2012-11-14

Žalieji burgeriai

Daiginau saulėgrąžas ir nusibodo perplovinėt ir šiaip šalta joms dygti normaliai pas mane. Nusibodo mozotis tiesiog ir kai akys užkliuvo už mėgiamos Australijos virtuvės šefės (o kilimo tai nuo Lenkijos :)) žaliųjų kotletų receptą, buvo - noriu čia dabar tuoj pat. Reikėjo pistacijų. Aišku, jei aš tokias pirkčiau, tai naudočiau tikrai ne kepimui, o tiesioginiam suvartojimui. Hmm .. žinokit, naudokit drąsiai pamirkytas per naktį saulėgrąžas, dar įmeskit prie saulėgrąžų mirkti kokį kitokį riešutą ir bus labai skanu. Žaliuosius kotlečiukus galėsit įsimesti į lauknešėlį į darbą, prie sriubos valgyti vietoj duonos riekės, ar įsivynioti į salotos lapą, užsipjaustyti avokado ir apsivalgyti. Labai rekomenduoju, nes mane ir nustebino skoniu ir nesausa tekstūra falafelių (past. kotlečiukai kepami iš avinžirnių) variantas.



10-12 kotletų (burgerių)


1 puodelis riešutų (naudojau 1/3 anakardžių ir 2/3 daigintų saulėgrąžų) (originale pistacijos)
1 puodelis virtų avinžirnių arba 1 skardinė avinžirnių (nupiltų ir perplautų vandeniu)
1 puodelis žalių arba šaldytų žirnelių (naudojau šaldytus, neatitirpinau)
gera sauja špinatų lapų
sauja kalendros lapų (arba petražolių, tiktų ir šaldytos)
1/2 svogūno
2 a.š. sezamų pastos tahini (arba jums patinkančio skonio aliejaus- graikinių riešutų, sezamų, linų sėmenų.. )
druska, pipirai, šiek tiek ciberžolės ir džiovintos imbiero šaknies miltelių
2 a.š. sojos ar vorčesterio padažo (naudojau vorčesterio)
2-3 v.š. citrinos sulčių (keli citrinos smarkūs spustelėjimai)

moliūgo sėklų pabarstymui (pakepintų)





Vėlgi viskas paprastai. Vieno bliūdo principu. Beveik.
1. Sumalkite 'blenderiu' saulėgrąžas ar kt. riešutus/sėklas kartu su avinžirniais iki vienalytės masės.
2. Sudėkite visus likusius ingredientus, apart moliūgo sėklas, ir viską sumalkite iki vientisos masės.
3. Drėgnomis rankomis imkite dalį žalios tešlos, formuokite kotletuką, apvoliokite vieną pusę skrudintose moliūgo sėklose. Dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Sunaudokite visą tešlą.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros ir kotletukus kepkite apie 20-30 min. (priklausomai nuo orkaitės). Turėtų šiek tiek paruduoti, bet nedaug.
5. Išjunkite orkaitę ir palikite kotletukus orkaitėje šiek tiek dar pabūti (viduje dar vyksta kepimas).




Tiekite iš karto su salotomis, troškintomis daržovėmis, sriuba, įvyniotus į salotų lapus, ar patiektus kaip tik sugalvosite (gal ant apkeptų plačių grybų kepurėlių, kaip mėsainių bandelės? :))
P.S. tinka vegetarams, veganams, ir visiems, nevengiantiems ankštinių kultūrų. Be to, saulėgrąžos, moliūgo sėklos, tahini pasta yra puikūs omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniai (tik nepiktnaudžiauti dėl jame esančių omega-6 riebalų rūgščių). Ir apskritai išgirdus žodį riebalai, nereikia raukytis, kad tai blogai.. Jei taip nutiko, vadinas pats laikas pasidomėti ne delfi straipsniais :) Ar kada susimąstėte, ar racione užtektinai gaunate omega-3 riebalų rūgščių, kurios būtinos smegenų, kraujagyslių, širdies veiklai, stiprumui? Maistas yra vaistas, jis turi būti naudingas, įrodykit kitaip, jei nesutinkat.




Labai skanaus, nes taip ir bus!



in English


I have sprouted sunflower seeds and got tired to rinse it everyday, and to wait until it gets properly germinated. Too cold in my place to grow flora :) While I was thinking how to use those seeds I got impressed with one of my favourite Australian kitchen chef's (origin from Poland) green burgers recipe and it was a moment 'I want it here and now'. Pistachios were needed for it. Of course, if I buy pistachios, I would eat it not cook or bake with it. Hmm .. So my sunflower seeds got the space in the recipe and it was clever to do it and use it. I believe any of nuts would be good but i recommend to soak it for at least some hours. Green burgers are good to lunch box to work, to eat wit soup instead of bread slices, or wrap the burgers into the lettuce and with some avocado. Highly recommend it, because I was surprised by the taste and texture. Really good falafel type burgers option. 

10-12 green burgers

1 cup nuts (I used 1/3 cashew and 2/3 sprouted sunflower seeds) (in original recipe pistachios)
1 cup cooked chickpeas, or 1 can of chickpeas (drained and washed under running water)
1 cup raw or frozen peas (I used frozen, not thawed)
a handful of spinach leaves
a handful of coriander leaves (or parsley or frozen)
1/2 onion, diced
2 tsp tahini paste (or your prefered oil: walnuts, sesame, linseed ..)
salt, pepper, a little turmeric and dried ginger root powder to taste
2 tsp soy or Worcestershire sauce (I used Worcestershire)
2-3 tbs lemon juice 

for decorating handful pumpkin seeds (toasted)



Again, everything in simple way. One dirty bowl dish.
1. Grind or blend sunflower seeds or others nuts along with the chickpeas until smooth texture.
2. Stir in all remaining ingredients, apart pumpkin seeds. Grind everything again until smooth.
3. Place the parchment paper on a baking sheet. With wet hands take a handful of batter and form a burger. Roll one half of burger into roasted pumpkin seeds. Put the burger on the baking sheet and do the same with remaining batter.
4. Preheat oven to 180 Celcium degrees and cook burgers for about 20-30 minutes (depending on the oven). Should be slightly brown, but not much.
5. Turn off the oven and leave the burgers in the oven a little bit more (the baking process still happens inside the burgers).

Serve at once with salads, steamed vegetables, soup, or wrapped in lettuce leaves, or maybe you can serve it on fried muchroom caps as a burger bun ;)

Enjoy!


6 comments:

  1. labai dziaugiuos atradus jusu puslapi, nuostabus receptai.jau atsibodo vis ir tas pats-bulves, grietine, makaronai..., taip norisi sveikesnio, naturalesnio maisto, aciu kad rasote ir dalinates receptais.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,dziaugiuosi,kad nusibodo bulves,makaronai ir taip uzsukote cia! Aciu, kad skaitote!

      Delete
  2. nesupratot :)
    "Ghi sviestą dažnai ir nekaitintą valgau ;"
    Ghi sviestas gaminamas ilgai kaitinant, tokio proceso metu oksiduojasi cholesterolis ir dalinai skyla net ir sočiosios riebiosios rūgštys (net ir kaitinant žemoje temperatūroje). O jei ne kaitintas, tai ne GHI?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekaitinto Dar kartą, kad Dar blogiau nebūtų :)

      Delete
  3. SUPER!!! Burgeriukai-kotletukai, leisiu sau juos taip pavadinti, nes skonis priminė mėsos kotletus :) Ilgai abejojau ar ryžtis juos gaminti, ar ne, ir maišydama produktus abejojau rezultatu...bet skonis mane nustebino...negalėjau sustoti ragavusi...su šviežiai paraugtu agurkėliu, su salotos lapu...mmm...SUPER! Tai vasaros pradžios atradimas!!! AČIŪ, AČIŪ ir dar kartą AČIŪ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Regina, wowzaaaaa komentaras!!! Nugi nerealu!!! .Aš ir kaip jų norėčiau eina sau.... neturiu orkaitės jau metai kaip.. :D žiauru ką :)

      Delete