2012-10-24

Moliūginiai sausainiai su popkornų miltais



Itin lengvi, bet kaip stebinantys! Ingredientas? Popkornų miltai! naudosiu naudosiu dar tikrai. Kaip anksčiau neužmačius tokio dalyko buvau (pati nesugalvočiau vis tiek...:)) Juk mėgstat popkornus, ir paskui sąžinė graužia, kad prisikirtot? Niekada jų nekepu riebaluose... kažkodėl puikiai jie man sproginėja, šokinėja ir iškepa sausoje keptuvėje po dangčiu. Visada! O skaniausia dalis lieka dugne- nevisisiškai išsiskleidę kukurūzai (et neįdomiai skamba..kukurūzas..pop conr juk! :))
Vaikystės nuotykis, kai pirmą kartą (tikriausiai prisižiūrėje Amerikietiškų filmų) pirkome, kepėme ir mama šlavė visą virtuvę...o strioko kiek apturėta, kai viskas šokinėjo iš keptuvės, o iki jos prieiti uždengti per popkornų krušą negali! Taip, kad dangtį denkit.
Be to, popkornai puikus ląstelienos šaltinis (o juk žinom, kad ląsteliena - tai tokios geros tetos, kurios nėra virškinamos, o jos tarsi šluoja organizmą, duoda sotumo jausmą..žinom? sužinojot, jei nežinojot), bet reikia nepamiršti gerti vandens po popkornų, kad ir kaip nesinorėtų, nes ryte gali būti ui nemalonu nuo organizmo dehidratacijos ir prasto nakties miego... (pastaru metu apie dehidrataciją ir vandens reikšmę daug informacijos papuolė,  oi kiek visi atpažintų save skaitydami tuos veikalus... o ir kaip vanduo svarbu galiausiai įsikirstume iki galo, ir gertume tyrą vandenėlį.... baigtųsi daugumą kankinantys visokie nemalonūs pojūčiai, ligos... bet...Lietuvoje dar maistas ir sveikata sunkiai vis siejama... kartojuos.. bet tai tiesa.. liūdna). Taigi, popikorniai, valgomi su saiku, nekepti riebaluose, ir neužpilti cukraus sirupu, yra sveikas užkandis, kurio labai daug ir nesuvalgysi..


Žodž, prisikepkit popkornų ir atsidėkit dalį jų - na, tokį silkinį ar majonezinį kibirėlį.. ir prasikepkit orkaitę įjungę šių smagių sausainių! Mane pačią nustebino...


Dviem tuzinam sausainių:
pagal Spabettie


1 puodelis (236 ml) maltų popkornų miltų (sumalti reikės daugiau nei puodelį pokornų..o malti blenderiu ar kavamale, ar virtuviniu kombainu)
1 puodelis nevisiškai išsprogusių pokornų
2/3 puodelio maltų kokoso drožlių (kavamale, virtuviniu kombainu, blenderiu; tikrai susimala.. )
apie 2/3 puodelio moliūgo piure (viriau moliūgą, kol suminkštėjo, ir nugaravo didelė dalis skysčio)
3 a.š. abrikosų džemo arba pamirkytų vandeny ir sumaltų iki tyrelės džiovintų abrikosų
1 a.š. smulkinto rozmarino (naudojau džiovintą rosmariną, sukapojau peiliu tuos spygliukus)
1 a.š. vanilės esencijos
truputis druskos



1. Visus sausus ingredientus, vanilę bei abrikosų džemą sumaišome dideliame dubenyje.
2. Tešla turi būti tiršta, kad galėtumėte suformuoti rutuliuką, tad dėdami moliūgo piurę ir maišydami tešlą, stebėkite, kokia tešla. Labai priklauso nuo moliūgo tipo ir piure ruošimo būdo, kokio skystumo tos piure būna (lietuviški moliūgai būna sultingi).
3. Kai tešla paruošta, formuokite graikiško riešuto dydžio rutuliukus, dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
4. Pašaukite kepti į 190 laipsnių temperatūros orkaitę 15-20-iai minučių. Jei pradėtų sausainukų viršus svilti, sumažinkite kaitrą.
5. Išjungę orkaitę, sausainius palikite joje iki kol pravės - pravėsę sutvirtėja.



P.S. išorėje traškūs, viduje minkšti. Abrikosų ir rozmarinų derinys pasiteisino vėl. Prie šiltos citrinų ar kitokios arbatos puikiai tiks.. Iš tiesų, vietoj rozmarino galima būtų dėti kitokį prieskonį- cinamoną, meduolių prieskonius..kodėl gi ne?
P.S. tinka vegetarams, ir veganams netgi.



Smagaus popikorninimosi :) 



Su linkėjimais, 
Indrė


4 comments:

  1. ne, nu aš tikrai žaviuosi... ir nors ne visada pavyksta taip maitintis kaip norėčiau, šį blog'ą skaitau kaip didžiausią įkvėpimo šaltinį:) pavydžiu jūsų draugams:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramune, ačiū :) Pavydžiu pati sau, nes aš viena deja dažniausiai valgau ir mėgaujuos.. Na tokį atbulą naujovėms misterį turiu, kad siaubas :D Aplinkinių ratas mažas mažulytis, dalintis nėra su kuo :) Juokingai skamba, bet .. prieš vėją nepučiu, o ir neverčiu bei nepriekaištauju dėl kitokių pomėgių, tik paburbu retsykiais, kad kuom mano kepiniai blogesni nei parduotuvėj su sh prikrautu... deja.. :)
      O maitinimasis..ai įpratimo reikalas, nieko sunkaus. Aišku, kas kita, kai šeimos daugiau, bet yra noro, galimybių, tai manau viską po truputėlį įmanoma pakoreguoti. Sakot, rožiniai akiniai? Būna labai žaviuos šeimom, kai sugeba tarkim žaliavalgiauti, veganai, ar pasirenka Paleo mitybos stilių..ir visi kartu, be jokių išpindėjimų .. o taip...nusišaut noris kartais :D Juokauju ;)

      Delete
  2. niekšiška šitaip elgtis. ar žinai, kaip dabar sunkiai naktimis miegosis, kai žinau, kad va, egzsituoja toksai maltų popcornų reikalas, o aš dar nebandžiau? ar žinai, kad dabar, ko gero, po melejono metų pertraukos ieškosiu, kurioj parduotuvės vietoj tie popcornai auga, ir kaip sunku bus iškrapštyt katiną iš po vonios, kaip ilgai teks įtikinėt, jog karas baigėsi ir daugiau jokių šūvių nebus? sąžinės, Indre, reik turėt, sąąąąąąžinės! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi mergyt, šakės man, nia? :))) Miegok ramiai, o rytoj bėgom į parduotuvę sąžinei nuraminti :) Deal? :) Papasakosi, kaip sekės :) p.s. paniurkyk katiną-raminančiai veikia ;))))))))

      Delete