2012-11-30

Kokosiniai žiedeliai su razinom

Už lango saulė šviečia, prišildo kambarį krintančiais, tikriausiai 30 laipsnių kampu, spinduliais.. Jei pritrūksta šilumos, du mygtukus pajungi ir šildytuvas imasi darbo. Taip, vėsu, drėgna, bet labai pavasariškai kvėpuojasi. Lauke toks tarsi atgimimas atrodo, mat kai kurie krūmai ir medžiai vis žaliuoja, o kai kur styro pakibus rudeniškai nusidažiusi lapija.. bet vis tiek oras maloniai gaivina ir budina pavasariškus jausmus... tik apie 3-4 valandą vakaro, kai patemsta/sutemsta, pamatai, kad nė velnio joks čia ne pavasaris.. visur jau blizga lemputės, žybsi papuoštos kalėdinės eglutės, parduotuvių vitrinose nuo kalnelių slidinėja žaisliniai seniai besmegeniai, mojuoja elniai savo ragais ir šaukia Ho Ho Ho... Taip tas komercinis laikotarpis, bet vis tik kažkodėl pats jaukiausias, gal kad visų žmonių akyse atsispindi vitrinų kibirkštėlės ir dėl to visi atrodo geresni, laimingesni.. ?



Šventės yra šventės, ateis, praeis, atsiminimai išliks, ir tikėkimės šiluma neišblės, kibirkštėlės įstrigs visų žvilgsniuose, o švenčių laukiant mėgaukimės tuo mėnesiu...

Šiems sausainukams naudojau silikoninę mini spurgyčių formelę (tiks ir mini keksiukų formelės). Sausainių masę įspaudinėjau pirštais į formeles, bet puikiausiai sausainukai iškeps, jei iš tešlos suformuosit kamuoliukus ar paplokštesnę formą.. Paprastučiai, gardūs ir saulėti! Razinų padas sumažina naudojamų saldiklių kiekį tešloje, bei įdomiai atrodo.


20 sausainukų reikės:
100 gramų maltų migdolų (1 puodelis) ar kitokių maltų riešutų (manau tiktų ir maltos saulėgrąžos)
1/2 puodelio kokoso drožlių
1 kiaušinis
1/2 a.š. ciberžolės miltelių (kurkuma dar vadinama)
1/4 a.š. malto imbiero šaknies miltelių*
1/4 a.š. muskato miltelių*
1/3-1/2 puodelio skysto medaus
vanilės lašų
1 a.š. kepimo miltelių

1/4-1/2 puodelio (gera sauja) razinų, ar džiov. spanguolių, ar džiov. serbentų, ar smulkintų džiov. datulių/abrikosų/braškių/žemuogių (kas ką turit prisidžiovinę...)


1. Razinas pamerkite į vandenį ir tegul mirksta jos, kol paruošite sausainių tešlą.
2. Migdolų miltus, kokoso drožles, prieskonius, kepimo miltelius, kiaušinį, medų ir vanilės lašus sumaišykite dubenyje. Masė bus biri, bet taip ir turi būti- ją formuojant, nesunkiai ji sulips į norimą formą.
3. Nusunkite razinas, perplaukite vandeniu, nusunkite dar kartą.
4. Berkite keletą razinų į naudojamas formeles. Tada ant razinų dėkite sausainių masės ir pirštais suspauskite, taip užpildydami spurgyčių formeles (jei naudosite mini keksiukų formeles, pildykite iki pusės).
5. Jei formuosite rutuliukus iš sausainių masės, razinas galite įspausti į sausainiukų vidų, ar įmaišyti į tešlą, prieš formuojant sausainį.. ar sugalvosite kažką kitą?
6. Kepkite apie 15-20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių temperatūros. Sausainukų viršus turi šiek tiek paruduoti, bet nesmarkiai. Palikite atvėsti orkaitėje-sausainukai sutvirtės.


nesuvalgykite iš karto. 



P.S. su kokosu kepiniai būna netgi skanesni kitą dieną, kai kokoso drožlės pabrinksta, kai skoniai susimaišo, susistovi.. Sausainukai nebus traškūs, bet malonaus kokosiško skonio. Paeksperimentuokit įvairiais džiovintais vaisiais. Ir būtinai įberkit ciberžolės - ji nudažo sausainius magiška šildačia geltona spalva, o skoniui nekenkia.





Šiltų vakarų Jums, meilių apkabinimų ir nekandančių vilnonių kojinių ;)







5 comments:

  1. Tiesiog begėdiškai nemirtingai skaniai atrodo !!! Bandysiu razinas keisti kokių riešutų branduoliukais, cukatomis ar pan. Ačiū !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū :) Labai patiks, bet siūlyčiau ne riešutukus - jų ir taip apstu čia, tad cukatos ar kt. džiov. vaisiai puikiai bus!

      Delete
  2. suvalgyčiau išsyk :) dievinu kokosą, mmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikrai mmm, o kad 'dievinu kokosą', tai labai labai teisingi žodžiai :) šaukšteliais galiu kabinti drožles, juosteles..

      Delete
  3. Indre, labai skaniai atrodo šie kepinukai!
    Aš savo ruožtu norėčiau pakviesti prisijungti prie žaidimo, kuris užvaldė visą internetinę kulinarinių blog'erių erdvę: http://www.nidosreceptai.lt/akimirkos/zaidimai/

    ReplyDelete