2012-05-29

Baltyminiai sausainiai iš avinžirnių

Dviejų kąsnių, puikiai tinkantys prie arbatos puodelio, užkandžiams arba pusryčiams. Apelsino žievelė gerai įsipaišo į sausainius, o jei turite juodojo šokolado gabaliukų - drąsiai įberkite.


18 sausainukų sunaudojau: 
2 puodeliai virtų avinžirnių
žievelės, nutarkuotos nuo pusė apelsino
1 apelsino sultys
1 kaušelis baltymų miltelių (sportuojantiems)
5-6 v.š. riešutų sviesto (naudojau žemės riešutų)
keli lašiukai vanilės arba romo esencijos
1/4 puodelio skysto medaus/nerafinuoto cukraus arba natūralaus saldiklio Stevia


Visus ingredientus, išskyrus apelsino žievelę ir šokolado gabaliukus (jei naudojat) sublenderiuojam iki vientisos masės. Įmaišom apelsino žievelę, išmaišom. Tešla tiršta, minkoma rankomis. Šlapiom rankom imam gablėlį tešlos ir formuojam graikiško dydžio sausainukus. Dedam ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, paspaudžiam/paplojam, kad sausainukai paplokštesni būtų. Kepam 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių, arba, kol pradės paviršius trūkinėti.

Pastebėjimai: į sausainius galima dėti džiovintų vaisių ir riešutų. Kokoso drožlės suteiktų drėgnumo, nes sausainiai trapūs... Į sausainių sudėtį neįeina joks kiaušinis, tad pirminė tešla, nesuformuota į jokius sausainius ir nekepta, yra skanus padažas (saldus humusas) valgyti ant skrebučių, su trapučiais ar morkomis. Saldūs humusai yra labai populiarūs užsieny ir dažniausiai vadinami 'Cookie dough' hummus. Aš kabinu šaukšteliais ir nereik man jokių duoniukų... Apsivalgymas..
Avinžirniai kaip ir dauguma ankštinių truputį nedraugauja su pilvukais ir virškinimo sistemom, bet man būtent avinžirniai kepiniuose nesukelia diskomforto. Taip pat kuo ilgiau mirkomi ankštiniai, tuo lengviau virkškinami jie tampa - mirkykit ankštinius per naktį ar ilgiau, bet ne per ilgai - sudygs...

2 comments:

  1. Atrodo tokie trapučiai ir oriniai kaip morengiukai ;) beje, kaip pats skonis ar labai pilvą pučia nuo jų?

    ReplyDelete
    Replies
    1. IRRI, jie nėra oriniai, bet trapūs ir sausi :) Prie arbatos ar su sultim/vaisių kokteiliu labai skaniai valgytųsi, nes nėra jie per saldūs (reguliuotis pagal save galima, žinoma). O minėjau, kad man avinžirniai kepiniuose kažkaip lengviau virškinami.. gal kad būna išvirti ir paskui dar kepami/troškinami :)

      Delete