2012-05-17

Avižų baltyminis skanėstas - kamuoliukai

Dar vienas labai lengvas variantas, kaip paįvairinti pusrytinius vaizdus prieš akis, o skrandžiui beveik tas pats... Skanu su puodeliu arbatos, kavos, nes tarsi ir košės ingredientai, bet ne košė, tarsi ir sausainiai, bet žymiai sveikiau ir lengviau - nereikia kepti, tepti, tik truputį pasiterlinti rankas, kurias paskui galima nulaižyti. Šypt :)
Tokie pusryčiai puikiai organizmą pakraus energija, reikalinga dienai, suaktyvins medžiagų apykaitą, papildys būtinomis maistinėmis medžiagomis, ir norėsis dar dar ir dar. Pasigaminę vieną kartą, gaminsit ir gaminsit..pažadu.


Reikės (suformavau 12 kamuoliukų):
1 puodelio džiovintų datulių ir abrikosų (kartu) (užpiltų karštu vandeniu ir pamirkytų bent 15 min.)
apie 1 puodelis avižų dribsnių (ne greito ruošimo)
3 v.š. kokoso drožlių
3 v.š. turimo riešutų sviesto (naminis puikiai tinka, tik gali tekti įpilti daugiau vandens)
4-5 v.š. vandens
4 v.š. kviečių sėlenų (nebūtinai)
4 v.š. linų sėmenų (nebūtinai)
sportuojantiems: baltymų miltelių (3 kaušeliai)
apvoliojimui: pūsti ryžiai, pūsta kinva, kokoso drožlės, aguonos, sezamo sėklos, smulkintos pistacijos ar kiti riešutai ...



Gamybos procesas labai lengvas. Mirkytas datules ir abrikosus sublenderiuojame kartu su riešutų sviestu ir vandeniu. Suberiame likusius ingredientus ir gerai išmaišome. Masė lipni, bet turi būti tokia, kad būtų galima drėgnomis rankomis formuoti rutuliukus. Jei per minkšta, įberkite daugiau avižų dribsnių ar kitų norimų priedų, jei per kieta, įpilkite šlakelį vandens. Suformuotus graikiško riešuto dydžio ar didesnius rutuliukus apvoliokite norimuose prieduose. Laikykite sandariai dėžutėje šaldytuve ne ilgiau savaitės (neišsilaikys ilgiau keturių dienų... :))


Pusryčiaukit, smaguriaukit, ar pasikraukit energijos prieš treniruotę ar papildykit angliavandenių ir baltymų atsargas po treniruotės! O draugių ir draugų arbatgerių/kavagerių metu, tokie sausainukai, paserviruoti gražiuose keksiukų popieriukuose bus puiki stalo puošmena, kuri dings nuo stalo pirmiausiai.


Have fun and enjoy!

 

8 comments:

  1. labai gražiai atrodo ;) jei nežočiau, kad sveikuoliški ,sakyčiau traškus ir karamelizuoti !!! ot kaip gudriai galima akį apgauti, ar ne? ;D

    ReplyDelete
  2. dėkui ;) džiovintų abrikosų ir datulių pasta tokį įspūdį suteikia :) o saldu ir yra lyg karamelizuota :)

    ReplyDelete
  3. Tikrai ypatingi, atrodo nuodėmingi, o yra lyg angeliukai :) Valgai ir lieknėji :D Patinka man toki saldumai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O taip! Galima ir be avižų daryti, o su sėklyčių ir riešutų visokių - vėlgi sveika, kas privengia angliavandenių, dėti daugiau džiovintų uogų ir vaisių - puikus ląstelienos šaltinis. :) Žinoma, valgyti su saiku :)

      Delete
  4. Labas, o kur gavote pūstos kynvos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, esu ne LT, tai pirkau sveiko maisto parduotuvėlėje. Tokią: http://www.healthysupplies.co.uk/puffed-quinoa-biofair-organic.html Lietuvoje gal sveiko maisto parduotuvėlėse būtų kažkas panašaus, tiktų pūsti ryžiai... bet tik be saldiklių, cukrų ir pan. dalykų

      Delete
  5. Norėjau paklausti dėl baltymų miltelių: ar tai yra milteliai iš kurių daromi kokteiliai po sporto, kaip pvz. http://www.maistassportui.lt/index.php?cid=662#tab1 ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, taip tai baltymų milteliai sportuojantiems. Pas mane Whey protein natūralaus skonio, tad visur tinkantys. Bet jei nesportuoji, tai nereikėtų rūpintis ;)

      Delete