2012-03-16

Tortas ''Napoleonas''

Ir kas galėjo pagalvot, kad štai aš susidomėsiu tortų gamyba... Velnias juokias tikriausiai kažkur po stalu, tegu... Ir dar jis tikriausiai labiau juokias, iš to, kad ėmiau ir pasirinkau kepti ne tokį jau ir legvą tortą.. Bet iš tiesų, kas čia sunkaus kaip mėgstu pasakyt.. Iškočioji, kepi, sukies kaip vijurkas tą valandą, kol lakštai iškepa, o paskui jau rizika tik su kremu lieka... Turint normalų puodą ir tą riziką sumažini iki minimumo. O ką bekalbėt apie dekoracijų gamybą! Saldūs rankdarbiai, o dar kiek visokių nustebimų, kai dekoracijos rankose tirpsta, kai ieškai informacijos 'googlindama' kaip ką geriau padaryt, kaip suklijuot žiedlapius saldžioms rožėms... O kodėl rožės? Nežinau net, man jos labai gražu, tai elegantiškos gėlės, solidžios, formalios, tinkančios romantikai ir rimtoms progoms (vidinis aš: eee tai romantika nerimta?!).
Taip, rimtai progai ir skyriau ir su visa širdim ir kulinarinėm baimėm gaminau tą mano pirmąjį grožį, kuris turėjo iškęsti kelionę rankiniame bagaže ir atmosferos slėgio skirtumus, keliaujant lėktuvu iš vieno šalies krašto į kitą. Ir pavyko! Viena rožė išsivertė iš savo vietos tik (mat aš juk dar nesugalvojau kaip jas pritvirtinti prie torto, o tik pakapsčius paviršių išdėlioti jas temoku :)), ir dar neturiu vidinio pjūvio nuotraukos, nes nebuvo jauku šokt į akis bevalgantiems su fotoaparatu ir vis spragsėt su makro funkcija gaudant momentus.



Taigi tortas. Mano tortinė yra 20 cm skersmens.
Lakštams reikės:
pagal Indrę

400 g miltų
200 g kepinių margarino (originaliame recepte sviestas)
150 g grietinės
1 kiaušinis
žiupsnelio druskos

1. Dubeny miltus ir supjaustytą smulkiai kepinių margariną gerai suminkyti. Pradžioje miltus ir sviestą maišiau su dviem peiliais, tarsi pjaustydama. Vėliau minkiau rankomis.
2. Įmušti kiaušinį, supilti grietinę, suberti druską. Minkyti tol, kol tešla nebelimpa prie indo ir rankų, pati tešla tampa elastinga, tampri.
3. Tešlos gabalą padalinau į daug gabaliukų - apie 15.
4. Tešlos gabaliukus dėti į šaldytuvą 2-3 valandoms.
5. Išėmus iš šaldytuvo tešlos gabalėlius plonai plonai iškočioti (kočiojau tikrai plonai, beveik iki kol matėsi stalo paviršius; beje patogu kočioti iškart ant kepimo popieriaus-neplyš iškočioti lakštai bekilnojant į kepimo formą). Ant iškočiotos tešlos dėjau tortinės dugną, peiliu apipjoviau aplink ją, nuėmiau nereikalingus tešlos gabaliukus, ir taip visus lakštus iš karto kepiau apvalius.
6. Lakštus kepti iki kol lengvai paruduos (apie 5-7 minutes) orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių. Nuolat stebėti, kad nesudegtų ar neperkeptų! Mano lakštai buvo labai trapūs, tad reikėjo elgtis labai atsargiai.



Torto lakštų pertepimui naudojau kremą, dėl kurio autentikos nesu garantuota - ar tai tikrasis Napoleono torto kremas, ar ne. Tikriausiai niekas negalėtų pasakyti, koks kremas yra pats tas tikriausias.

Taigi kremui reikės:

500 ml pieno
1 puodelis ir 2-3 v.š. cukraus (puodelis 235 ml)
4 kiaušinių tryniai
4 v.š. miltų
truputis druskos
1 stikliukas brendžio (romo, kreminio likerio)
1 citrinos smulkiai nutarkuota žievelė
1 a.š. vanilės esencijos
truputis muskato riešuto miltelių
75 gr. sviesto

Taigi pradedam.
7. Užverdam pieną (350 ml) nealiuminiam puode, kitaip prisvils. Nors pradėjo svilti ir ne aliuminiam puode.. Reikia akylai stebėti. Tik pradeda kilti pienas, ir patraukti nuo ugnies. O dar geriau staigiai perpilti į kitą vėsų puodą, ir jį uždėti ant ugnies.
8. Kol pienas šyla, suspėjam pasiruošti kreminę masė, kurią pilsime į pieną: kiaušinių trynius, druską ir cukrų išplakame iki tol, kol masė bus balkšva, t.y. šviesiai gelsva. Sudedam miltus, gerai gerai išmaišom, kad nebūtų gumuliukų. Supilam likusį pieną (150 ml) ir vėl gerai išmaišom.
9. Pienui užvirus, sumažinam ugnies kaitrą, ir pilam kreminę masę į karštą pieną plona srovele ir maišom maišom maišom.
10. Visą kremą užverdam vėl. Nepamirštam maišyt. Paverdam 2-3 minutes ir matom, kad kremas tirštėja. Taip ir turi būti.
11. Išjungiam ugnį ir supilam vanilės esenciją, sudedam citrinos žievelę, muskato riešuto miltelius, brendį.
12. Kai galim ranka paliesti ir palaikyti ranką prie puodo, kuriame virėm kremą, tada sudedame sviestą, ir išmaišome, kad jis ištirptų ir tada paliekam kremą ramybėj :)

Torto surinkimas paprastas:
13. Dedam lakštą į torto formą, aptepame gausiai kremu, dedame kitą lakštą, tepame kremu ir kartojame veiksmus 'dėk-tepk', kol užsipildo tortinė ar kol susinaudoja lakštai. Uždėjus lakštą kaskart vis spustelim lengvai lakštą, kad neliktų didelių tarpų torte, kai jis apstings. Neišsigąstam lakštų lūžinėjimo garso. Nieko tokio, niekas neišbyrės ir nepabėgs:) Na, lakštų man liko...
14. Likusius lakštus sutrupinau, ir naudojau tortui puošti - viršuj, šonams...
15. Tortą dedam į šaldytuvą ar šaltą kamarą ir paliekam minimum 3 valandoms susislėgti, skoniams persipinti, lakštams pabrinkti... Geriausiai per naktį, nes juk tortai skaniausi kitą dieną dažniausiai ;)


P.S. Nuotraukose tortas paruoštas kelionei - metalinėje dėžutėje.

Pastebėjimai:
- pertepimo kremas yra skystas, ne kaip plakta grietinėlė. Beje, dalis kremo liko, tad padariau mini 'Napoleoniukus' stiklinaitėse susluoksniuodama likusių lakštų trupinius ir užpildama kremo.
- man vis tik, kremai labiau patinka grietinėlių, varškės pagrindu, o ne tokie, kuriuose miltai, krakmolas... Kiekvienam pagal skonį ir poreikį kaip sakant :)
- puikiai tiktų rūgščios uogienės sluoksnis torte. Atsvertų saldumą, nors tortas tikrai nebuvo labai saldus - vis tik lakštai su druska ir be cukraus.
- torto puošyba - smagiausia dalis, nors nėra lengva papuošti minkštą tokį tortą, be aptepimų ir glazūrų, bet fantazijai ribū nėra;)

Skanaus smaguriavimo!

No comments:

Post a Comment