2013-03-04

Datetella


Nutellos esu ragavusi gal vaikystėje, šiek tiek suaugusiam amžiuj (šiaip aš didelė tik pagal amžių.. šypt :)), nes niekada tokių daiktų mums nei pirkdavo, nei mums reikėdavo. Labai dėkinga mamai už neskiepytą, bet įsiskiepijusį norą valgyt naminį maistą, kepti namie sausainius ar pyragus, sunaudoti produktus, mylėti vaisius ir daržoves (tikriausiai, kad turėjome kaimus, tad ir saldainius valgydavome vaisių pavidalu tiesiai iš po obels). O ir užrašai ant Nutellos, skelbiantys, kad indelyje yra tiek ir tiek riešutų (atseit tai yra ''So Good!''), ar tiek ir tiek kažkokio kitokio gėrio, apgauna tik tuos, kurie skaito priekines etikečių puses.. Pasigilinus pamatai, kad tame kreme vien tik cukrus ir nemenki kitų ingredientų kiekiai. Na, cukrus - daržovė, sako, - juk runkeliai, burokai ar iš ko dabar tie fabrikai sugeba pagaminti... 
Jei Nutella per brangu ir vis tik tikrai nenorit tokių dalykų turėti namie, yra alternatyva (iš tiesų kam gi nėra tų alternatyvų..viskam yra)..  Datetella! Receptas adaptuotas iš Alkitchen.

(Scroll down for English recipe)


2 puodeliai datulių be kauliukų (būtų geriau tos, kurios nemirkytos sirupuose)
1 puodelis vandens
1/2 citrinos sulčių
1/2 puodelio pakepintų lazdyno riešutų
3-4 v.š. tamsios kakavos miltelių

Pusę vandens kiekio užkaiskite nedideliame puode kartu su datulėmis. Kai užkais, nupilkite tą vandenį. Užpilkite likusi vandenį ant datulių ir pavirkite viską, kol datulės suminkštės ir skystis nugaruos. Patraukite datules nuo ugnies. Supilkite citrinos sultis į datules, suberkite kakavos miltelius ir viską sumalkite iki tyrelės pavidalo virtuviniu procesoriumi ar rankiniu blenderiu. Riešutus galite sumalti iki tyrelės pavidalo (riešutų sviesto) ir tada sudėti į datulių masę. Nieko nenutiks, jei riešutus sudėsite kartu su visais ingredientais ir sumalsite. Skonis atsiskleis, kai datetella atvės.
Laikykite stiklainėlyje šaldytuve. Valgykite su skrudinta duona, užtepta datetellos ir apdėliotos bananų griežinėliais, tepkite ant obuolio skiltelių, ar lietinių blynų, ir kt.


2 cups pitted dates 
1 cup of water
1/2 lemon juice
1/2 cup toasted hazelnuts
3-4 tbs. cocoa powder

Pour half of the water on the dates and boil it. When it starts boiling, discard the water and pour the remaining water on the dates. Boil again and cook untill dates will be soft and liquid will evaporate (3-5 minutes). Remove dates from the heat and pour lemon juice into it, add the cocoa powder. Puree all the ingredients with a kitchen processor or a hand blender. 
You can grind hazelnuts until hazelnut butter and then put it into the date puree. Nothing will happen if you put the nuts with all the ingredients and then process as I did. The taste of datetella is the best when it is cooled. So let the datetella to cool completely.
Keep ina mason jar or air tight small box refrigerated. Eat with toasted bread, spread datetella on sliced bananas, apples or crepes, etc.


4 comments:

  1. Perskaičiau įrašą ir pasidarė keistai nepatogu, nes nesu ragavusi pirktinės Nutellos... ir mėsainių nesu ragavusi... tada, kada norėjosi paragaut, niekas nepirko, o dabar kažkaip iš principo nesinori ragaut... Gyvenu XXIa ir nežinau kas yra McDonald maistas:))) o Datetella nuostabi, būtinai išbandysiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaiva, tokius gardumynus namie kepant, tai tik nereikia nepatogintis, kad neužsiteršėt receptorių nevertais dėmesio dalykais ;)

      Delete
  2. Nuostabus receptas! Vis smaguriauju po šaukštelį - ir skanu, ir sotu, ir šokolado poreikis patenkintas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, chi chi priminei grynai mane :))) Džiaugiuosi, kad patiko! :)

      Delete