Man patinka rytai... Tai mano laikas, mano kelios valandos. Dažnai tos valandos būna tokios pačios, su tokiais pačiais pusryčiais, tuo pačiu arbatos puodeliu. Bet būna rytų, kai atsikeliu ir nereikia eit niekur (t.y. darbą.), už lango atrodo velniai balių rengia, vėjus kelia, po karštų dienų atsinešę vėsumą, purškiantį lietų ir rudenišką pilkumą. Tada mėgstu jausti šilumą savo pasaulėly, gaminti kažką ir užuosti jaukius kvapus.. ankstyvais rytais, kai negirdi kaimynų bildesio, kai žinai, jog už durų kiti dar miega...
Negaliu nurimti kažko neiškepus tokį rytą, tad išsitraukiu didelį dubenį ir ingredientus ir maišau nesudėtingų itališkųjų sausainių vadinamųjų Biscotti tešlą. Italija nėra mano svajonių šalis, bet nuvykti, aplankyti, pakeliauti žinoma, kad norėčiau! Matyt tikriausiai ir paveikė mane vakarykščiai matytos draugų ekskursijų nuotraukos po Italiją. Gražu... O biscotti - tai sausainiai, kurie kepami du kartus: kepam visą tešlos luitą, padarę tarsi dešrą iš jos, o vėliau apkepusią 'dešrą' supjaustom riekelėm ir dar džiovinam orkaitėje iki norimo sausainių kietumo. Italijoje jie valgomi dažnai pamirkyti arbatoje (pamenat vaikystę? Taip juk darydavom. Nors ir dabar manau daug kas taip daro)..Nieko sudėtingo. Sausainiai originaliai kepami su migdolų riešutais, bet jų skonį tik praturtina įvairūs paskaninimai: kitokie riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai.
Procesas labai paprastas, o rezultatas traškus, skanus ir tikriausiai itališkas :)
apie 30 sausainukų reikės (priklauso, kaip plonai pjaustysit):
adaptuota pagal Full measure of happiness
2 puodeliai miltų (naudojau sojos miltus)(puodelis 235 ml)
1/4 puodelio (60 ml) kokoso miltų (nebūtina; galima pakeisti kokoso drožlėm)
1 v.š. avižų dribsnių (nebūtinai, bet duoda trapumo)
2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
1 a.š. imbiero miltelių (labai norėjau naudot šviežią, bet kaip tyčia neturėjau; dėčiau 1 a.š. tarkuoto šviežios imbiero šaknies)
1/4 a.š. aitriosios paprikos miltelių
1 puodelis riešutų (naudojau 3/4 puodelio smulkintų migdolų ir 1/4 puodelio smulkintų žemės riešutų)
1/2 puodelio smulkiai pjaustyto obuolių sūrio (vietoj sūrio naudočiau džiovintas datules, spanguoles, slyvas, vyšnias)
1 a.š. migdolų ekstrakto
1 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilino miltelių
5-6 v.š. skysto medaus
3 kiaušiniai
1. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Sumaišom sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, prieskonius, druską, riešutus - dideliame inde.
3. Į sausus ingredientus įkulam kiaušinius, supilam migdolų ir vanilės ekstraktus, skystą medų ir viską gerai išmaišom. Galiausiai kai šaukštą sunkiai ėjo pasukti, paminkiau tešlą rankomis, nors labai lipo (kad neliptų sušlapinti rankas vandeniu).
4. Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos sudėjau tešlą ir suformavau ilgą 'dešrą'. Apglosčiau, aplyginau ir įkišau į orkaitę kepti iki kol viršus parudo (apie 20 min.).
5. Išėmiau iš orkaitės ir supjausčiau apie 1 cm storio riekėlėmis, kurias išdėliojau toje pašioje skardoje ir atgal įkišau į orkaitę kepti/džiūti. Sumažinau orkaitės temperatūrą iki 170 laipsnių. Siūloma sausainius dar taip kepti apie 1-4 valandas iki norimo traškumo. Tiek ilgai tikrai nekepiau, man užteko apie 25 minutes, tada išjungiau orkaitę ir palikau sausainius atvėsti ir dar padžiūti joje.
6. Viskas. Išimam, ragaujam ir nesuvalgom iš karto (beveik taip nutiko..).
Recipe in English
For about 30 cookies (depends on how thinly you cut):
adapted by full measure of happiness2 cups of flour (I used soy flour) (235 ml cup)
1/4 cup (60 ml) coconut flour (optional, can be replaced by coconut shavings)
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon ginger powder (I wanted to use fresh ginger and would use 1 tbs. of fresh one)
1/4 teaspoon chilli powder
1 cup chopped nuts (I used 3/4 cup chopped almonds and 1/4 cup chopped peanuts)
1/2 cup finely chopped apple cheese (instead of cheese would use dried dates, cranberries, plums, cherries)
1 teaspoon almond extract
1 teaspoon vanilla extract or vanilla powder
5-6 tablespoons of liquid honey
3 eggs
1. Heat the oven to 180 Celcium degrees.
2. Mix dry ingredients - flour, baking powder, spices, salt, nuts - in the big bowl.
3. Into the dry ingredients put eggs, pour the almond and vanilla extracts, liquid honey and mix everything well. Finally, when started to mix the batter with a spoon difficult, I kneaded the batter with my hand (the batter is sticky so wet your hand).
4. Line the parchment paper on the baking sheed and form a long 'sausage' from the dough. With wet hand make a nice 'sausage' and put into the oven until the top gets brown (about 20 minutes).
5. Remove from the oven and cut the 'sausage' into about 1 inch thick slices. Then place them on the same baking sheet and put into the oven again. Reduce oven temperature to 170 Celcium degrees. For cookies to get crispy and dry it was enough to bake them about 25 minutes. Then I turned off the oven and left the cookies to cool and dry more.
6. That's it. Remove from the oven, taste it and do not eat immediately as the cookies are addictive.
2. Mix dry ingredients - flour, baking powder, spices, salt, nuts - in the big bowl.
3. Into the dry ingredients put eggs, pour the almond and vanilla extracts, liquid honey and mix everything well. Finally, when started to mix the batter with a spoon difficult, I kneaded the batter with my hand (the batter is sticky so wet your hand).
4. Line the parchment paper on the baking sheed and form a long 'sausage' from the dough. With wet hand make a nice 'sausage' and put into the oven until the top gets brown (about 20 minutes).
5. Remove from the oven and cut the 'sausage' into about 1 inch thick slices. Then place them on the same baking sheet and put into the oven again. Reduce oven temperature to 170 Celcium degrees. For cookies to get crispy and dry it was enough to bake them about 25 minutes. Then I turned off the oven and left the cookies to cool and dry more.
6. That's it. Remove from the oven, taste it and do not eat immediately as the cookies are addictive.
Skanios arbatos, skanių sausainių ir jaukių apkabinimų!
No comments:
Post a Comment