2012-12-18

Lašiša. Paprastai.


Mėnesį save išbandžiau su tam tikrais raciono pakeitimais, didžiausių žmogaus alergenų (grūdų, pieno produktų) ir tokių dalykų, kaip saldikliai (bet kokie, natūralūs, nenatūralus...) atsisakymu. Detoksikacija tikrąja ta žodžio prasme. Absoliutus gėris! Valgyti tik tikrą maistą (angl. real food) (bet ir iki šiol didžiausias produktas, kurį pirkdavau buvo varškė.. o kitokie dalykai nedomino ir nedomina), negadinti skonio receptorių ir nežadinti savyje nereikalingų insulino šuolių (ne, nesu diabetikė, nei priešdiabetinės būsenos, bet man aktualu mano hormonai), net nenorėti užkandžiauti, tai kontroliuoti, būti sočiam ilgą laiką (angl. fat adapted, o ne sugar burner), nenorėti nusnausti po pietų ar įsišvirkšti kavos dozės 4 val popiet. O taip. Patiko, tiko, ir permąstyta daug kas liko, nes žinių bagažas nerealus atsirado. Suvokimas! Sustiprėjo nagai, oda pagražėjo, mieguistumo absoliučiai neliko, neužkandžiauju tarp valgymų, sportuojant silpnumo nejaučiu, jėgos neišseko, ir šiaip jokio silpnumo nėra, pilvo reikalai apsitvarkė, nuolat pridususi nosis, atrodžiusi lyg tai norma, nebetrukdo kvėpuoti ... Pavardinsiu dar daugiau, kai susigyvensiu ilgesnį laiką, nes tikrai gera jaustis ir tai tęsiu. O man, kelėnai kuriai linksta nuo kavos kvapo, kavos nebereikia rytais, nes atsibundu prieš žadintuvą pati. Medaus įtraukus į racioną, iš tiesų purtė tas saldumas.. Nejau, saldėsių nebenorėsiu? Et, nejau nebenorėsiu bent retsykiais palepinti save (lyginant su šiais metais, nebūdavo dienos be 'palepinimo' savęs... oi tikrai didelė tai buvo klaida dėl tam tikrų dalykų perdozavimo.. o kas per daug, tas nesveika, tiesa?..)? Norėsiu, bet tai jau darysiu su kitokiu suvokimu, protu ir išmanymu, o ir dar kitokių sveikatos niuansų bus mėginama spręsti. Visiškai tikiu ir pritariu požiūriui, kad maistas gali būti arba nuodas, arba vaistas, o kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam. Tad ieškokit savo būdo. 
Šį kartą apie didžiulį desertą... Žuvį ir jos paprastutį receptą... Taip, tai desertas..skanus tiek šiltas, tiek šaltas.. Skaniau nei medus, ir tai drąsiai sakau :)

Sako (o ir man sakė, kad Oliveris taip pat mano :)), kad skaniausia būna paprasti dalykai...Pavyzdžiui, žuvies geriausi draugai yra pipirai, druska ir citrinos (citrusinių vaisių) sultys... Tobula. Nepaprasta. Neatsivalgoma. Skoniai neužgožiami, nesipjauna, o vienas kitą patobulina, atskleisdami žuvies patį skanumą, sultingumą... 'Valgyk ir mėgaukis' akimirka garantuota. Žuvies mėgėjams (vis tiek nesuprasiu, kaip kai kurie išima lašišą iš sumuštinių ir užsiliurlina majonezo... juk lašiša!!! gražios odos žuvis! (suprask, valgysi, oda išgražės).



Tikslumo recepte nebus, nes priklauso, kiek lašišos kepsite... 

Lašišos filė (tiks ir pjausniai, atsargiai tik su ašakomis) (kepiau 11 gabalėlių - 1 kg filė)
3 v.š. balzamiko acto
1 mandarino/klementino/apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų, džiovintų krapų ir rūkytos paprikos miltelių
citrinos griežinėlių


Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ar kepimo folija. Išdėliokite lašišos gabalėlius vieną šalia kito. Apibarstykite druska bei juodaisiais pipirais, rūkytos paprikos milteliais, džiovintais krapais. Išdėliokite citrinos griežinėlius. Viską apšlakstykite išspaustomis citrinos, mandarino/apelsino sultimis bei balzamiko actu.  Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes. Patiekite iš karto su šviežiomis salotomis ar patroškintais gūžiniais kopūstais, brokoliais ar briuselio kopūstais,... tiesiog su tuo, ką mėgstate.



P.S. lašišą, žinoma, galima pakeisti skumbre, sardinėmis ar kita jūsų mėgstama žuvimi...

Skanaus!




9 comments:

  1. Tegyvuoja tikras maistas! Spalvytės kokios mielos... tikiu, kad ir be proto skanu buvo. Mmm... Bet man mintyse iškart ima skaičiukai suktis, kiek ta žuvis kainavo. Ir skaičiai gan didoki :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. o taip Vita, sutinku. Gyvenant mieste, kuriame nafta ir žuvis yra biznis pagrindinis, ir kai kainos kosminės (1 kg 80 Lt šviežios filė, ir žinoma, retai rasi wild caught).. Tai tikru desertu tampa apskritai bet kokia žuvikė, tad ir spoksai į vitrinas akcijų laukdamas (gerų akcijų..:)) Bet, geriausia tame, kad su bet kokia žuvyte galima taip padaryti: pipiriukai, citrina, druskytė... Lietuvoje žuvies daugiau valgydavau... et :)

      Delete
  2. Va laukiau artimesnių atsiliepimų iš whole9 fronto.Labai įdomūs potyriai, na bet panašūs į visų kitų knygos aprašomų (ta prasme, aš vis tik skeptiškai žiūrėjau į tuos pasakymus, juk ir prie topshop reklamų būna 'po šio diržo naudojimo mano gyvenimas apsivertė'). Labai įdomiai, būt iš ties vertinga pabandyti, bet net nežinau ar sugebėčiau..O kas sunkiausia programoj buvo? ir kaip nuotaikos/jausmas keitėsi savaitėms einant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. My little piglet,
      kadangi mes ne amerikiečiai, kurie maitinasi junk food, tai tie potyriai kitokie bus. Aš apribojau pieno produktų vartojimą, grūdinių ir taip neypatingai daug naudojau.. bet jautėsi ant organizmo. Cukraus nevartoju, tad neryškus, bet sugar flu buvo - apsnūdimo prasme. Rekomenduoju, nes padeda į maistą, mitybą, savo organizmą pažiūrėt kitu kampu, per sveikatos prizmę.. ir be to, čia nekažkas ypatingo ir sunkaus, labai normalu viskas... Jei nori plačiau padiskutuot, parašyk man per Facebook. ;) Sėkmės!

      Delete
    2. Tai joa, kai mes nevalgom mėsainių su litrais kolos kasdien ir dar desertui kokį cheesecake'ą, tai mums tie pokyčiai nebus tokie jau drastiški. Bet perskaitai tas visas rekomendacijas ir pagalvoji: juk tik mėnuo ir valgysiu normalų natūralų maistą (ne kokius shake'us ar batonėlius ar kitokius nežinia kodėl neva sveikus produktus) tad blogiau tikrai nebus. Asmeniškai man didžiausias pliusas yra potraukio cukrui sumažėjimas. Būdavo popiet tik ir galvodavau kaip čia tą paskutinį saldainį nuo kolegos stalo nugvelbti, o dabar kuo ramiausiai atsisakau visų man (jau) siūlomų gėrybių. O kam, aš turiu savo medum kvepiančios rooibos puodelį - mano popietės desertas.
      Ne, gyvenimas neapsivers. Tikrai ne. Bet oda pagražės, nagučiai sustiprės ir miegosis geriau. Bet čia, suprantama, asmeninis pasirinkimas ir jokie teigiami ar neigiami kažkieno atsiliepimai apie tokią mitybą tikrai nieko nepakeis, jei nebus noro ar potraukio. Ar galų gale, problemų su dabartine mityba. Jei viskas tikrai tenkina, tuomet ir keisti nieko nereikia :)

      Delete
    3. Taip, Vita, teisi. Nes tai tik mėnuo, per kurį pasidės pagrindai, norai pakeisti kažką savo mityboje, pamatyti pokyčius laiko užteks, bet pokyčiai didžiausi būna ne taip juk greitai, o kažką darant ilgėlesnį laiką nei mėnuo. O svarbiausia reikia, pritariu Vitai, noro, potraukio, norėjimo save pažinti ir nealinti dietomis.

      Delete
  3. ooo Žuvytė !!! skaniai atrodso, nors ir galiu dabar jokių didelių žuvų valgyti ;) beje, pagal kokią čia konkrečiai programą maitinaisi ? labai įdomu! Linkėjimai ;)

    ReplyDelete
  4. Kai skaičiau pradžią, rodės, kad apie save skaitau.. Kaip pirštu į akį.
    Pirmą kartą užsukau, ir atradau tai ką jau seniai ieškojau. Ačiū

    ReplyDelete
  5. Regina S, wow :) Kaip smagu girdėti ;) o dar smagiau, kad pokyčiai kaip suprantu į gerą ;)

    ReplyDelete