2012-10-14

Moliūginis pyragas


Rašau receptą ir bėgu į parduotuvę dar parsitempti du moliūgus. Didelius. Juk jie pastovėti gali, o ne tiek ir daug išeina iš vieno milžino. Pliurkšt ir piure stiklainiukas. O iš tikro, moliūgas tai nereali gėrybė, neveltui populiari tinklaraščiuose ir tarsi jauti lengvą pamišimą. Žavus toks išprotėjimas, nes kutena skonių receptorius, norisi kartais čiaudėti nuo prieskonių gausos (kaip gi, juk net specialūs prieskonių rinkinukai moliūgų pyragams yra!) ir jauti artėjančias žiemos šventes. Moliūgai - rudens gėrybės, bet jų gardinimas meduoliniais prieskoniais vis tik nukelia mėnesiu į priekį link šv. Kalėdų.. gal kad mūsuose moliūgų kepiniai ir pyragai nėra tradiciški.. ir kodėl nemokam mes labiau džiaugtis sodo ir daržo gėrybėmis, žemės dovanomis... ir žiū, atvežtiniai vaisiai ir daržovės skina laurus... Negerai negerai, susiimam ir traukiam moliūgą iš rūsio..




23 cm skersmens pyragui:
Pagrindui: 
1/2 puodelio avižų dribsnių
1 puodelis riešutų miltų (puodelis 236 ml)
3 v.š. kokoso kremo/sviesto ar aliejaus (tiktų ir įprastas aliejus, ar nesūdytas sviestas)
truputis druskos
2 v.š. skysto medaus

Įdarui:
1 puodelis moliūgo piure (virtas moliūgas, sutrintas iki košelės, nusunktas vanduo)
1/2 puodelio pieno (augalinio ar gyvūninio)
3 v.š. medaus
4 kiaušiniai
prieskoniai: 1 a.š. malto cinamono, 1/2 a.š. malto muskato, 1/4 a.š. prieskonių meduoliams (arba truputėlis maltų gvazdikėlių)


Papuošimui: 
3v.š. medaus, 3 v.š. moliūgo sėklų, 1 a.š. meduolių prieskonių


1. Į dubenį suberiam avižų dribsnius, riešutų miltus, druską, supilam medų ir naudojamą riebalų šaltinį. Išmaišom šaukštu, o po to darbuojamės rankomis: gniaužom ingredientus, kol viskas sulimpa į vientisą tešlos rutuliuką.
2. Apvalią ar kitokią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Dedame pagrindo tešlą ir rankomis lipdome prie pagrindo. Tikrai turi užtekti 23 cm skersmens kepimo formai, tad spaudinėjame tol, kol pagrindas padengiamas visiškai tešla.
3. Pajungiame orkaitę ir nustatome 180 laipsnių temperatūrą. Dedame pyrago pagrindą kepti maždaug 15-ai minučių, arba kol gražiai paruduos.
4. Kol kepa pyrago pagrindas ruošiame įdaro masę. Į puodą supilame pieną, suberiame prieskonius. Pieną pakaitiname iki pirmų burbuliukų, sudedame medų ir leidžiame jam ištirpti. Truputį pieną atvėsiname.
5. Sukrečiame moliūgo piure į dubenį, supilame pravėsusį pieną. Išmaišome.
6. Kiaušinius išplakame mikseriu ir supilame į moliūgo ir pieno mišinį. Išmaišome. Tešla tikrai gavosi gąsdinančiai skysta (todėl recepte pamažinau pieno kiekį, mat mano moliūgo piure buvo skysta).
7. Įdaro masę pilame ant iškepusio pagrindo ir vėl pašaunem į orkaitę 180 laipsnių kepti apie 40-50 min. Jei pyrago paviršius pradėtų trūkinėti, ir tamsiai ruduoti, temperatūrą sumažinkite iki 160-170 laipsnių temperatūros ir pridenkite kepimo folijos lakštu.
8. Iškepusį pyragą palikite vėsti, i pradarytoje orkaitėje.
9. Keptuvėje ar puode ištirpinkite medų, suberkite moliūgo sėklas bei prieskonius. Viską išmaišykite, kad sėklos pasidengtų prieskoniais. Viską užpilkite ant pyrago ir paskleiskite tolygiai.
10. Pyragą atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms ar iki kitos dienos.
11. Kitą diena skanaukit. 



P.S. kreminio tipo (angl. custard) pyragai skanūs visisškai atvėsę, susistovėję, pabrendę.. Tad tikrai rekomenduoju neskubėti valgyti. Pyragas turi sutvirtėti, mat ką tik iškeptas jis gali būti labiau košė nei pjaunamas gabalėliais..  
Pyragas ypač lengvas, neapsunkinantis, ne per saldus, kas man labai gerai... Prieskonius ir saldumą reguliuokitės pagal savo pomėgius.. Ant viršaus galite užpilti rudajame cukruje apkeptas moliūgo sėklas, ir visą pyragą pakišti trumpam po griliu, kad jis pasidengtų traškia cukringa plutele bei apskrustų moliūgo sėklos.. 



Jaukių kvapnių vakarų, pažaiskit parke besimėtydami lapais, paspardykit lapus gatvėje, kai nelyja, o kai lyja dalinkitės skėčiu su praeiviu, neturinčiu kuom prisidengti nuo lietaus! Gal jis jus pavaišins moliūginiu pyragu atsidėkodamas? ;) 

6 comments:

  1. O ką būtų galima panaudot vietoj riešutų miltų?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,galite deti tada avizas-dali ju pamalkite iki miltu,bus lengviau lipdyti pagrinda.Riesutu miltai-tai bet kokie riesutai sumalti, truputi siulau ju deti-minkstesnis pagrindas bus bei skonio duoda. Beje,vien avizas naudojan gali tekti daugiau sviesto deti-paimprovizuokit;)

      Delete
  2. Jau kelis kartus kepiau šį pyragą šią žiemą - nuostabus :) ir dar atrodo be galo gražiai :) ačiū

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip smagu, kad moliūgai ilgai neišsilaiko jūsų virtuvėj ir virsta šiuo pyragu!! Ačiū!

      Delete
  3. Įdomu, o jei išdėliočiau obuolių skilteles ant viršaus ir kepčiau, derėtų, ar nelabai...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drugeli, as nemanau, kad obuoliai gadina reikala pyraguose :)

      Delete