2012-10-02

Pyragas ''Iš likučių''


Būna kartais, kad pradėjus naudoti kažką, ir taip pasilieka nesuvartojama... Negaliu pakęsti to ir tuo labiau maisto išmetimo... Kas kad tai uogienė, kurios nelabai valgau kasdien dėl juose esančio cukraus kiekio, bet retsykiai negelbėja ir žiūrėk, burbuliukais pavirsta uogienė.. (suprask, rūgti pradeda). Pamenu, mama vaiskytėj visada tokiu atveju kepdavo pyragą ''iš atliekų'' - kirsdavom išsijuosę..o jis būdavo paprastas: miltai, kiaušiniai, uogienė, grietinė...
Namuose pradėjo pykti ant manęs juodųjų serbentų uogienė... Nieko nelaukdama sumaišiau dubeny tris ingredientus. Tik 3! Pyragas prastutis, bet taip tinka su arbata! Ar netgi prisimenant vaikystę - kefyro ar rūgpienio stiklinę įsipylus vaišintis...


23 cm skersmens pyragui

2 puodeliai (puodelis 235 ml) maltų riešutų miltų
2/3 puodelio juodųjų serbentų uogienės
3 kiaušiniai
1 1/2 a.š. kepimo miltelių arba 1 a.š. kepimo sodos
cukraus, jei per mažai saldu pasirodytų..



Visus ingredientus sumaišome inde- geriausia suplakam mikseriu. Viskas. Pilame į kepimo formą, kepame 170 laipsnių temperatūroje, kol patikrinę mediniu pagaliuku, ištraukiame jį iš storiausios pyrago vietos neaplipusį tešla (apie 40-50 min.). Paliekame atvėsti pravertoje orkaitėje bent 10 minučių. 
Patiekiame su natūraliu jogurtu ir šviežiais vaisiais (figomis, persikais, prinokusiomis kriaušėmis,...)


P.S. pyragą iškepusi apverčiau, nupjovusi šiek tiek viršunės, kuri pakilo. Pyrago plutelė labai traški, bet ji suminkštėja pyragui 'senstant', t.y. kelios dienos po kepimo. 
Pyragas sotus, ne per saldus, tiesiog puikiai prie karšto/šalto gėrimo. 
Galima kepti keksiukų formelėse, tada sumažėtų kepimo laikas.
Kepimui tiks visokių riešutų mišinys - mano riešutų miltai susideda iš maltų žemės riešutų, šiek tiek graikinių ir migdolų riešutų. Be to, jei turite migdolų išspaudų, likusių nuo migdolų pieno gamybos, tik jau nemeskite tokių dalykų lauk - sunaudokit racionaliai ir skaniai :) 
P.S. puošiau šviežiomis figomis, mat jas pirmą kartą tokias ragavau... vienos tiesiog kažkas skanaus pasirodė ir tiek, bet su pyragu tas sultingumas ir sėklyčių traškumas labai derėjo.. Sako, figos skaniausios šiltos nuo saulės spindulių ir tiesiai nuo medžio... yeaahhh patrauksiu figmedį iš kažkur čia.. jei net obelų soduose škotai neturi... net sodų neturi...

Sotaus skanaus!

2 comments: