2012-10-30

Avokadų desertas

Šiek tie kitoks nei pirmas variantas, bet toks pat žiemiškai šaltas, su citrinų rūgštele, pavasariškai žalias, ir smagiai pateiktas stiklinaitėsė, kurios apšarmoja ištrauktos iš šaldymo kameros,... Avokadų desertas...




Pagrindui: 
trintos datulės ir malti riešutai, pavyzdžiui, kaip raganos pirštelių receptas, arba avižiniai dribsniai bei keli džiovinti vaisiai (dėl saldumo)  (sunaudojau du raganos pirštelius 3 pagrindams; kitus 6 padariau iš 3 v.š. trintų datulių pastos ir 4-5 v.š. avižinių dribsnių maišytų su smulkintais džiov. vaisiais)

Avokadų sluoksniui:
du sunokę minkšti avokadai (jei eina tepti kaip sviestą - tinkami!)
2 v.š. anakardžių grietinės (arba pamirkykite anakardžius bent 4 val ir sumalkite su šlakeliu vandens)
2 v.š. kokoso kremo/kokoso aliejaus/kokoso sviesto/kakavos sviesto
1 žalioji citrina, nulupta
3-4 v.š. neutralaus skonio skysto medaus ar kitokio saldėsio


Pagrindo ingredientus sumaišykite iki lipnios masės. Imkite gabalėlį tešlos ir dėkite į keksiukinės ar stiklinės dugną, prispauskite. Tai bus pagrindas. Taip padarykite su visa pagrindo tešla.

Avokadų sluoksnio ingredientus tiesiog sumalkite blenderiu ar virtuviniu kombainu iki vientisos žalios tyrelės. Paragaukit, ar netrūksta saldumo. Pasaldinkite, jei trūksta. Šaukšteliu kabinkite tyrelę ir dėkite ant 'išklijuoto' pagrindo į formeles/stiklinaites. Išlyginkite paviršių, galite uždėti po citrinos griežinėlį, kurį patepkite medumi ar užberkite kelis kristalėlius nerafinuoto cukraus ar vanilinio cukraus. Dėkite viską į šaldymo kamerą kelioms valandoms. Išėmę iš kameros palaikykite šiek tiek kambario temperatūroje, kad galėtumėte šakute ar šaukšteliu valgyti, ar tiesiog lengviau išsiimtų iš formelės ir laikydami rankoje kąstumėte didelį kąsnį :)



P.S. gaivus desertas, užkandis... guilt-free, nes tai gerieji riebalai, kurių organizmui šalčiams artėjant reikia.. 
į avokado masę galite berti kakavos, manau netgi įmaišius sunokusį bananą būtų labai puiku.. berašydama tik pagalvojau apie bananą... ot tai kur anksčiau buvau... kakavinį variantą esu darius, nes greitom reikėjo sunaudoti avokadus.. kitą dieną pjausčiau peiliu ir valgiau kubelius..valgiau valgiau valgiau... skanu, tirpsta burnoje, aksominis toks švelnumas, nes avokadai suteikia tai..
neturint kokoso kremo/sviesto... berkite kokoso, jei mėgstate, su blenderiu ilgėliau pamalkite.. taip, jausis kokoso drožlės, bet argi jos trukdys, jei kokosas yra skanus dalykas? ;) 



P.S.S. labai šaunu sulaukti Jūsų laiškų su klausimais, ir smagu Jums padėti :) Ačiū ir už padėkas, ir smagu, kad skaniai pietavote, užkandžiavote, ar pasislėpę su niekuom nesidalinote.. ;) 
Pati daug skaitau ir tyrinėju įvairius šaltinius, metodikas, požiūrius, ir ieškau vis įvairių variantų, kaip išvengti kažkokių nemalonių pojūčių po tam tikrų maisto produktų, ar tiesiog išsiaiškinti, kokie tai maisto produktai , kurie kartais apkartina žarnyno veiklą, netgi lemia nuotaikų kaitas, pms, nekokybišką miegą... Taip taip skamba juokingai, bet deja maistas užima didelę dalį mūsų gyvenimuose, jis mūsų gyvybės variklis, tad šimtu procentu (na gal ne šimtu, nes nieko šimtu procentu garantuoto nėra..) maistas daro didžiulę įtaką sveikatai, emocinei ir psichinei būklei, ką bekalbėt apie fizinę... Judėt taip pat reikia, nes žmogus sutvertas judėt, bet čia kita tema.. Norėjau tik trumpai pateikti įvairių saldėsių variantų, kurie gal pravers tiems, kuriems kartais sunku rasti kažką, nes negali vartoti tai to, tai ano (aha ir dėl ko negali vartot!? ogi kad sveikatėlei kažkas negerai daros).. pasigilinkit plačiau, gal atrasit sau kažką tinkamo..  

Saldumą suteikia:
Medus - rinktis reikia tikrą, nerafinuotą ir neprivarytą cukraus.. kuo mažiau apdirbtas, tuo daugiau naudingų medžiagų jame bus, kaip ir apskritai visame kame.. Meduje, deja, didelis fruktozės ir gliukozės kiekis, bet kitaip nei įprastas cukrus, medus turi antioksidantų, vitaminų, mineralų, enzimų, propolio, bičių pienelio ir kt. priešuždegiminių medžiagų...
Datulių cukrus (angl. date sugar) - gaminamas džiovinant datules ir galiausiai sumalant iki pudros.
Nerafinuotas nendrių cukrus (angl. cane sugar) - Rapadura, Turbinado, Piloncillo, Sucanat - pavadinimai skirtingi skirtingose šalyse. Cukrų gamina apdirbant tam tikrų būdu cukranendres, pašalinant arba nepašalinant tam tikrą kiekį melasos (cukrus dėl to rudas). Toks cukrus turi geležies, kalio, magnio... Bet iš tiesų, didelius kiekius reiktų jo suvalgyti, kad susirinktum reikiamą kiekį mineralų ir vitaminų... Bet tai gera alternatyva vietoj balto cukraus, kuris yra išvalytas, rafinuotas, taigi su nuliu naudingumo... 
Melasa (angl. molasses) - tai šalutinis produktas, gaunamas apdirbant cukranendres, kad išgautų baltąjį cukrų. Melasoje gausu niacino, tiamino, magnio, vario, kalio... 
Klevų sirupas/klevų cukrus - kanadiečių džiaugsmas, bet šiaip vėlgi labai apdirbtas gaminys: kaitinant klevų sulą, išgarinamas vanduo, kol gaunamas sirupas...o paskui kristalizavęsis sirupas tampa cukrumi... Bet jame yra tam tikrų gerų vitaminų, mineralų etc... 
Kokosų/Palmių cukrus (angl. coconut/palm sugar) - išgaunamas iš tam tikrų rūšių medžių skystis, kuris apdirbamas kaitinant, kol gaunamas sirupas arba cukraus kristalai.
Stevia - augalėlis, iš kurio išspaudžia sultikes/ekstraktą ir basiai jis viską saldina... Europoje neseniai tik leistas naudoti.. Naudojamas visokiomis formomis: lašiukai, milteliai, kaip saldiklio tabletės.. Pavadinimais Truvia kiek esu mačius... Perkant miltelius, reiktų ieškoti tik žalių miltelių - jie mažiausiai apdirbti, t.y. bus labai susmulkinti Stevia augalo lapeliai.. 
Lucuma milteliai (angl. lucuma powder) - žemo glikeminio indekso natūralus saldiklis, mat gaminamas iš vaisiaus. Aka vienas ir super maistų (angl. superfoods).. Sako turi malonų klevų skonį..klevų nesu ragavus :) 
Ksilitolio kristalai (angl. xylitol) Pirkti būna maišeliuose. Nesu bandžius, nežinau, bet šiaip kas kad randamas augaluose, pavadinimas skamba kaip iš periodinės elementų lentelės
Kukurūzų sirupas (angl. high fructose corn syrup  HFCS) - bėgti kuo tolyn ir etiketėse tokį pamačius, iš vis pagalvoti, ką tas gaminys veikia jūsų rankose ;) Dar laimė, mūsuose šią nesąmonę ir PIGENĄ naudoja mažai, bet Amerikoje naudoja visur ir viskame... pigu, daug suvaryt gali, liaudis pripranta, ir vėl kaip zombiai nori cukraus... užburtas ratas apskritai apie cukrų kalbant.. o cukrus tai ne tik cukrus, tai apskritai apdoroti gaminiai, ypač iš miltų, kurie organizmui duoda tik staigius hormoninius šuolius, skatina alkti, apgauna smegenis, dehidratuoja, sekina organizmą.. 
Erytritolio kristalai (angl. erythritol) Pirkti ir būna.. 
Rudųjų ryžių sirupas (angl. brown rice syrup)
Sorgo sirupas (angl. sorghum syrup)
Agavos nektaras (angl. agave nectar) - tai vėlgi beveik gryna gliukozė, labai stipriai apdirbtas produktas... 
ir dar daug visokių išvestinių, perkaitintų, išvirtų, išgautų sirupų .. Amerika, žinoma, šitam reikale pirmauja... 

2 comments:

  1. Labai veganiska, bet itariu kad labai labai skanu; ir manau, kad tikrai isbandysiu, nes skamba tai super egzotiskai, neiprastai ir skaniai; tik del anakardziu grietines nesu tikra; gal visgi tikros giretines desiu; arba jogurto; kaip manai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aušra, dėki šiaip riešutų pamirkytų ir sumaltų-anakardžių-ir bus puiku. Na taip veganiška, bet paprastas pieno jogurtas kristaliukais dar labiau sustingdytų tą skanėstą :) Šiaip kokoso aliejaus ar kremo daugiau galima dar naudoti.

      Delete