2012-10-21

Bananų duona

Bananų duonelės yra absoliutus gėris - mažai dėti saldiklių/saldėsių, nes bananai viską pasaldina, nereikia riebalų, nes bananai viską padaro... o ir tokios duonelės puikus būdas išgelbėti prinokusius bananus, kuriems nenusimato greitas suvartojimas... 
Panašių esu kepusi: kokosinę (niammm labai!), prieskoninę (kaip tik prieskoninių skanumynų sezonu verta kepti!), bet šį kartą buvo be jokių papildomų priedų, pajusti tiesiog paprastą skonį.. ir tikrai.. pjauni eh gabaliukas per mažas, noriu dar...po antro vis tebenori, bet sustoji - saikas juk :)



                                                          Kekso formos kepaliukui reikės:



50 g avižų dribsnių (tiks ir 5-ių grūdų dribsniai; bet ne tie jau 'suvirškinti' greito paruošimo ale dribsniai)
1+2/3 puodelio virtų avinžirnių (ar iš skardinės)
3 gerai sunokę bananai
2-3 v.š. datulių pastos (paprasčiausiai trintos pamirkytos datulės) arba 3-5 a.š. skysto medaus
1/2 apelsino sulčių (naudojau tiesiog pusę nulupto apelsino)
4 kiaušiniai
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. malto cinamono



Visus ingredientus, išskyrus avižinius dribsnius, sudėkite į didelį indą ir su blenderiu sumalkite iki vientisos tyrės. Suberkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite. Vsio.
Kepimo skardą patepkite aliejumi (ar išklokite kepimo popieriumi), supilkite tešlą ir pašaukite kepti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 45-60 minučių. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku/degtuku - įkišus į storiausią duonelės vietą ir ištraukus, medinis įrankis turi būti sausas. Jei aplipęs šiek tiek tešla, pakepkite duonelę dar. Palikite atvėsti pradaroje orkaitėje.


P.S. Valgykite pertepę medumi ir pabarstę riešutais ar kokoso drožlėm... tepkite naminės uogienės ar riešutų/kokosų sviesto... 


P.S. Duonelė lengvai pjaustosi, netrupa, drėgna, saldi, bet ne per saldi, kas yra labai gerai... Manau labai tiktų ir būtų be galo skanu ją paskrudinti pusryčiams... vien tas kvapas skrudinimo.. mmm 
Nepasigesit jokių miltų, nes čia jų net nereikia...
Pasiūlyt galiu: į vidų dėti šokolado gabalėlių, graikiškų ar kt. riešutų, berti sėmenų ar saulėgražų branduolių.. aš norėjau kepti viršų pabarsčiusi graikiškais riešutais ir apliejusi medumi..atsiminiau, kai iškepė... nebeįgrūsi riešutų į plutelę juk :) 

11 comments:

  1. Labai gardžiai atrodo :) O kuo sveikesniu būtų galima pakeisti avinžirnius? miltų dėti nesinori..

    ReplyDelete
  2. Anonymous, ačiū! Avinžirniai ir yra tas sveikasis variantas, naudojamas vietoje miltų :) Galite dėti riešutų miltus (malti riešutai), speltos miltus. Žiūrint apie kokį sveikumą kalbam: daugiau gerųjų riebalų duonelėj bus su riešutų miltais; su avinžirniais - baltymų ir sudėtinių angliavandenių kiekis duonelėje.

    ReplyDelete
  3. Absoliutus gėris :D Geras pasakymas :D Resident Good: Banana Bread, starring Indrė and her bananas :D Gražuolė ir sveikuolė pagrindinė aktorė (aš čia apie duoną, jei ką :D).
    O aš šiandien iš anakardžių duoną kepiau. Dvi valandas kepė ir vis tiek neiškepė. Susinervinau baisiausiai. Teko išimti, nes viršus perskrudo. Tai reiks dar kart bandyt, tik gal pridėt migdolų miltų, nes anakardžiai aukso vertės. O taip skaniai kvepėjo :(

    ReplyDelete
  4. Tikrai Voriuk, Resident Goodness yra duonelės be miltų arba iš riešutų miltų, ar kepiniai su avinžirniais!
    O kas per receptas iš aukso vertės anakardžių? kaip sumislijai iš jų duoną kepti? aš sūrio net nedarau, nes skaičiau, kad super duper nėra, tad ir negadinu anakardžių:)

    ReplyDelete
  5. Esu beveik identišką kepusi pagal žurnalo "Ji" receptą (ten dar dž. spanguolių dėjau,skyrėsi produktų kiekiai), tai tikrai labai skani gaunasi ir valgyt gali ramesne sąžine, visgi be cukraus, miltų ir riebalų :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, o taip gerulė ši duonelė! Aš kadangi neskaitau Lt žurnaliukų (o kartais mėgstu nusipirkti skrydžiams kažką pavartyt), tai pagrindinis idėjų šaltinis internetas :)) Avinžirniai labai puikiai dera kepiniuose! Išmėginki, su sąžine draugės būsit ilgai :))) P.S. riebalai nėra blogis, o blogis yra margarinai ir visokie perdirbti mišiniai.

      Delete
  6. Sveiki! Ar būtų įmanoma avinžirnius keisti lęšiais? Kokiu kiekiu būtų geriausia? :)

    ReplyDelete
  7. Labas. Supersupersupereceptas!!!!! Kepu ir kepu šitą pyragą. Dar visuomet pakankinu savo blenderį ir pasigaminu riešutų sviesto, kad būtų ką užsitepti ant riekelės. Ir puodelis juodos kavos..... Tokius pusryčius aš galėčiau valgyti iki gyvenimo pabaigos :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, koks nerealus komentaras! SUPER, kad patiko ir patinka, kepėt, kepat ir kepsit! Oooouuuu yes dėl riešutų sviesto!!!!

      Delete
    2. Anonymous, koks nerealus komentaras! SUPER, kad patiko ir patinka, kepėt, kepat ir kepsit! Oooouuuu yes dėl riešutų sviesto!!!!

      Delete
    3. Anonymous, koks nerealus komentaras! SUPER, kad patiko ir patinka, kepėt, kepat ir kepsit! Oooouuuu yes dėl riešutų sviesto!!!!

      Delete