2012-05-26

Kynvos pyragas su cukinija, obuoliais ir razinom

Taigi pagaliau mano spintelėje apsigyveno kynva (angl. quinoa) arba bolivinė balanda. Ir iš tiesų kvapas tų mažyčių rutuliukų primena daržo kažkokias žoles (kai ravėdavau daržus mažai rūpėdavo jų pavadinimai, žinodavau: gera žolė, bloga žolė, uppsss). Taigi bolivinė balanda pasirodo yra didelis gėris, neveltui per 2011 metus jos pardavimai Bolivijoje išaugo 36 procentais lyginant su 2010 metais (šaltinis: The Economist). Pasauliui vis labiau domintis kaip gyventi ilgiau ir sveikiau, kaip kovoti su nemažėjančiu mirštamumu, sukeltu paprasčiausiai per dideliu nesveiko perdirbto maisto kiekiu, atsigręžiama į paprastus dalykus kaip augalai, kurie egzistuoja jau labai ilgai, bet nesulaukdavo dėmesio. Kynva yra nei žolė, nei grūdinė kultūra, tai pseudo augalas. Istorija nelabai įdomi, tiesiog įdomu tai, kad tai daug naudingų medžiagų turintis maisto produktas, kuris labai universalus. Kynva organizmą aprūpina visaverčiu baltymu (deja, ne tik sportuojantiems reikia visaverčių baltymų!), kuo negali pasigirti jokia grūdinė ar ankštinė kultūra, jėgų suteikia kynvoje esantys angliavandeniai, riebalų beveik nėra, tad juo 'susirinkti' racione galima valgant riešutus, avokadus, naudojant nerafinuotus aliejus. Beje, kynva yra puikus ląstelienos, fosforo, magnio ir geležies (dažnai geležies problema yra aktuali moterims!) šaltinis.
Kaip minėjau su kynva galima daug ką daryti - išradingumo ir truputį panaršyti po internetą tereikia, o gal ir tiek nereik.. tiesiog įjungt fantaziją. Kynvą mėginti pradėjau nuo paprasto pyrago, nors tiesą sakant išsivirus kruopų puodelį (be jokių prieskonių) šaukštu kabinau ir valgiau, nes skanu - primena riešutus, lyg ir aguonas.. Įdomus dalykas tikrai.



Nemažam 20 cm skersmens pyragui reikės:
2 puodeliai virtos kinvos (angl. quinoa)(1 puodelis nevirtos)
1 puodelis sojos miltų (arba 3/4 speltos miltų, arba riešutų miltų (maltų riešutų iki miltų); arba įprastinių kvietinių miltų)
2 kiaušiniai
3/4 pasukų arba natūralaus jogurto
1 a.š. kepimo sodos
1 a.š. kepimo miltelių
1 cukinija, tarkuota burokine tarka, su žievele
sauja razinų, pamirkytų vandeny 15 min.
1 obuolys, supjaustytas kubeliais, be žievelės
keli lašiukai vanilės esencijos (naudojau romo esenciją)
1/2 puodelio skysto medaus/rudojo nerafinuoto cukraus/arba 2-5 a.š. natūralaus Stevia ekstrakto
cinamono pabarstymui + skysto medaus aplieti pyragą




1. Kynvą viriau 10 minučių ir palikau atvėsti, paskui su šakute išmaišiau.
2. Kiaušinius išplakiau su jogurtu ir Stevia ekstraktu (naudojant medų, su medum).
3. Likusius ingredientus sudėjau į indą, užpyliau kiaušinių plakiniu ir viską gerai išmaišiau. Tešla gavosi skystoka.
4. Tešlą supyliau į apvalią kepimo formą, apibarsčiau cinamonu ir pašoviau į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pakepiau 10 minučių ir aplaisčiau skystu medumi pyrago viršų, pašoviau kepti toliau. Kepiau viso apie 45-55 min. Patikrinau mediniu pagaliuku - nieko neprilipo! Išjungiau orkaitę ir palikau vėsti joje.
5. Skanavau dar šiltą, puikiai pjovėsi, nebyrėjo, pyragas drėgnas. Kitą dieną jis susistovėjęs labiau, bet neišdžiuvęs.




P.S. Pyragas gaivus, lengvas, sveikas. Labai tiktų dėti kakavos į kynvos pyragą, tada dar įtarkuočiau apelsino žievelės. Žinoma, galima dėti kokių tik norit riešutų, džiovintų vaisių ar dar daugiau razinų...
p.s.s. sodos nenugesinau, negesinu jos niekada... juk nugesinta soda jokio efekto pyragui nesuteiks, ji reaguodama su rūgštimi (pasukos/natūralus jogurtas) ir iškelia pyragą jam bekepant.

Edible and incredible? Oh yeah! Skanaus :)

8 comments:

  1. Nežinau kodėl, tačiau pyrago skonis visai nenudžiugino, jaučiausi tarsi valgyčiau žolę ... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaip įdomiai.. O anksčiau kinvą naudojot kepiniuose, skonis jos tikrai toks ..gal ir žoliškas.. bet pyrago nekilo mintis taip užvadinti, nes valgomas buvo. Gaila, kad nuliūdino :(

      Delete
    2. O juk skonis ir nuo kitų ingredientų priklauso. Pvz., gal cukinija buvo nepakankamai prinokus, o gal nepakankamai ilgai kepėt, todėl tebesijautė natūralus jos skonis. Gal naudojot sojos miltus, o ne kitus iš išvardintų. Man asmeniškai sojos miltai labai nepatinka ir todėl žinau, jog jų dėti į kepinius neapsimoka, nes skonį sugadina. O jei naudojot pirmąkart, galit ir nežinoti, kad tas skonis čia ne recepto kaltė, o tiesiog specifinis vieno iš ingredientų (kurių jūs nevalgote ar nemėgstate) skonis.

      Delete
    3. Seniai sojos miltus pirkaus, bet jie man visai nieko, kaip kad sojos dribsniū, kur vienus gali valgyti.. :)) Juos vienus naudojant, gal ir jaučias tas poskonis, bet maišant visai gerai :)) Biscotti kai dariau labai netgi tiko - sausumą duoda :))
      O skoniai ..taip..tikrai skirtingi visų, dar ir gal ingredientai nelabai mėgstami: vieni nemėgsta razinų kepiniuose, cukinija pobaisis daiktas atrodo saldėsiuose..o kinva turi tą riešutišką žolės skonį.. bet aš ją vieną išsivirus, kol aušta, vieną nukabinu... skani bjaurybė :))))

      Delete
  2. Va va, tau sojos pienas ne prie širdies, o man sojos miltai ir sojos dribsniai. Kažkada buvo akcija tiems dribsniams, nusipirkau milžinišką maišą ir bandžiau valgyt ir su jogurtu, ir su pienu, ir į blynelius maišyt... man tik sugadina viską :D Ir iš sojos miltų prieš kokius tris keturis metus kepiau duoną, tai išmečiau ir duoną ir miltus :D O cukinija man tai kaip kalafioras, jį kuo nori, tuo padaryt gali, kai išverdi :D
    Na, o kalbant apie pseudogrūdus, man tai burnočio sėklos labai patiko. Skonis neįprastas, bet toks mielas visai, primena soras kiek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. visiskai pritariu,kad cukininija ir apskritai darzoves yra universalu.
      burnocio aka amaranth nesu ragavus,net soru ne,mat koses isnyko pas mane:D grikiai ir avizos visada geriausia buvo ir yra del grikiu koses su semenim ir medum is vis pamisus.laukiu neskrudintu grikiu ir daiginsiu kosei pusryciams:))

      Delete
  3. Įdomus pyragas gavosi. Kruopos tikrai "žolinės" ir skanios bei sveikos. Vietoj cukinijos dėjau moliūgą. Drėgnas gavosi pyragas. Kolegos puikiai įvertino :) Namiškiai per dieną suvalgė, net nesitikėjau...galvojau, kad ilgai dar mano akį ir skrandį džiugins. Kitą kartą bandysiu su kakava daryti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Širdis džiaugias beskaitant! Namiškiai, kolegos! Aaa kaip faina! Ačiū Tau!

      Delete