2012-10-16

Anakardžių grietinė - PASAKA!

Kai randu kažką įdomaus receptų lobyne plačiajame internete, sunku nusėdėti vietoj - noriu čia ir dabar. Noriu išmėginti, nekantrauju... Tokia jau aš dalykuose, kurie man įdomūs. O tų dalykų yra tik keli. Sielos atgaiva tiesiog... 
Ne iš tiesų nefilosofuosiu, tiesiog paprastai papasakosiu kaip pasigaminti grietinę. Taigi eikit pas bobutę ir nusipirkit tris litrus riebaus pieno... Juokauju. Nereik to. Reikia tik pasiprekinti per akcijas anakardžių riešutų ir jų nesutriaukšti žiūrint televizorių. Taip, aš ir nusiperku ir kaip sakant taupau geriems dalykams. Kartais turėdama nekasdienį produktą mėginu jį panaudoti kažkokiame dalyke, kurį noriu išmėginti, o ne šiaip sunaikinu dantimis... Taip ir su tais anakardžiais.. Jie laukia sūrpyragių, padažų, grietinių meto... Apie grietinę nebuvau pagalvojus, bet užtikau tokį nerealų tinklaraštį... kad sėdėjau kelias valandas ir rinkausi receptus, ką noriu daryti, ir receptus, kurie žinojau iš karto bus daromi ne kartą... Ypač patiko, kad siūlomos daugeliui prieinamos alternatyvos (vis mėginsiu ir Jums pasakosiu, juk paprasti produktai gali nustebinti keistai, tiesa? ;)) .. Aš ir kas dieną anakardžių ir labai norėdama neprilesiu.. Kita vertus, perdirbtų maisto gaminių kai nevartoju, išeina tas ant to... tik kad sveikatai daug geriau (ui paminėjau sveikatą.. Lietuvoje vis dar neįprasta mitybą sieti su sveikata... nesiplėsiu.. ir toliau lindėsiu užsienio tinklaraščiuose :)) Žodž, prie balto reikalo.. 



Geriems dviems puodeliams veganiškos grietinės reikia:
pagal Sarahfae

 - užmerkti 1 2/3 puodelio anakardžių riešutų (angl. cashew) (6-8 valandoms, ne ilgiau 12 val.). Kai riešutai išbrinks, jų bus apie du puodelius;

- 2 v.š. obuolių acto (naudojau malt vinegar... smirdantis toks kaip ir visi actai... galvojau sugadinsiu reikalą per tą actą... nė velnio!)
- 1/2 a.š. druskos
-1 1/4 puodelio vandens (puodelis 236 ml) (kokiu puodeliu/stikline matuosite riešutus, tuo puodeliu matuokite ir vandenį; ir visada taip darykite kepdami ar ruošdami kažką ir nekils bėdų ;))


Procesas:
- nupilkite nuo išbrinkusių riešutų vandenį.
- riešutus dėkite į virtuvinį kombainą ar silkės kibirėlį, kuriame galite blenderiuoti (blenderis tai toks dalykas);
- įpilkite acto į riešutus, suberkite druską
- riešutus malkite iki tyrelės konsistencijos, vis nuo indo kraštų nukrapštydami prilimpančią riešutų masę.
- kai tyrelė bus be didesnių riešutų gabalėlių, pilkite 1/4 (60 ml) puodelio vandens, vėl malkite. Po kiek laiko vėl pilkite 1/4 puodelio vandens ir vėl malkite. Taigi per 5 kartus supilsite vandenį į riešutų masę. Maldami pastebėsite, kad masė vis balsta, supylus visą vandenį dar pablenderiuokite/pamalkite...
- galiausiai baltą gražią masę supilkite į indą/stiklainėlį, sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą. Viskas. Po kelių valandų/rytoj visa tyrė bus susifermentavusi, sutirštėjusi.
- na skonis nėra kaip pieniškos grietinės, bet o kam tai rūpi... Ši grietinė nereali bus paruošti sveikiems salotų užpilams, mirkyti daržoves ir valgyti, tepti ant duoniukų visaip pagardinus, ruošti ledus... ;)



P.S. padažiukų variantai: 
- trintas česnakas, svogūnas, žali krapai, petražolės, garstyčios, ir ši grietinė.. viską pagardinus druska, pipirais; 
- pomidoras, citrinos sultys, keli baziliko lapeliai, viska sublenderiuoti kartu su norimu kiekiu grietinės... pagardinti druska, pipirais... 
- saldus variantas: kakava, medus, šios grietinės keli šaukštai, cinamonas.. mirkom vaisius ir bijom, kad baigsis... :)  
- padažiukus darant tinka dėti truputį datulių pastos, kuri mano šaldytuve nuolat dabar bus - vienas ingredientas, ir puikiai keičiantis cukrų kepiniuose, suteikiantis minkštumo, lengvai pagaminamas, sumaišius su riešutais ar riešutų sviestu, puikus užtepas ant duoniukų, skrudintos duonos, su vaisiais, ar padaryti greitą Brownie (labaiii jis skanus) 
- ši grietinė šaldytuve gali išgyventi iki 3 savaičių.. Rekomenduoju laikyti ne ilgiau savaitės. Taip sako, kad tris savaites, bet nepatariu delsti ir gadinti/negadinti gero daikto. Po dviejų dienų pas mane ji kaip raugas panaši pasidarė, sutirštėjo, subrendo, dar labiau fermentavosi... Nelaikysiu tikrai trijų savaičių,o naudosiu pagal paskirtį :) 
- o jei norite veganiško paprasto majonezo, pilkite daugiau vandens, t.y. praskystinkite..o gardinkite majonezą kaip išmanote: idėjų semkitės parduotuvės lentynose, kur stovi majonezų indeliai.. paskaitykit žinomus ingredientus, juos ir dėkit, o kai prasidės nebeištariami ingredientai, geriau pagalvokit, kam man tai... 


Skanaus!

10 comments:

  1. O gi grynai mano blenderis :D Dariau kažkada anakardžių padažą picai, tai panašiai kaip grietinė, tik dar pomidorų pridėjau. Tai man visą vieną dieną šaldytuve išsilaikė, nes kitą dieną nebebuvo galima valgyt (išsisluoksniavo ir skonis iškeistėjo). Taip ir nesupratau, kas jam pasidarė.
    O žinai, ką mums dar reikia pasidaryt? Anakardžių sūrį. Arba kokių bertoletijų sūrį. Ar migdolų sūrį. Kam-greičiausiu-metu-bus-akcija sūrį! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matomai primaišytą su priedais sudėtingiau laikyti, o be priedų ilgėliau. Šiandien pas mane ji tokia tikros grietinės konsistencijos, parūgus tokia, kaip raugas.. labai primena.. nedelsiu ir suvartosiu, nėra ko gero daikto ilgai laikyt- 'suges, nesuges?' :)
      O sūrius tai žinau, tiesiog gaila riešutų tokiems dalykams :) Nors tikiu man patiktų, bet geriau šmaukšt į sūrpyragį ir gerai :)

      Delete
  2. Labai išradingai skamba ir skaniai atrodo. O kvapas?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kvapas iskart buvo toks grietiniskas.oba! galvojau. siandien ragavau ar viskas ok-skanu.kvapas primena grietine,nesmirdz nuo acto kaip bijojau:))

      Delete
  3. labai graziai atrodo, butinai pasidarysiu. o i kava galima ja pilti vietoj grietineles?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, į kavą reiktų pilti riešutų pieną, o jų grietinė šiuo atveju na nelabai .... ji turi tų tokių gumulėlių labai labai smulkių, ir nėra burnoje neapčiuopiama (na, ir išsireiškiau...)...
      Siūlau naudoti tik užpilams, desertiniams padažams, ledams, kokteiliams (angl. smoothie)..
      Kavai iš anakardžių galit pieno pasidaryti - tik neišmeskit niekada riešutų išspaudų- kepiniams sunaudokit.

      Delete
  4. koks gėris :)ačiū man labai patiko. gavosi puikiai - skanus ir vienas,bet dar bandysiu paeksperimentuoti su įvairiais prieskoniais. pirmąjį variantą gardinau maca ridiko milteliais ir specialiu prieskonių mišiniu imunitetui stiprinti - manau gavosi tobula pusryčių užtepėlė :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natalija, šaunuolė! Va pas mane dar vis ta pati stovi, na kurią dieną pastebėjau apačioje vanduo nusistovėjo, kvapas toks pastovėjusios grietinės, bet viską sumaišiau, sakau reik ragaut, gal čia kažkas blogo... skonis nepakitęs!
      O su skoniais taip taip taip! Eksperimentuoti būtina! Man paprasčiausi kakavos milteliai sumaišyti su grietine tiko prie keptų obuolių. O pikantiškoms užtepėlėms iš vis daug fantazijos: maltos sėmenys (deja neturiu kavamalės..kiki:)), malti riešutai, daigintos sėklos, MACA milteliai (geriu kapsulėms, vis pamirštu kapsulę išpilti tiesiog į maistą :))... tikrai daug improvizuot galima :) Skanaus!

      Delete
  5. Taip gražiai atrodo , bet kažkodėl man ji nesigauna vientisa, gal naudoju netinkamą smulkintuvą. Kokį naudojate Jūs?

    ReplyDelete
  6. Su kokiu smulkintuvu Jūs trinate , kad tokia graži vientisa masė gaunasi? Man tai gabaliukai jaučiasi :-(

    ReplyDelete