2013-01-11

Šiltos briuselio kopūstų salotos


Man taip nusibosta kartais tą patį per tą patį valgyti, bet valgau, nes man skanu... Sumeti dubenin daug daug kopūstų, patroškini, pasiimi kažkokio baltyminio šaltinio ar užleidi kiaušinių paprasčiausiai ir valgai, kad net ausys linksta.. Kopūstas (ar kitokios rūšies kopūstas, ar žalėsis) į pabaigą, jau man neberamybė, nes nebėra daržovių namie. Labai labai dabar šakninės daržovės, kopūstai mūsų racione. O taip versatilu, taip patogu ir greita: troškink, apkept, apvirk, orkaitėj, keptuvėj, puode, žalias, tarkuotas, pjaustytas..  net galvos sukti per daugiausiai nereikia, nes su kopūstais tinka viskas. O citrinos sultys ypač... dėl traškumo visada man kažko reikia, tai į pagalbą ateina spintelių turinys- pakepintos sėmenys, ar saujelė smulkintų riešutų...
Šios salotos labai greitos ir keli ingredientai. Briuselio kopūstus galima pakeisti paprastu baltagūžiu kopūstu (juk turite rūsy žalių galvų, a?). Suvalgysite vienas, arba patiekite kaip garnyrą.



Didelei keptuvei salotų prireiks:
adaptuota iš A Thought For Food

500 gr. briuselio kopūstų

pusės citrinos sulčių

1 a.š. garstyčių grūdelių arba iš stiklainiuko paruoštų garstyčių
2 a.š. aliejaus/sviesto/valyto sviesto/kokoso aliejaus kepimui

1/4 puodelio skrudintų graikiškų/lazdyno riešutų
1 a.š. medaus (nebūtina)
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį


1. Smulkiai supjaustykite briuselio kopūstus.
2. Sugrūskite garstyčių grūdelius, pakepinkite smulkintus riešutus sausoje keptuvėje.
3. Keptuvėje su trupučiu riebalo pakepinkite ant vidutinės ugnies smulkintus kopūstus. Vis pamaišykite, kad neprisviltų. Jei pradės svilti, įpilkite truputį vandens - tegul pasitroškina ir suminkštėja.
4. Suberkite garstyčias (ar įdėkite iš stiklainiuko) į kopūstus, išspauskite pusę citrinos į kopūstus, suberkite pakepintus riešutus. Viską išmaišykite ir dar truputį pakepinkite vis pamaišydami.
5. Išjunkite ugnį, įdėkite medaus, palaukite kol medus ištirps, tada gerai viską permaišykite. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų pagal pomėgį.
6. Skanaukite.

Ar gali būti paprasčiau?

Su linkėjimais ne iš Briuselio ;) 

6 comments:

  1. Parduotuvėje užvakar stovėjau su 4 Lt kainuojančiu briuselio kopūstų maišeliu rankose ir svarsčiau, kas geriau, briuselio kopūstai ar mini špinatai... Ir galiausiai baby spinach pasiėmiau. Ai, juk aš briuselio kopūstų nemėgstu :D
    Bet kaip smagu, per šią savaitę ypač paleo bloguose gal jau septintas briuselio kopūstų receptas. Jaučiu, kokios daržovės sezonas atėjo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. O greita tu :)
      Aš nelabai suprantu kaip galima jų nemėgti :D Divine... JUokauju, visi skirtingi esam su skirtingais skoniais. O kopūstai bet kokie tikrai maistingas (beje žalieji kopūstai daug maistingesni nei brokoliai ir žiediniai kopūstai..nustebau pati) ir nebrangus. Briuselių kopūstai ir retas svečias namie, nes tik aka sezonas (t.y. Kalėdos) praeina tai sukelia kainas ir .. nusipirksiu baltagūžį kopūstą ir su juo melejoną patiekalų pasidarysiu. O patiekalų su kopūstais dar bus ir šiam tinklarašty ;)

      Delete
  2. I tried this tonight with dinner, but instead of sauteed, I put them into an oven pan and cooked them that way............very different taste.....interesting to say the least.....the hazelnut flavour really infused into the brussel sprouts

    Gerri Lee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerri Lee, nuts and brussel sprouts are friends and I hope you enjoyed interesting taste :) Brussel srpouts can't be bad in any way, I so like them :))

      Delete
  3. Jau kai pamačiau foto... Aš labai tikėjau, kad briuselio kopūstai gali būti padaromi skaniai. Ir gavos labai skaniai! Ačiū, kad dalinatės!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jūrate, ačiū ir smagu, kad patiko! Briuseliukus laaaaabaiii mėgstu - reikės vėl medžiot eit ė parduotuves ar turgelius, ir pasilepint :)) Baisiai skanu - per pusę perpjauni ir patroškini.... pasaka!

      Delete