2012-02-18

Baltyminiai obuolių batonėliai

Ieškau. Bandau. Eksperimentuoju. Išmėginu kitų eksperimentus. Po treniruotės noris turėti po ranka greitų užkandžių, kurie būtų naudingi organizmui atsistatyti po fizinio krūvio. Man puikiai tokiems užkandžiams tinka įvairūs batonėliai- labiau imponuoja baltyminiai, be papildomai prikrautų cukrų. O tokių norint gauti, reikia pačiam ir pasidaryti, tada tikrai žinosi, ką valgai, ir kiek ko valgai. Sakoma, kad parduotuviniai batonėliai ir begaliniai didelis biznis.. taip taip tai likęs tik biznis.
Išbandžiau Jamie Easons cinamoninius obuolinius batonėlius. Gal iš tiesų sunkiai pavadintum kepinį batonėliu, nes jis man gavosi labai purus, su atšokusia plutele, bet skaniai kirtau ir pusryčiams, ir po pusryčių ir vakare.


16-ai kvadratėlių prireikė (puodelis 235 ml):
adaptuota pagal Jamie Eason
4 kaušelių išrūgų baltymų miltelių (angl. Whey protein powder; aš turiu beskonius; baltymų milteliai skirti sportuojantiems)
1/2 puodelio maltų migdolų (migdolų miltų)
3 kiaušinių baltymai (trynius sunaudojau kitą rytą kepdama lietinius blynus)
2 v.š. cukraus/medaus/ksilitolio (naudojau 1 a.š. Stevia ekstrakto lazdyno riešutų skonio, t.y. natūralus augalinis saldiklis)
1/2 puodelio varškės
1,5 a.š. kepimo miltelių
truputis druskos, muskato arba meduolių prieskonių mišinio
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 obuolys, sutarkuotas burokine tarka
1 morka, sutarkuota burokine arba smulkesne tarka


Visus ingredientus sumaišiau inde, išplakiau mikseriu. Sudėjau tarkuotą obuolį ir morką. Dar kartą išmaišiau.
Įkaitinau orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Tešlą pyliau į apvalią 23 cm skersmens kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
Pyragą, kurį vėliau supjausčiau į gabalėlius, kepiau apie 30 min. (tikrinau mediniu pagaliuku, kol ištraukus jis buvo sausas, tad kepimas gali trukti ir ilgiau, ar trumpiau- priklausomai nuo orkaitės).


Gal kepiau šiek tiek per karštoje orkaitėje (todėl parašiau 180 laipsnių, nes kepiau 190 laipsnių temperatūroje), nes pyrago plutelė atšoko nuo viso pagrindo, ir po ja susidarė oro sluoksnis, bet pjaustėsi puikiai ir skonis buvo paprastai skanus. Naudingas užkandis po treniruotės arba dienos bėgyje, kai 'sweet tooth' reikalauja kažko saldaus čia ir dabar :)


Energingų treniruočių!

2 comments:

  1. Ar galima kuo nors pakeisti išrūgų baltymų miltelius? Ar be jų niekaip..?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jei patinka tokie lengvi kepiniai, tai eksperimentuoti daug galima :) Iš esmės baltymų miltelius naudoja tie, kas sportuoja.. taigi jų nebūtina, tada siūlyčiau berti daugiau maltų migdolus/kokosus (bendrą kiekį padaryti 1 puodelis), o gal netgi padidinti varškės kiekį - tada labiau panašės į varškės pyragą :) Skanu bus visaip :) (reguliuojant kažką, vis tik saldumą reguliuotis ir reikia pagal savo pomėgius ;)) Išbandysi, pasidalink, kaip ką darei ;)

      Delete