Kažkodėl kai užplūsta prisiminimai, kartais išlenda tokie 'perliukai', kuriuos jau daug metų buvai pamiršęs. Smagu, kad išlenda tokie, vadinas Turi, Ką prisiminti, Buvo Gerai, Buvo Linksma, Buvo Vaikystė ir peštynės su broliu, Bet Buvo ir 'Gynyba' vienas už kitą prieš Mamą, kai 'parnešdavom' blogą pažymį. Buvom brolio ir sesės komanda. Ir esam. Tai ir papuolė prisiminti, kaip pirmą kartą Mama mus vaišino bananais. Nepavadinčiau to vaišinimu, nes mes su broliu kolektyviai bliooovėėmmm, kaip priešinomės tiems bananams... Nepatiko, neskanu, kas čia per daiktas!!! Muilas kaži koks... O Mamai pikta darės: juk bananai buvo brangu tais laikais (dabar tik bananais pigiau misti nei lietuvišką obuolį nusipirkti), retai jų rasi, o čia išsipestėję vaikai žviegia. Dabar bananai mūsų racione, bet vis tik esam tikri lietuviai, šveitę kaimiškus obuolius ir kaip pirmą, ir kaip antrą patiekalą, ir kaip desertus...
Bananai praskaidrina kasdienybę savo spalva, savo bekintančiu skoniu: pamėgink suvalgyt žalios spalvos bananą- net burną sutrauks, o suvalgyk tą tokį geltoną geltoną, su juodais taškiukais... net per saldu gali pasidaryt... Tokie bananai gėris bananų duonelėms kepti. Juk būna užsistovi keletas bananų virtuvėje? Tad puiki proga iškepti skanų desertą. O kadangi Škotijoje oras, nepaisant žalumos ir benuvystančių narcizų pievų, rudeniškas, nelepinantis šiluma, tad šilumą mėginam sukurti jaukiais kvapais: cinamonas, kardamonas, imbieras... Vos ne Kalėdos, a? :)
Reikės (tradicinei kekso-duonos formai):
adaptuota pagal RoostBlog ir QueenOfQuinoa
2 gerai prinokę bananai
2 kiaušiniai
2 puodeliai migdolų miltų (dėjau 1 puodelį migdolų, 1 puodelį sojos miltų)
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
3/4 puodelio tarkuotų morkų
4 v.š. linų sėmenų (nebūtina)
4 v.š. saulėgrąžų branduolių
4-5 v.š. natūralaus jogurto
2 v.š. kviečių sėlenų (nebūtina)
1 a.š. cinamono
1 a.š. maltos imbiero šaknies
1 a.š. imbiero miltelių
1 a.š. meduolių prieskonių
1 a.š. aliejaus (naudojau graikinių riešutų aliejų; juo taip pat ištepiau kepimo popierių...)
5 datulės, pamirkytos karštame vandeny, supjaustytos
6 Stevia tabletės, trintos; arba 1/2 puodelio skysto medaus
žiupsnis druskos
1. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardelę patepam riebalais, arba išklojam kepimo popieriumi (ištepiau kepimo popierių aliejumi dėl šventos ramybės - nesigailėjau).
2. Inde sumaišom sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, saulėgrąžų branduolius, sėmenis, sėlenis (jei naudojams, prieskonius, druską.
3. Į indą, kuriame blenderiuosim, sukulam kiaušinius, sudedam jogurtą, medų/Stevia tabletes. Sublenderiuojam. Įpjaustom bananus norimo dydžio gabalėliais (aš sublenderiavau kartu su kiaušinių mase), susmulkinam mirkytas datules ir sudedam į masę taip pat.
4. Virtuviniu kombainuburokine tarka sumalam/sutarkuojam morkas.
5. Į sausus ingredientus supilam kiaušinių masę, sudedam tarkuotas morkas. Gerai viską išmaišom. Tešla tirštoka.
6. Tešlą sukrečiam į kepimo formą ir kepam apie 40-60min. Po kokių 15 minučių kepimo uždengiau duonelę foliją, kad plutelė neskrustų ir nestorėtų. Kepimo pabaigoje tikriname mediniu pagaliuku - jį ištraukus jis turi būti sausas. Paliekam atvėsti orkaitėje.
7. Kaičiam arbatinį, plikom kavą/arbatą, riekiam bananų duonelės ir jaukiai įsitaisom vakarot ;)
P.S. vis kartojuos... duonelė kitą dieną dar skanesnė, tad verta palikti gabaliuką.. :)
Pastebėjimai:
- duonelė gali būti kepama su įprastiniais ar speltos miltais.
- Bananai labai dera su graikiniais riešutais, tad jų turint - negailėkit.
- duonelė nesausa
- galima kepti keksiukų formelėse ir bus puikūs keksiukai
- jei nemėgstat prieskoninių kepinių, nedėkite prieskonių, o įpilkite arbatinį šaukštelį vanilės esencijos - turėsit gardžia vanile kvepiančia duonelę-pyragą..
Ačiū už superinį receptą. Visi namai prakvipo. Toks skonis, kad neįmanoma sustoti valgyti. Kai makalavau visus produktus, tikrai nesitikėjau, kad bus taaaaip skanu. Rekomenduoju!!!
ReplyDeleteSuper! Džiaugiuos, kad patiko. Pati sukirtau per dvi dienas :)
ReplyDelete