2013-01-16

Sūrio sausainėliai / Cheese buicuits


Kaip tas laikas greitai bėga... Sausainukus kepiau dar tada, kai namie sklandė silkės, cinamono ir eglutės kvapai, kai čežėjo popierius ir visur mėtėsi prilipinami dovanų kaspinėliai (kažkur pakampėse dar ir dabar yra..neišmetu..tyčia..). Laukia nauji iššūkiai, netgi išdrįsta per tas 15-16 šių metų dienų padaryti tai, kas nebuvo drąsu pernai metais.. Baimių daug, ir pikta, kad bijome to, ko nežinome, kas laukia... Kodėl iškart bijome, o ne džiūgaujame, prisigalvojame sunkumų greičiau nei prisisvajojame gražių rezultatų.. Bet smagu, kai visi sako, o ir sava patirtis kalba, kad viskas bus gerai, viskas išsisprendžia, susitvarko ir būna taip, kaip turi būti. Būna gerai, nes žiemą būna Kalėd.. būna gerai ir po Kalėdų.

Sausainukai tokie mieli, trapūs, kol neatvėsę, su jais elkitės švelniai.. skanaukit neskubėdami... sūris labai skaniai draugauja su krapais ir paprikos milteliais.. Mėgstate svogūnų laiškus? Įberkite šiek tiek...



Sūrio sausainukai

2 puodeliai (puodelis 236 ml) maltų riešutų (malti be odelių iki miltų birumo)
1/2 arb.š. kepimo miltelių
1/2 arb.š. paprikos miltelių
1/4 arb.š. aitriosios paprikos miltelių
truputis druskos ir maltų juodųjų pipirų
1/2 puodelio tarkuoto fermentinio ar kietojo sūrio
7 a.š. kambario temperatūros sviesto
2 arb.š. džiovintų krapų



Tarkuotą sūrį ir sviestą sumaišykite tarpusavyje, kol gerai susimaišys.
Suberkite likusus ingredientus ir viską suminkykite rankomis į nemažą tešlos kamuoliuką.
Pabarstykite stalo ar spintelės paviršių maltais riešutų miltais/arba patieskite kepimo popieriaus.
Dėkite tešlos kamuoliuką ant popieriaus ir sukočiokite pailgą tešlos ''dešrą'' 3-4 cm skersmes. Tešlos rulonėlį  padėkite į šaldytuvą 15-ai minučių. Išėmę iš šaldytuvo rulonėlį supjaustykite maždaug pusės centimetro skridinėliais. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos, palikdami šiek tiek erdvės tarp sausainiukų.
Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, arba kol sausainukai paruduos. Palikite visiškai atvėsti ant kepimo skardos, nes kitaip gali subirti. Laikykite orui pralaidžioje dėželėje ar panaudokite keksiukų kepimo formelę kaip sausaininę ;)


Recipe in English

Cheese biscuits


2 cups (a cup is 236 ml) ground nuts (ground nuts without skins to flour with food processor)
1/2 tsp. baking powder
1/2 tsp. paprika powder
1/4 tsp chilli powder
a little salt and ground black pepper
1/2 cup grated Parmesan cheese or other hard cheese
7 tsp. room temperature butter
2 tsp. dried dill



Mix together grated cheese and butter in the bowl until well mixed.
Add the remaining ingredients and using your hands knead the dough into a ball.
Sprinkle the surface of a table with ground nuts flour /or lay a piece of  baking paper on the surface.
Place the dough ball on paper and roll into 3-4 cm diameter dough ''sausage''. Refrigerate the dough sausage for 15-minutes.
After removing from the refrigerator cut the dough roll into about half a centimeter discs. Arrange them on the baking tray covered with baking paper. Leave a little space between the biscuits.
Bake biscuits in the oven preheated to 170 Celcium degrees  for about 15 minutes, or until biscuits are bright golden colour. Leave biscuits to cool completely on the baking sheet, because otherwise biscuits will break if you move them.
Keep leftover biscuits in the air tight box or use muffin tin as a biscuit bowl;)



Enjoy snow and cosy homes!

4 comments:

  1. Žiemą būna Kalė... galvoju, apie ką ji čia :D Sūris gerai, gerai... Kaip ir pienas gerai :D Ir karvės :D
    Gražučiai sausainėliai, o dar girdėjau, kad ir labai skanūs ir tiesiog addictive :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pataisysiu.. net nesusigaudžiau, kad taip... nekaip..parašiau :)
      Sausainukai greitai nyksta :)

      Delete