2012-05-02

Migdolinis obuolių pyragas

Rytais gerdama kavą ir pusryčiaudama vartau receptų naujienas, svajoju, mintyse gaminu, kolekcionuoju, dėlioju į lentynėles gėrybes, sodinu prieskonines žoleles, pomidorų daigelius, moliūgus, agurkus, burokėlius ir ridikėlius, morkas savo būsimame sodely. Sodely bus ir obelų, kurios turės daug vaisių pirmais metais, dar daugiau po dviejų metų ir taip daugės daugės... Nes aš nuo vaiksytės obuolinė... Obuolių pyragai su daug daug obuolių ir mažai mažai tešlų man patikdavo labai labai. O namie sklindantis kepinių kvapas, jaukus cinamono aromatas tinka net vėsiais pavasario vakarais ar dienomis... Škotijoj lyja, apniukę, saulė retai nupiešia nuotaikas, todėl tik jaukūs prieskoniai ir gelbėja...kepant duoneles arba gardų sveiką obuolių pyragą.


Migdoliniam 20 cm skersmens obuolių pyragui reikės:
adaptuota pagal Teresą
6-7 obuolių, supjaustytų kubeliais, su odelėm
2 puodeliai maltų migdolų miltų (dėjau 1 puodelis sojos miltų, 1 puodelis migdolų miltų)
1 puodelis migdolų riešutų (pasmulkinau)
truputis druskos
1 a.š. malto cinamono
3 kiaušiniai
pusė puodelio natūralaus jogurto (originale aliejaus, bet dėjau 2 v.š. žemės riešutų sviesto vietoj aliejaus)
1 a.š. vanilės esencijos
1/4 - 1/2 puodelio tirpinto medaus  (dėjau 2 v.š. vaisių cukraus (fruktozės), nes turėjau tik grikių medų, kuris per ryškus šiam pyragui)





1. Įkaitinam orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.
2. Migdolų miltus, druską, cinamoną, dalį smulkintų migdolų riešutų sumaišom dideliam inde. Suberiam smulkintus kubeliais obuolius, gerai išmaišom, kad obuoliai pasidengtų tolygiai sausais ingredientais.
3. Kiaušinius, jogurtą, aliejų (jei naudojam), medų, vanilę išplakam mikseriu.
4. Kiaušinių masę supilam į indą su obuoliais ir sausais ingredientais. Gerai viską išmaišom.
5. Pyrago tešlą sukrečiam į kepimo formą, pabarstom likusiais smulkintais rieštutais, ir dedam į įkaitintą orkaitę. Kepam 1-1,5 valandą. Po 1 val kepimo patikrinam pyragą mediniu pagaliuku - ištraukus jį iš kepinio neturi būti prilipusios tešlos. Uždengiam kepimo popieriumi pyrago viršų ir dar pakepam. Iškepusį geriausia palikti atvėsti per naktį, jis sustings ir puikiai pjaustysis, o jei norim valgyti karštą pudingo tipo  pyragą, traukiam iš orkaitės ir vaišinamės bei vaišinam namiškius.


P.S. pyragas nebuvo sausas, kad ir nenaudojau aliejaus. Puikiai pjaustėsi. Kitą sykį dėsiu dar daugiau obuolių, 2 a.š. cinamono... ir įtarkuosiu apelsino žievelės..

PAPILDYMAS:
antrą kartą kepiau šį pyragą, nes man jis skanus ir nemandras, be to, neapsunkina skrandžio, kas man labai svarbu bet kokį maistą valgant - SAVIJAUTA... Dariau tokius pakeitimus: 5 kiaušiniai vietoj 3, riešutus bėriau tik ant viršaus (sūdyti anakardžiai), nedėjau jokio riešutų sviesto, cinamono kupinas 1 a.š., vietoj kepimo miltelių dėjau nepilną a.š. sodos (nugesinti nereikia, tiesiog suberti į sausus produktus ir išmaišyti), medaus nedėjau, o bėriau natūralaus saldiklio Stevia (siūlau naudot tamsų nerafinuotą rudą cukrų pagal skonį). Pyrago pjūvis kaip ir pirmojo varianto - tik kad kepiau mažesnėj formoj šį kartą, tai kepė 1,5 val. Pyragas neištižo, nebirus visiškai ir drėgnut drėgnutėlis... Lupinęju pirštais ir valgau :) Taip tai nebus tradicinis miltiškas variantas, bet pamėgint vertas :)
Kepant su speltos miltais 5 kiaušiniai būtų gal ir per daug, ypač jei pilsite aliejaus. Siūlau naudot 4 kiaušinius ir 1/4 puodelio neutralaus skonio aliejaus (puikiai tiktų graikiškų riešutų aliejus), medumi/nerafinuotu ruduoju cukrumi saldinkit pagal skonį, berkite kepimo miltelių (2 a.š.)(sodą naudokite, jei naudojate natūralų jogurtą, kadangi sodai reaguoti reikia rūgšties). Obuolių pyragai negali nepavykti!

Pyragas dar šiltas, ir forma nusiėmė puikiai..

10 comments:

  1. kad man kas taip iškeptų...
    čia apniukę, kad ir nelyja - noris tik lovoj voliotis, ką ir darau, beje, sėkmingai :) atrodo, kad diena tokia va veltui praėjus, bet net piršto pajudint nesinori. atsiųsk pyrago, a? :)

    ReplyDelete
  2. Prašo manęs daug kas siuntinukų :) Atsiųsčiau, nebėra.. pro šalį dažnai vaikščiojau.. šypt :)
    Oras kaip veikia negaliu... o virtuvė taip dažnai daros negatyvumo nuėmėja, kad jau perdozavimas daros :)

    ReplyDelete
  3. Šiandien vakare būtinai iškepsiu,
    o rytoj ryte ragausiu, kadangi savo "sweet tooth" neleisiu po treniruotės manęs nugalėt :D

    ReplyDelete
  4. Teisingai Strawberryte :) Aš kepu keksiukus, skanausiu rytoj, o po treniruotės žalias kokteilis belauks, nes jau po vakarienės esu :)) na nebent keksiuką vieną, nes sveiki jie ir nedarantys žalos kad ir po treniruotės :)

    ReplyDelete
  5. tikrai gardžiai atrodo tavasis sveikasis obuolių riešutų pyragas ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gardu gardu :) jaukus, toks obUOliškas, kas man patinka, kai nėra daug tų tešlų :)))

      Delete
  6. tai, kepu jį šiandien, bet kadangi ne visi rytojaus valgytojai propaguoja sveiką gyvenseną, teks gaminti pagal orginalų... bet citrinos žievelės įtarkuosiu :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. o žinai, nebūtina skelbti niekada žodžio -Sveikas- kažkol žmonės absoliučiai paranojiški tam žodžiui. Sveika=neskanu. Iškepi, padedi svečiams atėjus ir viskas.
      Kai valgiau pyragą, taip pat galvojau, kad tiktų kažkokia citruso žievelė :) Lauksiu tavo fantastiškų foto ;)Skanaus pyrago!

      Delete
  7. Puikus , iš ties puikus pyragas !!! nors ir teko trupinių forma jį suragauti :))) beje citrinos žievelė tikrai tinka ! O tavajam iš ties matosi daugiau riešutinės masės - matyt dėl to ir nesubyrėjo ir gražūs gabaliukai gavosi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikrai niam. Reiks obuoli nepagailėt ir vėl prasikept kada. Na masės buvo daugiau tik dėl kiaušinio..bet kai užpyliau ant obuolių į 22 ar 23 cm skersmens kepimo formą, visą tešlikė nubėgo žemyn.. galvojau, kas bus, bet paskui ji savaime (be jokių kepimo miltelių!) iškilo ir praaugo obuolius. Bet tikrai tvirčiau laikės, ne visiški trupiniai buvo :)

      Delete