Tikrai tai ne žąsų taukai. Tai labai kvapnus, skanus kokosų sviestas. o kogi kokosas nusikalto, kad iš jo negalima būtų 'sumušti' sviesto, kaip kad iš kitų riešutų ar sėklų? Susigundžius pora receptų, kuriuose rašoma apie 'homemade coconut butter' nutariau pribaigti seną pigų blenderį ir pamalti užsirėmus paprasčiausias kokoso drožles. Blenderis pasirodo dar mals visokius sviestus... Ir gerai, nes tokie sviestukai puikus dalykas sausainiams, pyragams, padažams, aptepams, pusryčiams į košę, į varškę ar ant duonelių/trapučių tepti.
Taigi pasiimam pavyzdžiui, plastmasinį kibirėlį nuo majonezo, įberiam puodelį kokoso drožlių, užgulam blenderį. Malam malam, kol kokoso drožlės pradeda virsti tyrele. Įberiam dar puodelį drožlių ir darbuojamės toliau. Pagal norimą sviesto kiekį matome, kiek dar vis įpilinėsim drožlių. Dviejų puodelių išeiga apie 3/4 puodelio kokosų sviesto.
Beje, kokosų sviestas kambario temperatūroje neišlieka skystas ar tyrelės formos, jis sukietėja. Tokį sviestuką prieš naudojant reikia pašildyti mikrobangėje arba indelį su sviestu įdėjus į karšto vandens vonelę.
Pastabos:
- kadangi sviestas sukietėja, jį galima naudoti vietoj kokosų aliejaus ir dėl sviesto geresnio kvapnumo. Kokosų aliejus bei kokosų sviestaa nėra pigūs, todėl kodėl gi nepasigaminus sviesto namie?
- nors kokosų produktai priskiriami prie 'nesveikų' riebalų, bet yra įrodyta, kad tie riebalai vis tik nėra blogi. Jie yra blogi, nes yra sotieji (kambario temperatūroje yra kieti) (gerieji yra nesotieji), bet chemiškai kokosų riebalų molekulėse tam tikros grandinės yra visiškai kitokios nei kitų blogiųkų ir pasirodo kokosų riebalai kaip tik yra naudojami energijai organizme versti, o ne kaupti į poodinį sluoksnį. O visi žinome, kad riebalai reikalingi mūsų organizmuose vykstantiems procesams. Vengti reikia trans-riebalų, kurie randami įvairiame ne namų gamybos šlamšte: traškučiai, sename aliejuje po n kartų kepti pyragėliai, stipriai apkeptas maistas...
- kokosų produktai turi daug ląstelienos, todėl gerai pasotina ir duoda darbo visam organizmui virškinti ir savintis naudingąsias medžiagas.
- 52 būdai, kaip panaudoti kokosų aliejų ar sviestą. Super!
Man patiko! Patiks kokosus mėgstantiems tikrai!
Šitokio įdomaus dalyko nebuvau dar mačius.. Gundo labai net.. O tai paprastas sausas drožles taip ir sumala į tyrelę? Aš šviežaus kokoso minkštmą?
ReplyDeletetaip taip sausas paprastas - nesaldintas:) tyrele virsta, kurią iš karto galima tepti, bet paskui sukietėja, nes tokie tie kokosų produktai.
Deletekaip faina:)) butinai isbandysiu,kai tik nusipirksiu blenderi:)
ReplyDeletemhm tikrai fainai :) šiandien darysiu kaip tik su juo batonėlius ir pusryčiams varškėje man tiko jį naudot mmm :) biškutėlį kokoso mėgėja esu :)
DeleteLabai skaniai atrodo. Seniai ruošiuosi išbandyt, reik jau prisiverst pagaliau ;]
ReplyDeleteTikrai gėris :) tik paskanaut reikia spėti, kol nesustingo :)
Deleteskanumėlis neišpasakytas !!! išbandžiau - sumaliau 200 gr. kokoso drožių. kol kas ne iki galo, nes vis dar jaučiasi tos mikroskopinės dalelytės...o aš vis viliuosi, kad ir jų nebesijaus :) ir pavyko ( kaip ir su kitais riešutais) Apskritai, įvairių riešutų sviestas - yra gėris. Ačiū už idėją ir receptą ;)
ReplyDeleteMatyt labai gerą blenderį (kuris neperkaistų bemalant mikroskopines dalelytes :)) reikia turėt. Taip dalelytės truputį jaučias, bet universalus daiktas mmm :) Sutinku riešutų, sėklų sviestai-užtepai gėris.
ReplyDeletetada aišku, ;)
ReplyDeletena vieną tokį turiu, blend tec ( pernai įsigijome smoothie'čiams ruošti) iš ties galingas žvėris.. tik kol kas dar nedrįstu jo naudoti riešutams malti. gaila kažkaip :) ( nors anksčiau oi kaip kūriau planus kaip čia malsiu migdolus macarons'ams :DD )
O as galima ji naudoti tepti kuno oda? kazkur skaiciau kad tai yra labai gerai :)
ReplyDeleteTikrai galima, bet tada reiktų labai labai pamalti ilgiau, kad neliktų kokoso drožlių pėdsakų, kitaip liks ant kūno :)
Deletetoks klausimas iškilo : kuo kokosų sviestas skiriasi nuo kokosų aliejaus? pirmas įspūdis, kad tai vienas ir tas pats... ar aš klystu? mat sumąsčiau įsigyti, tai kol kas randu tik aliejų....
ReplyDeletetas pats turėtų būti, nes abu bus kieti kambario temperatūroj :)
Deletena, tada dar pabandysiu kokių skirtumų surasti ( jei pavyks, nors lyg ir aliejus toks minkštesnis ir nebūna nesušokęs gabalais? ) ) nes kokosų aliejų jau prigriebiau (maniškis gamintas jau baigėsi..) , beje kaip ir du maišelius po 250 g kakavos sviesto :))) tuo lab šiandien toks sutapimas, kad akcija tam produktui pasitaikė, tai keliais lt mažiau gavosi :)))
ReplyDeleteIRRI,
Delete''Just to be clear, coconut oil is a solid below 78 degrees Fahrenheit. In the solid state coconut oil is called coconut butter. Coconut oil and coconut butter are actually the same thing.
'' Kokoso aliejus vėsioje temperatūroje yra kietas, o kai aptirpsta, vadinamas kokoso sviestu. Tai tas pats produktas... Pardavime yra abiejų, tik matomai, kad sviestu vadintų produktą, gamintojai jį gal labiau apdirba? ar įmaišo kokį priedą? (JAV tai populiaru: visokie produktai ir jų vediniai...)
Super dėl akcijos :)) JAučiu neatsiuostai, kaip skaniai kvepia, grynu šokoladu :) Paragauk, pamatysi ir skanu kaip :) Kiek kainavo ir kur pirkai? Sveikuose produktuose?
Deleteoi, ir paragavau: skanu, riebu, rankų odą dar spėjau patrinti- puikiai sudrėkino, nuostabus ir intensyvus aromatas to kakavos sviesto ! Aha, iš sveikų produktų nusičiupau, tai už 250 g maišeliuką už 26,95 lt gavosi ;)
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAr galima isgauti kokosu piena su kavamale?
ReplyDeleteAnonymous, galima :) ir dar geriau gautųsi manau su kavamale nei su kombainu :) Įdedu nuorodą, kuriam viskas paprastai parašyta. Jei kils klausimų, parašyk ;)
Deletehttp://theprimalhome.blogspot.co.uk/2011/07/how-to-make-coconut-milk.html?m=0#.T-Lm2hyO39E.facebook
Aciu jums! Labai paprasta ir aisku! Meginsiu!
ReplyDeletePrašom. Papasakosit, kaip pavyko. Aš kai dariau, ilgai nemaliau su blenderiu tos masės, o ir buvau gudriau darius - į paprastą pieną merkiau kokosą :D juokinga prisimint :) p.s. nesaldintas kokosų drožles pirkdavau urmu Kaune bazėse (maišelis po 1 kg, tik sunkoka rasti, kad turėtų prekybininkai)
DeleteVis tik nesuprantu, kodėl būtent drožles, o ne patį kokosą (sutarkuotą) malti - taip man atrodo ir sveikiau, ir natūraliau, ir pigiau?
ReplyDeleteAnonymous, galite ir kokosą naudoti, tik reikt jį išdžiovinti. Tad ir gausis tas pats kas drožlės.
DeleteMan irgi kažko tais labai ilgai malėsi, nors net kaito (s pertraukomis) kombainas, galingumas irgi 600 voltų;d
ReplyDeletetaip ir nedasimaliau, nes nu nesąmonė:/
Bandžiau sumušti svietą ne iš kokoso drožlių, bet iš gryno kokoso riešuto. Gavosi kokoso aliejus :(
ReplyDeleteNa šiek tiek aliejaus gal ir gavos - tas nusistovėjęs riebalas ant ''sumušto'' riešuto. Sviestas gaminamas iš sauso kokoso, o riešutas tikiu buvo šviežias.
DeleteKadangi kokoso aliejus yra vienas mano mėgstamiausių produktų, tai bandysiu pasidaryti ir kokosų sviestą. Jei gausis aliejus tai sunaudosiu, o jei gausis pasigaminti sviestą, tai jau žinau kokį pyragą kepsiu :)
ReplyDeleteAš su sulčiaspaude išspaudžiau tris didelius kokoso riešutus.Gavosi 600 ml tirštų sulčių. Liko drožles smulkios iš jų pabandysiu padaryt dar sviestą. Tiesa kokosai buvo švieši ir atvešti iš pietų Ispanijos.Labai dideli., visai ne tokie kaip pas mus parduotuves. I
ReplyDeleteTaip taip Daiva, jie kitokie. Is sviezaus galima daryti kokosini jogurta, detis nuospaudas i smoothie ar sunaudot raw sausainukams/batoneliams, ar kepinukams.
DeleteSviestui reiktu kokoso drozliu, sausu, dziovintu.
Tiesa, tie kokosai tie rudieji ar tie balti tokie sesiakampiskos formos (vadinamieji Thai coconut), kur buna skyle pragrezia ir geri? :)
Aš su sulčiaspaude išspaudžiau tris didelius kokoso riešutus.Gavosi 600 ml tirštų sulčių. Liko drožles smulkios iš jų pabandysiu padaryt dar sviestą. Tiesa kokosai buvo švieši ir atvešti iš pietų Ispanijos.Labai dideli., visai ne tokie kaip pas mus parduotuves. I
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSveika Karolina, žinok gali laikyti jį drąsiai kiek tik nori. Jis šaldytuve bus kietas, tada gerai atšyla garų vonelėj ar prie radiatoriaus :) o ilgai neužsilaikys jis-bus suvalgytas ant skrebučių, obuolio skiltelių... ;) skanaus!
Delete