2012-02-13

Spanguoliniai migdoliniai keksiukai mylimukams

Rytoj kalendorinis Valentadienis, kai visi užimtų širdžių riteriai ir princesės prisimins vieni kitus, dovanos mielas smulkmenėles, gėlytes, šokoladines širdeles, oro bučinius, romantiškus vakarus kavinukėse ar ramiai bet nei kiek neprasčiau šiltuose namuose su taure tauraus gėrimo, o gal kakavos puodeliu ir šiltu apklotu... Ir gerai! Banalu sako aplink. Na taip banalu, nes komercija vėl sako. Bet iš kitos pusės žiūrint: tai juk diena, kuri gal net netyčia kai kuriuos priverčia sustoti, pagalvoti ir pajausti, kad šalia yra mylimas žmogus, kurį rutinai, disciplinai ar dar kam esant primiršti - yra šalia, vadinas gerai... O aš ir už tą banalumą pabūsiu.. Ne visada buvo su kuom apsiklijuot širdelėm (nedarysiu to, bet ir nesmerksiu, kuriems tai miela), ne visada būdavo su kuom pakreizėt su taure gėrimo ar su neskaudančia širdimi pažiūrėt filmą...



O kad visiškai nebūtų banalu pirkti nebūtina, o tereikia įdėt į savo ruoštą mielą smulkmenėlę trupučiuką vanilinio skonio meilės, pabarstyti kokosiniais bučiniais ir įberti aistringo skonio spanguolių. Su šiais ingredientais keksiukus kepiau šį vakarą. Iš dalies pavyko juos nuslėpti nuo viską matančių akių ir klausimo su skvarbiu žvilgsniu - kas čia, kas čia  toj dėžutėj..


Keksiukai labai mieli, ir ypatingai gražiai atrodo su raudonom uogom. Naudojau spanguoles, nes jas dar taupiau nuo Kalėdų. Brangios jos visapusiškai, nes atsiųstos iš Lietuvos... Manau tiktų ir vyšnios šaldytos (be kauliukų), nes rūgštelė čia vis tik reikalinga...susimaišanti su medaus saldumu...

6 keksiukams ir 5 sausainiams (arba 12 keksiukų) naudojau:
pagal HealthHomeHappy
1,5 puodelio migdolų miltų (malti migdolai kavamale, 'blenderiu') (puodelis 235 ml)
3 v.š. kokosų miltų (maltos kavamale kokosų drožlės)
 truputis druskos
truputis vanilino
3-4 v.š. tirpinto sviesto
3-4 v.š. tirpinto medaus
5 kiaušiniai
1 puodelis spanguolių



Gaminimo eiga paprastutė:
1. Įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių.
2. Kiaušinio baltymus atskiriam nuo trynių.
3. Trynius, medų, tirpintą sviestą sumaišom su sausais produktais. Gerai išmaišom.
4. Suberiam spanguoles.
5. Baltymus išplakam iki purumo ir atsargiai įmaišom į tešlą.
6. Naudojau silikonines keksiukų formeles, tai išdalinau tešlą į 6 keksiukus, o likusį kiekį dėjau tiesiai į keksiukus popierėlius (kurie per dideli keksiukų formelėm) ir kepiau ale sausainius.
7. Kepti apie 15-20 min.



Skaniai pasilepinkit šv. Valentino dieną!

6 comments:

  1. Spanguolės ne džiovintos? O jeigu?....

    ReplyDelete
  2. Tiesiai iš šaldiklio :) Džiovintos tiktų ir, tik reikėtų jų daugiau dėti-bet vėlgi, kad nebūtų per saldu... Pamirkyt vandeny tada reikėtų truputį (visus džiovintus vaisius reikia plauti ;)). Labai rekomenduoju su šviežiom.

    ReplyDelete
  3. Kokius miltus butu galima deti vietoj riesutu miltu?

    ReplyDelete
  4. Tiks žemės riešutų miltai (taip sakau, nes žemės riešutai nėra riešutai;) o ir pigiau (nes tikriausiai dėl to ir paklausėt, kuo galima juos keisti)). Šiaip man patinka sojos miltai - lengvi purūs, bet vėlgi kontroversiški dalykai dėl sojos (modifikuota, nemodifikuota)- o bet tačiau sojos mano racione nėra, tad leidžiu naudoti sau miltus retkarčiais, tuo labiau kai kitokių modifikuotų produktų nevartoju.
    Šiaip keksiukams tinka ir juk įprasti miltai, tik jau tektų kitokių proporcijų laikytis, nes jie reikalauja atitinkamo kiekio drėgnų produktų, kėliklių.. Bet vietoj įprastų miltų avinžirnių miltai pastaruoju metu pas mane atsirado, be to ryžių miltų būna, kurie panašūs į įprastinius.

    ReplyDelete
  5. Pabandžiau padaryti šiuos keksiukus su raudonaisiais serbentais, orkaitėje gražiai atrodo...Laukiu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Net seilės sukilo perskaičius apie juoduosius serbentus. Su jais bus daug skaniau ir vasariškiau !! Skanaus! ;)

      Delete