Susidraugavau su kiaušiniais pusryčiams (nors niekada nesipykau) ir tiesiog beliko mėgautis įvairove, kokią galima su jais valgyti ir tikriausiai niekada neatsibostų.. Viskas priklauso nuo pridedamų daržovių ir kitų priedų .. Omletai, virti, kepti kiaušiniai, ar kiaušinienės, garuose virti, ir kitokie lietuviškų atitikmenų nelabai turintys paruošimo būdai.. Vienas būdų pasigaminti norimo dydžio kepimo skardą kiaušinių apkepo su norimomis-turimomis-sezoninėmis daržovėmis.. savaitgalio pusryčiams puikiai tinkantis patiekalas, kai nereikia skubėti, arba prisikepi nemažą kiekį iš anksto, o rytais tik pasišildai (ne ne, mikrobangų pečiaus neturiu) ar netgi šaltą valgai (bet tik vasarą taip... ir tikrai neskanu šaltoje virtuvėj šaltą maistą valgyti!), apsidėlioji avokado griežinėliais, raugintu agurkų ar kopūstų ir rytas šviesus visai patampa.
21 x 21 cm formai sunaudojau (3-4 moteriškos arba 2 vyriškos porcijos):
5 kiaušiniai
5 v.š. pieno (įprastinio; kokosų; migdolų..)
pusė paprikos (geltonos; žalios ar apelsino spalvos)
1 pastarnokas
1 morka
1 poras arba svogūnas
druska, juodieji pipirai pagal skonį
1 a.š. ciberžolės+malto imbiero
pusė puodelio kumpio gabaliukų ar vištienos (vakarykštės kulšelės ar kt)
1 a.š. aliejaus, sviesto ar kt. apkepimui
Nieko sudėtingo. Visą darbą atliks orkaitė, įkaitinta iki 180 laipsnių temperatūros.
1. Svogūną, pjaustytą pusžiedžiais, apkepkite 1 a.š. kokosų aliejaus ar sviesto, ar kt.
2. Morką, pastarnoką supjaustykite nestorais skridinėliais.
3. Iš paprikos pašalinkite sėklytes ir supjaustykite paprikos puseles juostelėmis, ar kubeliais.
4. Išplakite kiaušinius su prieskoniais ir pienu.
5. Į kepimo formos apačią sudėkite apkepintus svogūno pusžiedžius. Sudėliokite morkos ir pastarnoko skritulėlius, paprikos juosteles, ir viską užpilkite kiaušinių plakiniu.
6. Apibarstykite viską smulkintu kumpiu ar vištiena.
7. Kepkite orkaitėje apie 25-35 minutes (priklausomai, kokio didumo kepimo forma, bei orkaitė). Apkepo vidurys neturėtų drebėti, jei vis dar dreba, pakepkite ilgėliau. Pradėjus ruduoti daržovėms, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160-170 laipsnių.
8. Patiekite iš karto su žaliomis salotomis.
P.S. vėlgi vieta savoms interpretacijoms: dėkite apkeptus svogūnus ir grybus; vakarykštį faršą, likusį nuo vakarienės čili troškinio; dėkite žuvį - šviežią, rūkytą, berkite tarkuoto sūrio į kiaušinių plakinį ar užtrupinkite prieš kepimo pabaigą... Naudokite norimas daržoves.
Skanaus!
Recipe in English
Egg and vegetables frittata
for 21 x 21 cm baking dish (3-4 female or 2 male servings):
for 21 x 21 cm baking dish (3-4 female or 2 male servings):
5 eggs
5 tbsp. milk (regular, coconut, almond ..)
1/2 of pepper (yellow, green or orange color)
1 parsnip
1 carrot
1 leek or onion
salt and black pepper to taste
1 tsp turmeric + ground ginger (optional)
1/2 cup of ham or chicken pieces (drumstick meat, breast, any leftover meat...)
1 tsp oil, butter for baking dish oiling
Nothing complicated. All work is done by the oven, which has to be heated to 180 degrees Celsius.
1. Slice onions into half of rings, fry in 1 tsp of oil or butter.
2. Cut carrots and parsnips into discs.
3. Deseed pepper and chop it into slices or strips.
4. Beat eggs with milk, salt, pepper and turmeric, ginger.
5. Place fried onion half rings on the bottom of baking dish. Put a layer of carrots, parsnips and peppers and pour the egg mixture on everything.
6. Sprinkle everything with chopped ham or other meat.
7. Bake frittata in the oven for about 25-35 minutes (depends on what a size of baking dish and the oven). If after 25 minutes the center of frittata is still trumbling, cook a little bit longer. If vegetables starts to burn, reduce the temperature in the oven to 160-170 degree Celcius.
8. Serve immediately with fresh salads.
P.S.there is a lot of room for inprovising: put fried onions and slices of mushrooms, leftover mince beef, smoked or fresh fish would give a delightful taste as well, you can sprinkle freshly grated chese into the egg mixture before baking or could serve slices of cheese with frittata.
Enjoy!
Labai skanios nuotraukos :)
ReplyDeleteNorėjau paklausti dėl kokosų aliejaus kepimui: naudojate rafinuotą ar nerafinuotą?
Anonymous, ačiū :) Turėjau rafinuotą (bekvapį), dabar turiu su kvapu (tai bus nerafinuotas), bet jį manau sulaižysiu vieną nei sukepsiu :) Tikrai geriau nerafinuotą naudoti vis tik. Dabar kepimui labiau naudoju valytą sviestą ghee (nusipirkus kaimiško sviesto, ghee pasidaryti galima namuose.. o kaimišką miniu, nes parduotuvėse pirktis..be galo brangu būtų įsivaizduoju.. ).
ReplyDeletežinau, kas šiandien bus vakarienei. :) nes, tikrai, baisiai reprezentatyvios nuotraukos.
ReplyDeleteAčiū, Insolente ir skanaus! ;)
DeleteSounds delicious, Indre. I will certainly try it! Thanks so much for the English translation. :)
ReplyDelete