2012-05-13

Kokosinė bananų duonelė



Papasakosiu apie įdomų socialinį elgsenos eksperimentą, kuris tik įrodo (parodo?), kad socialinė aplinka yra labai skvarbi mūsų gyvenimuose, elgesy, pasirinkimuose. Tie pasirinkimai dažnai būna neteisingi, negeri, todėl turime netingėti ir įjungti savo smegenėles darbui. Darbui su savimi, kad savo aplinkoje mums būtų gera, būtume sveiki ir laimingi. Sveikata vėlgi susideda iš daugelio dalykų. Drįsčiau teigti, kad būtume daug sveikesni, jei žiūrėtume, ką ir kiek valgome. Čia yra įpročių dalykas, kuris išugdomas tiek jauname, tiek vyresniam amžiuje. Žinoma, kuo anksčiau tuo geriau, tereikia norėti ir netingėti.
O eksperimentas buvo atliktas su mažais švelniais padarėliais - mamomis katėmis ir jų neseniai atjunkytais jaunikliais. Tyrimo tikslas buvo atsakyti į klausimą, ar jaunos kartos maisto pasirinkimas yra veikiamas socialinės aplinkos ar ne (suprask, šiuo atveju, šeimos..). Buvo implantuoti mažyčiai implantai mamoms katėms į smegenų dalį - pogumburį. Kiekvienai mamai katei buvo siunčiami tam tikri neskausmingi elektriniai impulsai. Kiekvienai mamai 4 valandos prieš impulso pasiuntimą į smegenis būdavo duodama pasirinkti - mėsos arba banano gabaliukas. Jei katė susidomėdavo bananu, jai į smegenis būdavo pasiūstas impulsas, jei susidomėdavo mėsa - impulsas nebūdavo siųstas. Bananų mėgėjos ir likdavo bananų mėgėjomis, į mėsą nežiūrėdavo. Kitoje sesijoje jau dalyvaudavo katė ir jos kačiukas/-ai. Buvo nustatyta, kad 15 iš 18 kačiukų sekė mamų elgesį ir rinkosi bananus. Po mamų kačių ir kačiukų atskyrimo, šie kačiukai ir liko bananų mėgėjais savo naujų šeimininkų namuose, ignoruodami pakišamus mėsos gabaliukus. (Šaltinis: Wyrwicka, W. (1974) Eating banana in cats for brain stimulation  reward, Physiology&Behavior, 1974, Vol 12.)

Tuo ir norima pasakyti, kad nuo mažų dienų reikia pratinti jaunus žmogeliukus būti išrankiems ir rinktis kokybę, rinktis gerą sveiką maistą. O kas išmokys, jei ne suaugusieji, kurie jau suaugę, bet vis gali būti savo sveikatos ir geros savijautos šeimininkais. Labai svarbu šių dienų plastmasės, chemijos, visokių priedų ir spalvų lentynose atsirinkti tai, kas duoda naudos, kas nėra perdirbta, apdirbta ir kur nėra nieko naudingo likę. Juk maistas ne dėl skonio tik mūsų lėkštėse. Maistas - tai kuras mums gyventi dieną, o ji bent turėtų būti neapsunkinta sunkiu skrandžiu.



Nekalbu apie tai, kad šiais laikais nėra nieko sveiko. Nereik pulti į kraštutinumus. Obuolys, kad ir ne iš savo sodo tikrai sveikiau nei fabrike gamintas cukrus. Bananas iš Dominikos respublikos tikrai sveikiau nei valyti balinti miltai, kurie klijuoja žarnas, o organizmui net paprasčiausių vitaminų negali suteikti... Kategoriška, bet tiesa.

Apie bananus prakalbus, siūlau paprastą saldžią kokosinę bananų duonelę-pyragą.

1 kekso formai reikės:
3 panokusių/pernokusių bananų
1 puodelis maltų migdolų (maltų iki miltų)
1 puodelis nesaldintų kokoso drožlių
2 v.š. neutralaus skonio aliejaus
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
1/4 puodelio medaus (nedėjau)
truputis druskos


1. Įkaitinti orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros. Kekso formą patepti riebalais ir pabarstyti maltų migdolų miltais.
2. Bananus, aliejų, druską, cinamoną sublenderiuoti ar sutrinti gerai šakute.
3. Į bananus supilti miltus, kokosą, kepimo miltelius. Viską gerai išmaišom.
4. Supilame į kepimo formą ir kepame 45 min - 1 val. arba kol patikrinus mediniu pagaliuku, šis liks sausas.
5. Paliekame atvėsti orkaitėje apie 10 minučių.
6. Skanaujame su cinamonine arbata..


Pastebėjimai: duonelė drėgna, saldi, bannnaaaninė.. kokoso drožlės labai skaniai dera su bananu. Rekomenduoju kitą dieną (jei lieka), paskrudinti riekeles skrudintuve ar tiesiog ant sausos keptuvės. Mėgaukitės akimirka! ;)

4 comments:

  1. Gėris, gėris 100 % gėris !!! net vyrų liko puikiai įvertintas ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū už liaupses :) Mačiau mačiau ir tavo ! Plutelė pas tave tikrą duonytę primena :)

      Delete
  2. Labai, labai skani! Neseniai iškepė, jau skanauju:) (stengiuosi nesuvalgyti visko :D )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pritariu, kad labai labai skani! :) Kartais ir griekų reikia, tiesa ;) ? Tikiuos, naktis oro uoste tada neprailgo ir avižiniai batonėliai neleido numirt iš bado :)

      Delete