Mėgstu visa, kas susiję su riešutais ir traškėjimu kramtant. Ar tai salotose, ar pyraguose, keksiukuose, visur... O jei ypač to gėrio daug.. Aguonos puikiai užpildo ta poreikio kertelę - traškėti, suteikti riešutišką skonį, o koks smagumas kramtyti po vieną aguonos grūdelį!! Hehe:) Kai dar aguonų labai daug kaip kad šitam pyrage, tada tikrai fantastika. Pyragas be miltų, su džiovintais vaisiais, riešutais, taigi sveikas gardus ir tirpstantis burnoje!
Pasinaudojau Vilmos recepto idėja, bet pakeičiau kai ką pagal save. Beje, nieko specialiai nedariau, bet pyrago pagrindas gavosi tarsi koriukas, o skonis kondensuoto pieno... Nežinau kodėl taip pavyko, bet buvo labai skanu.. Gal gal sviestą neištirpdžiau, o tiesiog išplakiau su tryniais nesismulkindama.. Gal jie nugrimzdo.. bet užtai skaniai nugrimzdo.
Pyragui (23 cm skersmens 5-6 cm aukščio) sunaudojau:
1 kriaušė, susmulkinta gabaliukais
1 puodelis (235 ml) aguonų, užplikytų karštu vandeniu ir paliktų brinkti
4 kiaušiniai, atskirti baltymai nuo trynių
3 v.š. sviesto, tirpinto
3-4 v.š. medaus, tirpinto (ir 1 a.š. natūralaus skysto saldiklio Stevia) (arba medų keisti 1/2 - 3/4 puodelio cukraus)
8 v.š. maltų migdolų (migdolų miltų)
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilės ekstrakto
1/2 - 3/4 puodelio džiovintų vaisių ir sėklų: bėriau saulėgrąžų branduolių, kokoso drožlių, įpjausčiau džiovintų datulių; galima berti cukatas, razinas, džiovintas slyvas, spanguoles
1. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Aguonas su blenderiu arba mėsmale malame iki kol matysis išsiskiriantis 'aguonų pienas'.
3. Trynius su sviestu išplakame iki balkšvos masės. Jei pyrage naudojam cukrų, cukrų kartu plakame su tryniais.
4. Į trynius sudėti medų, kepimo miltelius, vanilę, kriaušę, migdolų miltus, aguonas, džiovintus vaisius ir sėklas, ir gerai išmaišyti.
5. Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių putų ir iš lėto įmaišant įmaišyti į (4) punkte gautą masę.
6. Supilti pyragą į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir pašauti kepti orkaitėn. Pyrago paviršiui parudavus, pridengti kepimo folija ir kepti toliau, viso apie 45-60 min, vis patikrinant mediniu pagaliuku.
Skanavau dar šiltą- neiškenčiau, bet iškeptą pyragą dar palikti orkaitėje 10 min. (pyrago viduje vis dar vyks kepimo procesas). Skanavau ir šaltą - trupinėliai buvo likę. Skanu visada!
Va 2cia tai bent pyragas:) Labai skaniai atrodo! O man kaip nemoksai pavyks issikepti?
ReplyDeleteKad nėra kam nepavykti :) Kiaušinių baltymus gerai išplakt reik, o paskui kepimo procese sudalyvaus kepimo milteliai. :)Tikrai pavyks!;)
DeleteLabai skanus pyragas! Tik kriausiu padauginau, tai atveses jau buvo slapias, net nebe dregnas. Bet ne beda, nes beveik visa dar silta suskanavom :)
ReplyDeleteTikrai skanus! Jis drėgnokas ir turėjo tada gautis, jei kriaušių daugiau dėjai. O jei drėgni patinka, tai manau tikrai skaniai susivalgė :)
ReplyDeleteLabai skaniai pavyko :)
ReplyDeleteAnonymous, skanūs tokie komentarai ;) šaunu ;) Užsimaniau išsikept vėl :)
DeleteŠiandien kepiau Nuostabus pyragas, magiškas.... Kiekvienas kąsnis vis kitokio skonio... saldus, rūgštus, saldesnis...
ReplyDeleteKaip puiku! Smagu, kad taiiippp patiko ;)Pamenu kai kepiau, tai pati pyrago apačia iš vis kondensuoto pieno skonio buvo, nė nežinau iš kur :)) Kepsiu greitu metu vėl :)
DeleteSveiki, norejau paklausti ka butu galima ideti vietoj riesutu miltu?:)
ReplyDeleteGal tiktu kokoso miltai??
ReplyDeleteAnonymous, bijau pasakyti, kad tiktų, nes kokoso miltai suteikia kepiniui kitokią konsistenciją, reikia tada daugiau kiaušinių.
ReplyDeleteAš siūlyčiau šitą variantą http://keistaipaprasta.blogspot.co.uk/2014/02/aguoninis-keksas-pyragas.html :)))
Gan kvailokas klausimas bet labai reikia išsiaiškinti, aguonas malti malti kol išsiskirs "aguonų pienas" ir tą "pieną" reikia nusunkti/nupilti ir naudoti tik sumaltas aguonas?
ReplyDeleteIš karto ačiū už atsakymą! :)
P.S. šitas blogas - TOBULAS! taip ir toliau!!
Anonymous,
Deletene nereikia nupilti, tiesiog visus ingredientus sudeti ir kepti. NEREALIAI ACIU us zodi TOBULAS!