2012-12-06

Saldžiosios bulvės su ožkų sūriu bei keptomis vynuogėmis /Sweet potato with fried grapes and goat cheese

Kai ryte eidama tamsoje į darbą 'gaudai' zuikius ir buksuoji, lipdama į kalniuką, supranti - žiema atėjo ir į pilkąją Škotiją. Lauke minusas, namie beveik minusas ir (ho ho ho, taip kai nejungi šildymo, kol nieko nėra namie), virtuvės privengi, nes jos šildyti neapsimoka, nubėgi užkaist arbatos, įmesti arbatos pakelį į arbatinuką, parbėgi į kambarį, nubėgi vėliau užpilti arbatą ir atsinešti ją į kambarį. Juokauju.. nėra taip baisiai. Bet nenoriu jokio minus septyniolikos, užtenka su škotiška drėgme ir minus keturių, jog suprastum, kad šiluma kaulų nelaužo. O sniego ir ledo buvimas, nori nenori, pranašauja artėjančias šventes: aplinkiniai laukia savaitgalio ir užplūs parduotuves niekučių ieškojimo maniakai, temps viską maišais, maisto parduotuvės vėl bus užkimštos prigrūstais vežimais (ne ne jie dar ne šventėms perkas..), visi, lyg susitarę, pirks dovanų popierius, kaspinus, eglutėms žaisliukus (kasmet? kur dėjot pernykščius? ir taip kas kartą vis naujus? omg..), vėl lėks skubės lyg šventės rytoj... Tas skubėjimas vis tik yra kažkas žavaus, nes viską puošia kalėdinės girliandos, kai kur minioje pasimaišo raudona kepure pasipuošę praeiviai ar labdaros organizacijų darbuotojai, parduotuvių vitrinos mirga, žybsi, tviska ir toks šventinis kontrastas su škotiška (ypatingai su mūsų granitinio miesto) pilkuma man patinka, nes lengviau ištverti tą tamsųjį dienų trumpėjimo laikotarpį... Smagus laukimas, oi smagus..



Vynuogių dėl manęs galėtų net nebūti, bet pamačiusi keptų vynuogių nuotrauką, užsimaniau išmėginti, o desertinių receptų su saldžiom bulvėm yra apsčiai apstu. Jos nerealiai skanu. O prikomponavus mėgiamų produktų, galima prisismaguriauti iki negalėjimo. Šį kartą paprastas, nesudėtingas receptas, kvepiantis šventėmis, nes naudojami prieskoniai, kurie labai labai tinka. Dar netgi čiut čiut maltų gvazdikėlių galima būtų birstelti.. na, dėl didesnio šventiškumo ;)



2 porcijoms: 

didelė saldžioji bulvė, arba 2 įprastinio bulvių dydžio
70 g ožkų sūrio (fetos tipo sūrio ar lietuviško balto varškės sūrio)
1 a.š. malto cinamono
½ a.š. malto muskato riešuto
2 v.š. tirpinto medaus

100 g vynuogių be kauliukų
2 a.š. aliejaus
druska, juodieji pipirai




1. Vynuoges nuplaukite, nusausinkite. Nedidelę kepimo skardelę ištieskite kepimo folija ar kepimo popieriumi.
2. Suberkite vynuoges, jas apšlakstykite aliejumi, užberkite šiek tiek pipirų ir druskos. 
3. Saldžiąją bulvę padalykite per pusę. Puseles įvyniokite į kepimo foliją.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Sudėkite į orkaitę vynuoges ir įvyniotas į foliją bulves. 
5. Vynuoges kepkite apie 15 minučių, o bulves palikite kepti dar 15-20-iai minučių. 
6. Iškepusias vynuoges padėkite į šalį. O iškepusias bulvių puseles išskobkite, išskobtas dalis sudėdami į dubenėlį. Skobdami palikite šiek tiek bulvės minkštimo dugne bei šonuose.
7. Į dubenėlį su bulvių minkštimu įberkite prieskonius. Gerai išmaišykite ir bulvių minkštimą sudėkite atgal į bulvių puseles.
8. Užberkite trupintu ožkų sūriu bei papuoškite keptomis vynuogėmis. Apšlakstykite viską tirpintu medumi.
9. Patiekite iš karto. Galima valgyti ir visiškai atvėsusias – bus kvapnus gaivus desertas.


Recipe in English

Sweet potato with goat cheese and fried red grapes


2 servings


1 big sweet potato, or 2 regular potato size sweet potatoes
70 g goat cheese, or feta style cheese
1 tsp. cinnamon powder
½ tsp. ground nutmeg
2 tbs. liquid honey

100 g seedless red grapes
2 tsp. oil

salt, black pepper

1. Wash and dry the grapes. Put some piece of foil or baking sheet on small baking tray. Put the grapes on the tray, drizzle oil on grapes, sprinkle some salt and peppers on it as well.
2. Cut the sweet potato into half. Wrap each half of potato into a sheet of foil.
3. Preheat oven to 180 degrees of Celcium. Put the tray with grapes and sweet potatoes into the oven. Bake the grapes about 15 minutes, but let potatoes bake about 15-20 minutes more.
4. Put baked grapes to cool.
5. Unwrap baked potatoes and scoopt out the pulp of each potato halve. Put the pulp into a bowl. Do not cut potato skin so work carefully.
6. Put the spices into   the bowl where you put potato pulp. Mix it well. Now put spicy pulp mixture into empty potato halves.
7. On stuffed potatoes put crumbles of goat cheese, decorate with baked grapes and drizzle everything with honey.
8. Serve immediately. Can be eaten cold as a flavorful dessert.







Enjoy rich tasty spicy and almost Christmasy food!



2 comments: