2013-01-29

Šokoladinis kokosinis tortas / Chocolate coconut cake

Rimtesnis desertas, kurį laiką kurių nebuvo pas Keistai paprastą. Tiesiog negaminu jų, nėra poreikio, net per saldu paskui daros medaus paragavus.. Nors ką čia meluoju kokosinį šokoladą kertu kaip mažas vaikas saldainius... Ir nestabdau, nes žinau, kad ne tik skanu, bet ir naudinga. Žinoma, maistas pagal aktyvumo lygį ir turi būti pritaikytas.
Iš tiesų valgom naminį maistą kaip visada, šviežiai ruoštą, kad ir kaip norėčiau, kad likučių (leftover) liktų kitai dienai.. bet nė velnio.. niekada... vaisių šiek tiek, labai daug daržovių... ai, bet aš juk mėgstu gaminti, o ypač, kai stresuoju, ar reikia nugarinti dienos rūpesčius. Spjaunu į visas keturias puses, kad kuo mažiau streso būtų prasidėjusiame etape, nors jo bus ar nebus, vis tiek valgysim, gaminsiu, ir gaminsiu su polėkiu ir vis kažką kitaip.




Pyragas..tortas..ar vos ne kremas... Labai subtilus, tikras šokoladiškas, su neapsakomu kokosiniu pagrindu... Ir viso 5 ingredientai su medumi, kuris nėra būtinas... Pirmą kartą su šokoladu kažką dariau iš tikro, nes jo net neperku, o jei turiu spintelėje, tai dažniausiai pasibaigia galiojimo laikas.. aš labiau tamsios kakavos fanė, nei šokoladų... arba šokoladus gaminuosi pati, tai žinau, kas juose dėta... visiškai nebetenkina ale karūnų kokybė..pff juodasis šokoladas su 33 ar tai 37 proc. kakavos masės... Šiam desertui naudokit ne mažiau nei 65 proc. kakavos masės turinčius šokoladus... naudojau didesnio procentinio skaičiaus šokoladą, tad ir medaus dėjau, nes galvojau bus... rūgštu... bet tikras šokolado skonis...mmm.. ir seniai jau įrodyta (paprašysit įrodymų, rasim oficialių nepapirktų šaltinių bei tyrimų ;), kad gabalėlis šokolado laimės hormonus aktyvina, smegenų ląstelėms ir naudinga... Na, trumpai drūtai.. kuo mažiau streso visame kame, tuo sveikesni esame. Antistresinis pyragas Jūsų dėmesiui... 



20 cm skersmes formai (arba mažesnei)
pagal Paleoaholic

2 puodeliai kokoso drožlių (puodelis 236 ml)
5-6 a.š. sviesto (naudojau valytą sviestą ghee - labai rekomenduoju, jis labaiiii gerą skonį suteikia)
truputis druskos (nebūtina)
1 skardinė kokoso pieno (400 ml)
130 gr. juodo šokolado (su ne mažiau 65 proc. kakavos masės)
2-3 a.š. medaus (nebūtina)



1 puodelį kokoso drožlių ir sviestą suberkite į indą, kuriame galėsite malti rankiniu maisto smulkintuvu; arba suberkite į maisto procesorių kartu su sviestu. Sumalkite, kol kokoso drožlės susimaišys su sviestu.
Suberkite likusias drožles (1 puodelį), druską ir gerai šaukštu ištrinkite viską.
Kepimo popieriumi išklokite apvalios kepimo formos (naudojau atsegamą) dugną. Sukrėskite kokosą ir rankomis spausdami, suformuokite pyrago pagrindą. Kraštelius galite daryti, jei naudosite mažesnę formą, o šiaip krašteliams neužteks kokoso, tad aš jų irgi nedariau.
Dėkite kepimo formą su kokosiniu pagrindu į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių temperatūros. Kepkite apie 7 minutes, tada formą uždenkite kepimo folija ir kepkite toliau, kol paspaudus švelniai pagrindą rankomis jis bus apytvirtis ir šviesiai rusvas. Išimkite atvėsti.
Kol kepa pagrindas, susmulkinkite šokoladą (greičiau ištirps), puodan supilkite kokoso pieną ir šildykite ant vidutinės ugnies. Kai gerokai kokospienis įšils, supilkite jį ant smulkinto šokolado, įdėkite medaus. Maišykite, kol šokoladas ir medus ištirps ir masė taps tamsi ir vienspalvė.
Kokoso ir šokolado masę supilkite ant atvėsusio pagrindo. Dėkite į šaldytuvą nakčiai. Skanaukite! Ilgai neužsibus...
Pyragą išėmę iš šaldytuvo tiekite iš karto. Jis nebus kietas kaip šokoladas, labiau primins tirštą pudingą, bet pjaustysis.


P.S. medus šiek tiek atsiskyrė nuo šokoladinės masės ir sirupo pavidalu šiek tiek padrėkino pyragą... bet skonį tik papuošė subtiliai dar labiau, o ir nenorėdama dėti pigaus cukruoto šokolado, medų kitą sykį vartosiu, nesvarbu, kad jis šiek tiek pasirupuos reikalą...
Originalus receptas siūlė pagrindą daryti storą..iš šešių puodelių kokoso drožlių... galite daryti ir taip. Dariau ploną pagrindą ir viskas pavyko.
Kokoso ir ghee sviesto derinys... kažkas tokio... vien maišydama kokosą pagrindui šaukščiuku kabinau masę... labai skanu :) Nenutuokiat, kas tas ghee yra ir kokia jo esmė ir prasmė.. kam valyt tą sviestą... Yra jo pirkti ir Lietuvoje gražiose didelėse skardinėse, o patikimas gaminimo paaiškinimo šaltinis Širšių lizde, nauda bei kontroversijos (vienas šaltinių) WHFoods... šaltinių begalės... Ghee kvapas ir skonis labai skiriasi nuo nevalyto. Išmėginkit, patiks.

p.s.s. et tas baltasis balansas.. et tiesiog... ir et tos tamsios dienos...tikrai kad et!
Skanaus! Ir tikrai bus skanu!







Recipe in English


for 20 cm diameter form (or smaller)

2 cups unsweetened dessicated coconut (1 cup is 236 ml)
5-6 tsp butter (I used butter ghee - highly recommend and taste is marvelous)
a little salt (optional)
1 can coconut milk (400 ml)
130 gr. dark chocolate (with at least 65 percent. cacao mass)
2-3 tsp honey (optional)




Place 1 cup of dessicated coconut and butter into food processor or place coconut and butter into the bowl or blending dish in which you can blend with hand blender. Blend the products until the coconut is mixed with butter.
Add the remaining coconut (1 cup), salt and mix everything with a spoon or hands.
Line a springform or other oval cake form with parchment paper bottom. Put the coconut and butter mass into the form and press with hand forming a cake base. If you are using a smaller springform you can form an edges of the cake, but for 20 cm diameter form 2 cups of coconut are enough just for a base.
Place the baking dish with a cake base in the oven, preheated to 180 Celcium degrees. Bake for about 7 minutes, then cover with baking foil (to prevent burning) and bake more until the base will be bright brown. Remove from the oven to cool.
While the base is in the oven, prepare the filling. Chop chocolate. Pour the coconut milk in a saucepan and heat over medium heat. When the milk warms up well, pour it on a chopped chocolate, add honey. Stir until chocolate and honey are melted, and the mass is dark and plain.
Pour the chocolate mixture onto the coconut base. Put the cake in refrigerator for overnight. Enjoy!
Serve immediately after taking it out from a refrigerator. The cake is not hard as chocolate, more like a thick pudding, but you can easily cut it and share.

19 comments:

  1. O kažkas sakė iki birželio man saugos tortuką... Vat, dabar turėsi naują gaminti birželiui :D su septyniom žvakutėm :D Aš pastarosiomis dienomis vis įsijungiu avokado ir kakavos kremo nuotrauką pažiūrėti. Nežinau kodėl, bet jinai mane labai masina. Kaip ir šitas pyragas. Atrodo, jaučiu jo skonį. Toks glostantis ir švelnus, lengvai nuslystantis gomuriu... Oi, Indrut, kaip negerai man apie jį svajot :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voriuk, iki birželio pagaminsiu kažką tikrai, ir išlaikysiu :)
      Avokado ir šokolado kremas bus pasaka, tikiu, pati nemėginus, bet planuose kažkada yra- tiesiog avokadai suvalgomi jiems nepasiekus tokios brendimo stadijos. O šis tortukas..ir iš tų retų desertų.. kuriam laikui bus vėl ramu, nes tiesiog... ramu. Paragauta, pasmaguriauta, ir kam dabar vėl reik.. skaniau pasirodo vis tik kai rečiau ;)

      Delete
  2. Noriu! O gramais kiek mazdaug sokolado? plytele 100 gr?

    ReplyDelete
  3. stulbinamai atrodo!
    ...ir nuodėmingai... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. AČiū ;)
      kai mityboj nėra perdirbtų ir rafinuotų gaminių, nelabai ir nuodėmė retsykiais tokiu paskanauti :)

      Delete
  4. Atrodo nuostabiai, būtinai gaminsiu, gal net ir šiandien. Tik nerandu receptūroje, kur dingo antras puodelis kokoso drožlių. būsiu dėkinga atradusiam.
    Ugnė

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ugne, viskas vietoje, tik žodžiais parašyta ''1 puodelį kokoso drožlių ir sviestą suberkite į indą, kuriame galėsite malti rankiniu maisto smulkintuvu; arba suberkite į maisto procesorių kartu su sviestu. Sumalkite, kol kokoso drožlės susimaišys su sviestu.
      Suberkite likusias drožles, druską ir gerai šaukštu ištrinkite viską.'' :)
      Skanaus! Gamink ir skanaus skanavimo ;)

      Delete
  5. Och, atsiprašau, jau radau pati:-)... Matyt saldumas buvo akis užlipdęs...
    Dėkui už receptą.
    Ugnė

    ReplyDelete
  6. Atrodo skaniai ir super paprastai :)
    Gal kai pribręsiu iki didesnio saldumyno nei saldainis, bus galima ir išbandyti :) Bet kol kas tik išsisaugom kaip puikų kandidatą :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aušra, labai paprasta čia, o sustot nevalgyt negaliu... labai skanus kandidatas :)

      Delete
  7. O 1 skardinė kokoso pieno - kokia talpa? Pas mus 250 ir 500 ml būna. Labai jau norisi pabandyti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Virginija, 400ml sunaudojau (tokios cia skardines). Nupilk nuo 500ml siek tiek ir pasilik kavai gardint ar sriubai balint, o kita dali naudok pyragui ;)

      Delete
  8. Replies
    1. Valytas sviestas tai yra. Labai fainas dalykelis.

      Delete
  9. Nezinau ar cia mano kulinariniai sugebejimai pavede ar kas, bet nelabai pavyko :/ pagrindas nelabai sukibo, tiesiog gavosi trupinukai:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neturėjo trupinukai gautis, nevienodo drėgnumo kokoso drožlės matyt būna. O ir užpiltam viršui pabuvus ant kokoso drožlių, sutrupėjo pagrindas vis tiek? Jis turėjo drėgnokas pasidaryt nuo šokoladinės masės, ir laikytis neblogai.

      Delete
    2. Sutrupejo vistiek :/ kita karta kazkaip kitaip reiks koreguoti :)

      Delete