2012-05-31

'Irish Soda Bread' sausainiai

Pamačiau receptą, patiko, dalinuos. Nebėra jau jų. Antrą kartą kepsiu. Būtinai. Gal ir dabar pat. Formuosiu tik dailius sausainius, o jie iškepę taps bandelėmis. Jas pjausiu pusiau, tepsiu rabarbarų-bananų uogienės ir skanausiu. Labai patiko kymų ir razinų derinys. Kmynai suteikia na tokį duoniškumo skonį - skanauji ir nesupranti, ar duoną valgai, ar sausainį. Razinos duoda saldumo, o jų įbėrus daugiau, nereiktų net medaus dėti. Skaniai susivalgo: viršus traškus, vidus drėgnas. Pagal originalų receptą turėjo išeiti 6-7 sausainiai... Melavo.. Iškepė grublėtų didokų 13-a sausainių, primenančių parduotuvinius rock'sus, tik ne tokie trapūs ir 'smėliški'... Eh, kmynai taip papuošė skonį.. Rekomenduoju labai labai.


13 arba daugiau, jei formuosit mažesnius, sausainių sunaudojau:
2 puodeliai maltų riešutų miltų*
1 puodelis sojos miltų*
1,5 a.š. kepimo sodos
0,5 a.š. kepimo miltelių
2/3 puodelio razinų (nuplaukit prieš vartojimą)
2 v.š. kmynų sėklų
2 kiaušiniai
1/4 puodelio pasukų/kefyro/natūralaus jogurto/rūgpienio*
2 v.š. skysto medaus/natūralaus Stevia saldiklio/nerafinuoto cukraus
truputis druskos



1. Truputį druskos išplakam kartu su kiaušiniais ir pasukom (ar kt. rūgščiu produktu, kurį naudojat).
2. Miltus, sodą, kepimo miltelius, kmynus, razinas, medų sumaišom inde.
3. Supilam kiaušinių masę į sausų produktų masę ir gerai viską išmaišom. Tešla gaunasi tokia, kurią galima krėsti į kepimo formą šaukštu.
4. Šaukštu ar šaukšteliu krečiame, ar suformavę rankomis į dailias bandeles dedame, ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.


* galima naudoti įprastus miltus: kvietinius, Speltos, arba nuo migdolų pieno gaminimo likusius maltus migdolus (puikūs būdas išnaudot migdolus visapusiškai, o migdolų pienas labai sveika ir namie gamintis nėra brangu! tuo labiau kai nuo pieno gamybos lieka migdolų masės, kurią panaudoti yra apstu būdų). Naudojant įprastus ar Speltos miltus, sumaišykite visus ingredientus ir tik tada berkite miltus: pradėkite nuo 2 puodelių (iš viso) miltų, jei matysit, kad trūksta įberkite daugiau. Masė turi būti kabinama šaukštu ir krečiama į skardą.


Skanaus! Einu kepti antrą partiją... bandelių pavidalu..

6 comments:

  1. Sveiki! Super super sausainiukai!!! O gal ir duoniukai :)
    Siandien iskepiau ir seima spejo ivertinti, kaip labai idomius ir skanius. Visiems labai patiko kmynu ir razinu derinys.
    Kadangi neturejau pakankamai migdolu, tai dejau migdolu ir graikisku riesutu misini, ir burnocio miltu.
    Butinai kepsiu dar ir dar :)
    Aciu uz nerealu recepta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow, kaip šaunu! Prašom :)
      Jie man ir labai patiko: tikrai nei duoniukai, nei tikri sausainiai. Kmynai apgaulingai paskanino viską :) O apie burnočio miltus gali papasakot plačiau, kur naudojat, kur perkat?

      Delete
    2. Siuos miltus perku www.assorti.lt Siuos miltus naudoju, kai kepu duona (1/5 dali visu miltu). Burnotis yra labai maistingas. Jame yra dau baltymu. Prailgina kepiniu galiojima.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Aaa pažiūrėjau, kad tai amarath vadinas angliškai. Girdėtas dalykas buvo, bet nemėgintas. Pasidomėsiu plačiau, nes patiko mintis, kad juose baltymų yra ir tai augalinis dalykas :) Ačiū.

      Delete
  2. bus labai gerai Kucioms...

    ReplyDelete