2012-03-19

Greipfruto-citrinos kremas

Pamenu, kai pažįstama parduotuvėje pamačius Citrinų kremo indelį (angl. Lemon curd) aiktelėjo 'Kaip skanu! Perku.'. Manęs tada kažkol nesugundė ir neįtikino skoniu tas pigus, gelsvos spalvos nepažįstamas daiktas. Tik galėjau įsivaizduoti, kad tai bus rūgštu su daug daug cukraus bei įvairių priedų (mažai tikėtina, kad centus kainuojančiame indelyje bus tikrų citrinų kvapo ir skonio...). Brangesnių pirkti ir nesigundžiau. Ir nesu pirkus, nei ragavus Citrinų kremo. O bet tačiau kadangi bei taipogi, įvairių receptų gausu ir vis dažniau Citrinų kremas iššokdavo prieš akis.



Šiandien dar pasitaikė proga lyg tyčia. Naudojau kiaušinių baltymus žiedinio kopūsto keksiukams-kąsniukams, o trynius kur dėt? Greit sumečiau, kad trynius juk naudoja Citrinų kremui daryt. Oplia! Citrinų turiu. Greipfrutas pats pasiprašė į puodą vietoj vienos citrinos, taigi ir sumeistravau lengvą, a r o m a t i n g ą ir tokįįį skanų kremą, kad net pati nustebau, kaip taip skanu gali būti... Tikrai.


Naudojau:
adaptuota pagal Adelaidegardeners
1 greipfruto sultys
pusė greipfruto žievelės, smulkiai sutarkuotos
1 citrinos sultys
pusė citrinos žievelės, smulkiai sutarkuotos
4 kiaušinių tryniai, lengvai išplakti
5 a.š. kupini medaus/ arba cukraus (apie 100 gr.)
2-3 v.š. nesūdyto sviesto

1. Citrusinius vaisius nušveičiau kempinėle, užpyliau verdančiu vandeniu ir palikau jame pasimaudyti, kad brudukai nusiplikytų. Tada tik spaudžiau sultis ir tarkavau žieveles.
2. Į nesvylantį puodą sudedame visus produktus ir kaitiname, kol išsilydo medus ir sviestas.
3. Kaitinam toliau ir laukiam, kol masė ims tirštėti. Užtrunka apie 20-25 minutes.
4. Kremą supilame į stiklainiuką, kuriame kremas galutinai sutirštės ir bus galima kabinti kaip želę (į stiklainiuką pyliau skystoką kremą, nes pabijojau virinti ilgiau, kad neišgaruotų visas mano kremas :)).



O puodą kaip skanu išlaižyt... o dar skaniau šaukšteliu kabint iš stiklainiuko.. Jei iš karto neiškabinsite, laikykit kremą šaldytuve netgi iki mėnesio laiko.

P.S. Kremas tamsios spalvos, nes naudojau grikių medų, kuris yra tamsus. Kitą sykį nedėsiu citrusų žievelių tam, kad kremas būtų vientisas ir be gumuliukų. Su žievelėm taip pat labai skanu, ypač kas mėgsta greipfrutų kartumą. Saldu-rūgštu-kartu derinys tikrai pavykęs!


Kažkas pasakiško skonių pasauly...

2 comments:

  1. ogi va, matau ir kokio tirštumo pavyko gyvai :) graži spalva, truputuką oranžinė, ar ne?

    ReplyDelete
  2. Skanus daiktas. Su greipfrutu patiko labiau nei vien tik citrinos. Spalvą dar keitė grikių medus, nes jis tamsus.

    ReplyDelete