2012-12-07

Burokėlių humusas



Noriu gėlės ant palangės.. kalėdinės žvaigždės arba ciklamenų... taip taip ciklamenų! Jie čia žiemą populiarūs, ryškiai žydi vazonėliuose parduotuvėse arba botanikos sode, kur turime didžiausią Europoje kaktusų plantaciją po stogu.. Įspūdingi vaizdai... Taip, tam pačiam parkelyje, yra aikštelė, apdėliota ciklamenų vazonėliais, aplinkui išstatytos baltas kėdės, ir tikriausiai ten vyksta poezijos vakarai..arba bent aš taip įsivaizduoju..
Raudona humuso  spalva iš karto asocijavosi su ryškiais gėlių žiedais, o dar artėjančios šventės ir mėgsta raudoną ryškią spalvą... Taigi kodėl gi humusas negali būti kalėdiškas? Iš tiesų nieko kalėdiško jame nėra, bet  būtų puikus padažiukas ant stalo per Kūčias ar Kalėdų pietus.. netradicinis, tiesa? Tad nelauksim švenčių ir suvalgysim, sunaudodami paskutinį pataupytą lietuvišką burokėlį...

Burokėlių humusas
pagal FastPaleo

1 didelis burokėlis
1/2 citrinos su žievele (citrina turėtų būti nevaškuota)
3 v.š. graikiškų riešutų
3 v.š. saulėgrąžų branduolių
1 a.š. sezamų pastos (tahini) arba kepintų sezamų aliejaus
ant šaukštelio galo: druskos, juodųjų pipirų, maltos kalendros, aitriosios paprikos miltelių
1/2 a.š. kumino sėklų arba kumino miltelių
1 skiltelė česnako arba 1/2 a.š. česnako miltelių (nedėjau)


1. Burokėlį nuplaukite, nupjaukite žemėtą šaknies vietą, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išvirkite. Galite virti ir nesmulkintą burokėlį, tiesiog ilgiau virs. Galite iškepti netgi orkaitėje... bet dėl burokėlio orkaitės tikrai nejungiu..
2. Išvirtą/ iškeptą burokėlį nulupkite. Sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su visais likusiais ingredientais.
3. Viską malkite, kol pasidarys vientisa tyrelė. Paragaukite, gal kažko trūksta jūsų skonio receptoriams. Netrūksta? Puiku! Vadinasi, viskas. Skanaukite. Ragaukite. Vaišinkite.


P.S. humusas be avinžirnių, tad pilvo pūtimas neturėtų pasireikšti. Labai smagiai jautėsi citrinos žievelė ir visi kiti priedai, o burokėlių skonio nebuvo. Spalva pasakiška, ir žavi. Ryškus akcentas ant vaišių stalo.


Recipe in English

Beetroot humus

1 large beet
1/2 unwaxed lemon, with zest 
3 tbs. walnuts
3 tbs. sunflower seeds
1 tsp sesame paste (tahini) or toasted sesame oil
a pinch of: salt, black pepper, ground coriander, chilli powder
1/2 tsp cumin seeds or cumin powder
1 clove of garlic or 1/2 tsp garlic powder (did not use)



1. Wash the beet, cut off the earthy part of beet root, cut into small pieces and boil. You can cook whole beet, just it takes longer to cook the beet. Also you can even bake the beet in the oven ... but I would not turn on an oven just for beet baking.
2. Peel off boiled / baked beet wedges. Put everything into food processor along with all the rest of the ingredients.
3. Puree everything until smooth. Taste, maybe something is missing for your taste.  Nothing? That's great! Thus, that is it. Eat. Enjoy and share!

P.S. Humus is chickpea-free, thus bloating should not occur. Lemon zest and all ingredients payed very nicely and flavourful, while the beetroot flavor was not strong. Colour is fabulous and fascinating so the dip would be like a decoration on the lunch or dinner table.

No comments:

Post a Comment