2012-10-18

Medus kitaip. Plaktas.

Artėjantis šaltasis metų sezonas nori nenori verčia šildytis kaip tik išmanom. Dažnai griebiamės karštų gėrimų, gardinam juos gomuriui maloniais priedais: naminėm uogienėm, medumi... O medus - nuo vaikystės žinoma gydomoji priemonė (pamenat karštą pieną su medum prieš miegą? siaubas... rimtai baisus dalykas..). Dabar medų dažnai tepam ant juodos duonos riekės, ar ant duoniukų-trapučių, pilam į salotas... Šiaip sako, kad nereiktų medum piktnaudžiauti, nes organizmas pripranta ir susirgus, į medų nebereaguos kaip į vaistą... o gal geriau užsiimam profilaktika ir nemėginam sirgti iš viso? 

O medus namuose dažnai būna 'dalykas, be kurio virtuvė neegzistuotų', o ypač lietuvio namuose... Medumi gardinu kepinius dažniausiai, nes cukraus nevartoju, arbatas ir karštus gėrimus taip pat geriu nesaldintus jau labai labai ilgai... Bet žiemą medui neatsispiriu kartais... Bet.. pas mus namie šalta labai... nereikia net šaldytuvo vėsiuoju laikotarpiu, stingsta viskas ir taip.. O medus dažnai būna vos ne laužomas, susikristalizavęs, žodžiu nekabinamas, netepamas... nepatogus naudoti čia ir dabar :) susikristalizavimasis ir medaus tirštumas nėra blogai, medų turiu lietuvišką iš tikro bitininko, berods grikių medus.. Jei būtų skystas ir netirštėjantis, tada kiltų klausimas, ar bitės nebuvo maitinamos 'Optima linija' cukrumi (ne reklama cukrui tikrai... žinau, kad nuo to cukraus bitės išmirė..).

Prieš labai ilgą laiką buvau radusi vieną šposą su medum, bet tada medaus neturėjau, ar turėjau labai mažai, tad taip ir liko nepašposauta.. Jums tikrai nieko daugiau nereikės, kaip tik indelio medaus. Tad pasakoju kaip padaryt įdomų dalyką, tepamą medų, kuris nesukietės, o atrodys kaip ... kondensuotas pienas... 



Jums reikės:
1 dalis kieto medaus, susikristalizavusio
1 dalis skysto medaus (ištirpdykit garų vonelėje susikristalizavusį medų; šiaip vėliau toks medus vėl sukietėja, jei nieko nedaroma su juo)

mikserio


Sudedame į plakimo indą kietą medų (viso luito nedėkite, tiesiog peiliu papjaustykite, kad ir koks lipnus darbas tai būtų..teks daug nulaižyt po to nuo rankų ir peilio, bet..) ir supilkite skystą medų (jei ištirpinote tik ką, tai leiskite truputį jam atvėsti). Junkite mikserį ir tvirtai laikydami indą pradėkite plakti viską (lėta mikserio eiga, jei galite reguliuoti plakimo stiprumą). Truks..apie 20 minučių, kol išvysite magiją kaip kad sakė originalus šaltinis. Medus pradės baltėti, darysis kreminės konsistencijos, tad tikrai stipriai laikykite indą.


Tokį plaktą medų (angl. whipped honey, spun honey, churned honey) pardavinėja parduotuvėse, kaip oba kažką tokio... juk pasidaryti galima pačiam... Laikykite kambaio temperatūroje. Patirštės, bet bus įmanoma pakabinti peiliu ir tepti ant duonos riekės, pabarstyti cinamonu ar dėti avokado... Medaus, avokado derinys yra kažkas tooookiooo.. :)  

Plakant, suyra kristalėliai, todėl medus tampa vientisas it kremas. Visa ta magija :)


Keistai paprasta, tiesa? ;) 
Saldinkit save ir nesirkit!

6 comments:

  1. Aš šitą stebuklą irgi kažkada seniai buvau mačiusi užsienio bloge, bet kaip padėjau saugiai receptą taip ir padėjau :) Nespėjau išbandyti :)

    O skonis vis tiek medaus lieka? :) Ar virsta į kondensuotą pieną? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aušra, medus lieka visiškai medumi :) Būtų nebloga alchemija, kad virstų į kondensuotą.... :) Ne, deja :)

      Delete
  2. Wou, kaip smagiai cia! Ir praktiska, ir "kitaip", na super kaip patinka! Savaitgali isbandysiu ;)
    Skaitytoja

    ReplyDelete
  3. Aš neturiu virtuvinio kombaino, tik blenderį. Su juo tikriausiai privargčiau, tiesa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ernesta, sugadint nemanau, kad sugadintum medų, o blenderis tik apliptų labai. Pamėgint gali, tiesiog gali būti sunkiau jį makaluot po indą, ir gali tekti paplakti ilgiau.. Jei mėginsi, papasakok, kaip sekės ;)

      Delete