2013-03-01

Kakavinė granola su avižomis/ Cocoa granola with oat groats

Savaitgaliui atėjus, kai pusryčiai būna daug vėlesni, tingesni, o dar kai pro langą spigina vis aukščiau pakylanti saulutė, krinta netvarios snaigės, pasiruošusios ištirpti bet kurią akimirką, kai ne tik paukščiukai, bet ir žmogiukai darosi laimingesni, linksmenis ir stryksėt nori... Kai pavasaris už lango ir dūšioj gal jau šiek tiek geriau... Pusryčiai, kurie kvepia šokolado debesėliais, ir kiekvienas kąsnis yra traškus, o tų kąsnių noris dar dar ir dar... Ši granola tokiems pusryčiams bus kaip tik... Apie jos nepaprastumą nebuvau pagalvojus, kol neparagavau dar neparuoštos... Seniai buvau gaminus granolą, nes tiesiog ryte man nesotu, bet šis daikčiukas buvo visai kas kita. Ne kas dieną, ne kiekvieniems pusryčiams, bet retsykiais.. rekomenduoju.



Nemažam kiekiui prireiks:
idėja užmatyta nuo Voriuko posh granolos

1 puodelis kokoso miltų/arba drožlių
1 puodelis riešutų (2/3 migdolų, 1/3 anakardžių)
1 puodelis saulėgrąžų branduolių
1/2 puodelio avižų grūdų (dribsniai tiks iš bėdos)
4 v.š. linų sėmenų
1 a.š. cinamono
3 v.š. kakavos miltelių
3 v.š. kokoso aliejaus (tiks ghee sviestas; kakavos sviestas)
3 v.š. medaus
truputis vanilės ekstrakto

* puodelis 236 ml



Iš vakaro atskiruose indeliuose pasūdytame vandenyje pamerkite saulėgrąžas, avižų grūdus, migdolus, anakardžius. Palikite mirkti per naktį, arba bent 8 valandas.
Iš ryto perplaukite mirkytas gėrybes ir nupilkite vandenį. Galite išberti riešutus, sėklas ant švaraus rankšluostėlio ar marlės gabalo, kad nusausėtų.
Riešutus (išskyrus anakardžius) ir avižas suberkite į gilesnį indą. Rankiniu blenderiu/maisto smulkintuvu keliais apsukimais sumalkite produktus, kad susiskaldytų jie iki mažesnių dalelių. Anakardžius susmulkinau peiliu, nes kitaip jie būtų pavirtę tyrele. Į riešutus suberkite kokoso drožles, saulėgrąžas, linų sėmenis, cinamoną, įpilkite vanilės ekstrakto.
Garų vonelėje ištirpinkite kokoso aliejų ar kitokį sviestą kartu su medumi, įmaišykite kakavos miltelius. Tirpintą kvapnų šokoladinį skystį supilkite ant riešutų masės. Viską gerai permaišykite, kad kakavos mase pasidengtų visi ingredientai. Nuragaukite pusę :)
Kepimo popieriumi išklokite didelę kepimo skardą. Sukrėskite likusią granolos masę ir paskleiskite plonu sluoksniu. Dėkite džiūti į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių temperatūros (o jei turite dehidratatorių galite džiovinti jame, užtruks apie 8 valandas). Kepkite apie 30-40 minučių, vis patikrinant ir pasklaidant, kad džiūtų tolygiai bei nesudegtų. Jei jausite, kad granola traški, sausa, tai ir išjunkite nelaukę visų keturiasdešimt minučių. Palikite atvėsti orkaitėje. Suberkite į stiklinį indą ar dėžutę. Skanaukite ryte dieną vakare naktį... Žinau, nenurimsit, kol nesuvalgysit.. Labai skanu, kvapnu ir kažkas tOOkio...


P.S. Mano granolos variantas iš tiesų yra tokio tipo granolų bazė.. o papildomai galima dėti šokoladą, rūgščius džiovintus vaisius, įtarkuoti apelsino žievelės, o aš planuoju įtarkuoti šviežios imbiero šaknies kitą sykį... Labai kvapnu bus.
Skanavau su graikišku jogurtu bei namine mėlynių uogiene. Visas kitas kiekis buvo sulestas... ne, ne paukščių :)

Skanaukit!
(scroll down for English recipe)




For nutty cacao granola you will need:
adapted from a posh Spider's recipe


1 cup coconut flour / or fine coconut
1 cup nuts (2/3 almonds, 1/3 cashew)
1 cup sunflower seeds
1/2 cup oat groats (or if you have use oat flakes)
4 tbs flaxseed
1 tsp cinnamon
3 tbs cocoa powder
3 tbs coconut oil (or butter ghee, or cocoa butter)
3 tbs. honey
a bit of vanilla extract

* 236 ml cup



In separate cups with salted water soak sunflower seeds, oat grains, almonds, cashew nuts overnight or for at least 8 hours.
In the morning, rinse soaked nuts and seeds and drain.
Add nuts (except cashew nuts), oat groats into a deeper container and blend/grind it a few turns with a hand blender (or if you own a food processor, use it) to make nuts and oats smaller. Chop cashew nuts with a knife (as if you blend it you will get a puree of cashew and we do not need such consistency for a granola). Add sunflower seeds, coconut, sunflower seeds, flax seeds, cinnamon, and the vanilla extract into chopped nuts and oats.
Melt coconut oil or other butter together with honey, stir in cocoa powder. Pour liquid onto the nut mixture. Mix everything that cocoa mixture would coat all the ingredients. Time to start to taste the mixture if you need more sweetness.
Line a baking sheet with a piece of parchment paper. Put remaining granola (after tasting:)) onto the baking sheet and spread a thin layer. Put a baking sheet into the oven preheated to 150 Celcium degrees.
Bake for 30-40 minutes, checking and mixing granola to avoid burning. If you feel that granola is crunchy and dry, turn off the oven and let granola to cool in it.
Keep granola in a glass dish or air tight container.
Have the granola for breakkies, brunch, lunch or even dinner.. Very tasty, flavorful and just simply delicious!



Enjoy and do not overeat (kidding ;))!

4 comments:

  1. O kas gi ten po apačia slaptosi? Bananas berods kyšo... kas dar? kokospienis? Sakai pas tave paukščiukai viską sulesė... įdomu :D aš tai vis dar laukiu to pašto karvelio :D

    ReplyDelete
  2. Po apačia toks tirštas jogurtas.. hehe paukštids didelis toks moteriškas iš tikro... :D

    ReplyDelete
  3. Aš pradžioje, vis praeidama pro granolos dėžutę, iš jos išlesioju migdolus... Visa kita po to irgi greitai baigiasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O taip su granolom būna! tik ši iš vis pavojinga- norėsis pro šalį vaikščiot, o paskui šaukšteliu tiesiog kabint :) Pasakiškas kablys :))))))))

      Delete