2012-04-27

Avižiniai sausainiai Australijos garbei

Ryte tradiciškai vartydama maisto blog'us užmačiau žodį ANZAC sausainių pavadinime, bet nežiūrėjau... Vėliau Asta iš Villa Alps (gyvenanti Australijoj) savo Facebook puslapyje paminėjo, kad ANZAC tai įsimintina Australijos diena, kai pagerbiami karo didvyriai. Panaršiau internete ir sužinojau, kad sausainiai susiję su tuo reikalu taip: sausainius, kepamus iš avižinių dribsnių, kokoso, miltų, sviesto, sirupo, sodos ir verdančio vandens, kepdavo kareivių žmonos ir siųsdavo jiems į užsienį. Tokie sausainiai puikiai ištverdavo transportavimą. Graži tradicija, tiesa? Šaunios žmonos, draugės...



Iš tiesų sausainiai primena tradicinius avižinių dribsnių sausainius, kepamus visam pasauly: vieni sumala smulkiai dribsnius, kiti nemala, prideda įvairių priedų, sulipina masę medumi, cukrumi, bananais, ir t.t. Bet jie tokie traškūs, bet nesausi, o tokie net šiek tiek sultingi..

Receptą radau Australijos virtuvės šefės Teresos puikiojesvetainėje, šiek tiek pakeičiau receptą pagal save (retai kada nekeičiu :))

Mums reikės nemažam kiekiui sausainių (priklausys kokius formuosit):
1 puodelis (235 ml) avižinių dribsnių (angl. rolled oats)
1 puodelis migdolų
1 puodelis kokoso drožlių
1/4 - 1/2 puodelio natūralaus jogurto
sauja džiovintų abrikosų, supjaustytų smulkiau
2 v.š. vandens
2 a.š. kepimo miltelių
pyliau 2 a.š. Stevia ekstrakto (natūralus saldiklis), siūlau dėti 2 v.š. tirpinto medaus (arba daugiau)
1 a.š. vanilės ekstrakto


1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklojam kepimo popieriumi.
2. Į virtuvinį kombainą suberiam dribsnius ir migdolus. Kelis kartus pamalm, bet ne iki visisškų miltų. Man liko ir sveikų migdolų po malimo. Skoniui nepakenks!
3. Į maltus dribsnius ir migdolus suberiam kokoso drožles, kepimo miltelius, smulkintus abrikosus, supilam vandenį, medų/Stevia, jogurtą, vanilę. Viską išmaišom. Pas mane sausainių masė buvo rupi, o kad skani.... kaip visada turiu pusę nukabinti dar nekeptos...
4. Šaukšteliu kabinam sausainių masės į saują, suspaudžiam gumulėlį, truputį paplojam, ir dedam ant kepimo skardos. Jei byra, truputį paspaudžiam blynelį. Taip padarom su visa tešla. Dedam kepti.
5. Kepam apie 20-30 minučių, kol gražiai parunda krašteliai. Vėsiname orkaitėje, ją išjungę.
6. Kai atvėsta, skanaujam.


 
Pastebėjimai: kokosas suteikia drėgnumo, džiovinti abrikosai- saldumo, avižų dribsniai netampa sausi ir neįkandami, tad sausainukai lengvai kramtysis ir kitą dieną. Skanu ir naudinga būtų įberti linų sėklyčių. Beje, sausainiai patvarūs ir transportavimui labai tinkami, tad vykdami į svečius šį skanėstą galite puikiausiai nusivežti. Neveltui kareivių žmonos žinojo, ką daro/kepa.. :)




No comments:

Post a Comment