Pirmas blynas keksiukų forma buvo nelabai vykęs, nes keksiukai su kepuraitėmis iškepė - susproginėjo nei šiaip, nei taip, skanu buvo vis tiek. Tada burokėlius buvau apvirusi, tad nulupusi ir taip naudojusi kepdama. Šį pyragą kepdama nieko neviriau, viską vėl maišiau tradiciškai - viename dubenyje. Norėjau kažkokios kitokios formos, o aš teturiu dvi formas: apvalią atsegamą torto formą ir kekso-duonos formą. O norėjosi būtent apvalaus pyrago su skyle viduj... Nepasimetus susiradau mažytį stiklainiuką, apvyniojau kepimo folija, aptepiau šiek tiek aliejumi ir įstačiau į apvalią formą, supyliau tešlą, iškepiau ir turiu 'bobą'. Va taip va. Pyragas drąsiai gali vadintis keksu.
23 cm skersmens pyragui reikės:
idėjų semtasi iš: Happyolks ir Greenkitchenstories
1 3/4 puodelio miltų (naudojau 1 puodelį riešutų miltų ir 3/4 puodelio ryžių miltų) (1 puodelis 236 ml)
1/2 a.š. kepimo sodos
1/2 a.š. malto cinamono
1/4 puodelio (60 ml) kokoso kremo/sviesto ar neutralaus skonio aliejaus (naudojant įprastus miltus, pilkite apie 1/2 puodelio aliejaus)
1/2 - 1 puodelis tirpinto medaus ir 1/2 puodelio pyrago aplaistymui
3 kiaušiniai
1 1/2 puodelio tarkuotų žalių burokėlių (sutarkavau apie 4 nedidelius burokėlius įprasta burokine tarka)
1/2 greipfruto sulčių (tiks ir apelsinas)
1/2 puodelio sėklų ar riešutų (dėjau sezamo sėklas ir saulėgrąžas; tiktų graikiški riešutai)
1 a.š. maltos kavos (taip, tos kurią rytais plikomės) (nebūtinai)
3-4 a.š. kakavos miltelių (kuo tamsesnė, tuo geriau vien dėl kakavoje esančių naudingųjų medžiagų)
aguonų pyrago apibarstymui (nebūtinai)
1. Burokėlius sutarkuojam burokine tarka.
2. Tripintą medų, aliejų išplakame mikseriu. Sukulame kiaušinius ir dar kartą išplakame.
3. Supilame greipfruto sultis, sudedame tarkuotus burokėlius, kepimo sodą, cinamoną, naudojamas sėklas, maltą kavą. Gerai išmaišome.
4. Į indą dabar beriame miltus. Vėlgi gerai išmaišome, kad miltai pasiskirstytų gražioje raudonoje masėje. Galit ragauti... aš visada ragauju, ir pusę tešlos nuragauju.... skanumėlis.
5. Orkaitę pajungiame ir nustatome 170 laipsnių temperatūrą. Kol pilsime tešlą į kepimo formą, įkais ir orkaitė.
6. Pyrago kepimo formą išklojame kepimo popieriumi (aš naudodama atsegamą formą visada ant dugno dedu kepimo popieriaus ir tada jį atsegamais kraštais prispaudžiu, taip nereikia dugno vis lupti nuo pyrago, tik popierių). Supilame pyrago tešlą. Pašauname kepti 45 minutėms. Procesas gali trukti ir trumpiau - priklauso nuo orkaitės... Tad tikrinkite vis pyrago storiausią vietą mediniu pagaliuku - pagaliukas ištrauktas iš pyrago turi likti švarus. Kai pagaliukas švarus, išjungiame orkaitę. Pyragą tada apliejau likusiu skystu medumi ir palikau atvėsti. Galima dar apibarstyti aguonomis...
P.S. pyragą valgiau dieną po kepimo... buvo neapsakomo skanumo... apsižvalgiau virtuvėje, ar tikrai sudėjau burokėlius prieš kepdama... mėginau pyrage paieškoti... neradau... ir tikrai sudėjau.. sukepė.. susidraugavo su kakava ir visais ingredientais.. Sodrus, visiškai nesausas, truputį verčiantis pakramtyti dėl jame esančių sezamo sėklų ir saulėgrąžų... Bet saulėgrąžų gal nedėsiu kitą sykį... Ne per saldus, tad puikiai tiks prie arbatos, su vanilinių ledų rutuliuku ar apliejus jogurtu... Mano favoritas išties...
P.S.S. burokų kvapo nesijaučia... net nesimatė pyrage...
Skanaus!
Burokėliai duoda pyragui/keksiukams "šlapumo", o aš kai visokių šlapių kepinių mėgėja, tai man irgi labai patinka :) O burokėlių skonio kepiniuose iš tiesų retai kada jaučiasi. Gudriai tu čia su forma sugalvojai :) Pas mane namie tokios krūvos formų: ir apvalių nusegamų trijų dydžių, ir duonos dvi formos, viena kvadratinė pyragui, viena žemesnė kvadratinė (turbūt žemam pyragui... aš varškės apkepą kepu), forma keksui, trys formos keksiukams ir dar kelios, kurias nusipirkau bet nenaudoju (madeleinų taip ir nekepiau... :D). Nu šakės, aš beviltiška, jau vietos spintutėje ir stalčiuose pritrūkau, o formų vis negana :D
ReplyDeleteNa, ar jau susirašei su savo naujojo mėnesio Foodie Penpal? Man vėl niekas neatrašo :(