2012-05-15

Avižiniai kvadratėliai - puikūs pusryčiai arba užkandis

Sutiks beveik kiekvienas paprastas žmogutis, dietologas, sveikos mitybos specialistas, holistas, kad avižos yra puikus dalykas rytinėms košėms, pusrytiniams keksiukams, užkandžių batonėliams, energetiniams rutuliukams gaminti, pyragams kepti, į kotletus vietoj džiūvėsėlių dėti. Universalu tiesiog, ir labai skanu bei sveika. Pačios avižos nėra ypatingo skonio, bet tikrai pojūčio lyg valgytumėte miltus nėra. Skonį suteikti galime patys kokį tik norime, pridėdami įvairių priedų. Mintyse turiu įvairių variantų, kuriuos knieti išmėginti, nes užėjo avižų manija, kartu su bananais.. Prisikepu iš anksto ir turiu visai savaitei pusrytinių skanėstų. Daar kai orai šiltėja, ne visada rytais noris šilto maisto, tad puikus pasirinkimas yra įvairūs šalti skanėstai.
Siūlau labai labai paprastą ir neegzotinį variantą, kuris tikrai patiks košių mėgėjams, norintiems valgyti košę, bet kitokiu pavidalu. Be to, tai puikus užkandis, kai pilvas maršus groja ir laukia pietų meto.



Reikės (nemažiems 10-iai batonėlių, arba 20-iai kvadratėlių):

2 puodeliai maltų avižų dribsnių (malti galima blenderiu iki norimo rupumo miltų)
2 gerai prinokę bananai
2 v.š. turimo riešutų sviesto (tinka naminis)
saujelė rūgščių džiovintų uogų (naudojau spanguoles)
2 v.š. kokoso drožlių
1 a.š. cinamono, vanilės esencijos (nebūtinai)
1 a.š. tamsios kakavos miltelių (virš 20 proc. riebumo) (nebūtinai)



1. Orkaitę įkaitinam iki 170 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi.
2. Avižų dribsnius su blenderiu sumalame iki rupių miltų, ar paliekame stambesnius.
3. Sublenderiuojam bananus ir riešutų sviestą iki piure.
4. Sudedame cinamoną, įlašiname vanilę (jei naudojam).
5. Trintus bananus supilame į maltas avižas. Gerai išmaišome. Visa masė turi būti grietinės tirštumo ir neskysta. Jei matome, kad skystoka (jei bananai dideli buvo), įberiame dribsnių ar kokoso drožlių..
6. Dribsnių masę sukrečiame į kepimo formą, šaukštu išlyginame, kad visur pasiskirstytų vienodai.
7. Pabarstome kokoso drožlėmis, šaukštu paspaudžiame jas, kad priliptų. Tą patį padarome su spanguolėm (ar kitom rūgštesnėm uogom).
8. Pirštukais semiam kakavos miltelių ir pabarstom avižų masę. Negailim. Bus skaniau. Panaudot kakavą mintis šovė netikėtai, o ragaujant iškeptus batonėlius atrodė, lyg būtų šokoladu barstyta - ypač jei kartu papuldavo atkąsti spanguolę, padengtą kakava. Pasiteisino pakakavinimas.



9. Kepam orkaitėje apie 25-30 minučių, kol gražiai apskrunda avižos, bet ne kokosas paruduoja.
10. Iškepusį 'pyragą' supjaustom kvadratėliais, trikampėliais ar kokiom tik norim formom. Leidžiam atvėsti ir tada perdedam į sandarią dėžutę, kurioje juos laikysim.



Pastebėjimai: sunokę bananai puikiai pasaldina kvadratėlius, bet mėgstantieji saldumą gali dėti džiovintų trintų datulių į visą masę, arba tiesiog įdėti medaus. Kvadratėliai ir be visokių kondensuotų pienų ir papildomų cukrų pavyksta puikiai, skanūs, avižiški ir pusryčiams pats tas pažadinti skrandžius iš miegų.
Pateikiau tik primityvųjį receptą: į pačią bananų ir avižų masę galime dėti vėlgi visą, ko turime spintelėse: riešutų, sėklų, džiovintų vaisių.. ar dalį avižų keisti kokoso drožlėmis. Bananai tokiuose kepiniuose keičia dalį arba visiškai cukrų, medų, be to tai tampa rišamoji medžiaga vietoj cukrum prifarširuoto kondensuoto pieno; šį kartą nenaudojau ir kiaušinių, kuriuos panaudosiu kitą sykį, kepdama kitokį variantą..
Tiesiog vis dar žaviuosi bananų universalumu: ledai, duonelės, kokteiliai,.. .


Būsimos variacijos:
- kvadratėliai, dengti namine rabarbarų-bananų uogiene;
- avižinis uogų trupiniuotis: avižinis padas, uogų sluoksnis ir ant viršaus trupinti avižiniai trupiniai
- ir t.t.

18 comments:

  1. Kokio didumo skarda turetu buti, kad pyrageliai nesigautu nei per ploni nei per stori? Jau eisiu kepti.....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Formavau 1 cm storumo paplotį, kepimo skarda pailga, bet visos neužpildžiau: tad kažkur 20 cm x 25 cm., nes padalinus gavosi 10 lygių stačiakampių, kuriuos pusiau padalinus jau turiu 20 kvadratėlių :)
      Papasakok, kaip pavyko;)Skanaus!

      Delete
  2. Laba diena, norejau paklausti ka galima deti vietoj riesutu sviesto?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, nedėk riešutų sviesto, o įberk riešutų mėgstamų - sveikų ar pasmulkintų :) Riešutų sviesto nedaug čia dėta, jis dėl skonio :)

      Delete
  3. Dekui uz atsakyma, butinai ismeginsiu!
    Beje, Jusu blogas man tikras atradimas! Labai daug sauniu ir sveiku skanumynu, nezinau kaip spesiu visus ismeginti!:D Super, negaliu atsidziaugti! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, labai ačiū už tokius žodžius :) Jei kils klausimų apie receptus, klauski ;)

      Delete
  4. Ačiū už receptą! Rytoj laukia ilga naktis aerouoste besimokant (žinau, skamba keistai, bet kartais būna ir tokių situacijų :D ) tai pasiimsiu šių kvadratėlių energijai palaikyti, na ir skonio receptoriams pamaloninti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinau, ką reiškia kankintis oro uoste per naktį :) Kramtyt tada tikrai noris :) Kvadratėliai puikiai tiks :)

      Delete
  5. Gavosi truputeli sausi, gal daugiau banano idedi? :) O siaip skonis super!!! Labai patiko!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikrai galima varijuoti pagal save- dėti obuolienės, ar moliūgo tyrės, ar bananų, ar riešutų sviesto. Dar, tiesa, bananų dydžiai juk skiriasi.
      Smagu, kad patiko skonis!;)

      Delete
  6. Dariau jau tris kartus, labai skaunus gaunasi!!! Tik as kakavos i pacia tesla imaisau ir vietoj riesutu sviesto dedu medu :)
    Nerealus batoneliai!!!

    ReplyDelete
  7. Anonymous, džiaugiuosi :) Kakava man į visur irgi labai patinka :)Pasitaikius progai išmėgink ir riešutų sviestą :) dėk sėklų, ar riešutų, visko pagal pomėgį ir kepk dar n kartų ;) Ačiū, kad pasidalinai, kad patiko ;)

    ReplyDelete
  8. Ko butu galima ideti, kad jie truputeli issipustu? Nes kietoki gaunasi! Nors man ir tokie patinka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, avižiniai dribsniai jie kietoki ir iškepę... na sunkoki sausainiai, tikri batonėliai, o dėl išsipūtimo šiuo atveju negaliu pasiūlyti nieko, nebent dalį avižų keisti įprastiniais miltais, dalį palikti avižų..

      Delete
  9. Labas, o kokios talpos puodelis? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irena, ačiū už pastabą ;) Mano keistokas matavimo puodelių tūris - 235 ml (tikriausiai amerikietiškasis)

      Delete
  10. Puikumelis, skanumelis!!! Siandien bandysiu prideti riesutu ir datuliu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viskas į juos tinka, bet kokie mėgiami deriniai: abrikosas ir rozmarinas, datulės ir riešutai, kokosas ir imbieras su citrina (mmmmm), kakava ir riešutai.. šokolado gabalėliai.. :)

      Delete