2012-03-28

Avižiniai javainiai

Įvairūs javainiai yra labai populiarūs tarp nuolat skubančių žmonių, kuriems po ranka, kišenėje ar rankinėje reikia turėt kažką, ką galėtų suvalgyti užkandžiavimų metu, ar neturint galimybės papietauti. Parduotuvėse pardavinėjami javinukai ir įvairūs batonėliai yra tiek prikrauti visokių ingredientų, kad net galva susisuka beskaitant neperskaitomus cheminius terminus, ir tiesiog net baisu darosi valgyti, kai tik atpažįsti patį pirmąjį ingredientą produkte: avižas, ryžių dribsnius ar panašiai. Dar parduotuviniuose produktuose būna begalės cukraus, saldiklių, kuriem tik ir skirti skatinti insulino svyravimus organizme, kurie sukelia apetitą...
Juokas juokais, bet visi perdirbti produktai, kurie vyrauja mūsų gyvenimuose (cukrus, miltai, tepamieji riebalų mišiniai, riebalų mišiniai vietoj grietinės..) yra baisu ir kenkia. Kas domisi, tas žino, tad būkim smalsūs ir atviri! O skaniems ir sveikiems užkandžiams prisikepkim javinukų ir pabūkim tarsi peliukais, kurie mėgsta grūdus ir sėklas :)


Javinukams reikia sausų produktų ir šlapių, kurie surištų sausuosius ir suteiktų drėgmės visam kepiniui. O čia jau prasideda visa kūryba, spintelių durelių darinėjimas ir visko bėrimas į didelį dubenį, maišymas ir kepimas.
Sausi produktai gali būti: įvairūs dribsniai (ne greito paruošimo, nors jie ir tiktų, bet tiesiog tai jau labai apdirbti grūdai, kurie organizmui mažai naudos teikia ir sudrėkinus juos atrodo lyg kažkieno ... suvirškinti...), pūsti necukruoti ryžiai, kinva (angl. quinoa), įvairūs riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai... Sausuosius produktus 'surišam' medumi, trupučiu aliejaus, tikro sviesto, bananais, obuoliais, obuoliene, moliūgiene, virtom ir trintom morkom... ir t.t.



Šį sykį kepiau iš tokių ingredientų ir kiekių:
1 puodelis (235 ml) 5 grūdų dribsnių
1 puodelis kynvos pūstukų (nežinau kaip lietuviškai išsireikšti... šiam reikale puikiai tinka pūsti ryžiai, nesaldinti)
1/4 puodelio (60 ml) kokoso drožlių
1/4 puodelio linų sėklų (sėmenų)
žiupsnis meduolinių prieskonių
žiupsnis druskos
3-4 v.š. medaus
2 v.š. citrinų kremo (pastarąjį kartą kremą viriau vietoj sviesto naudodama kokosų sviestą)
5 v.š. pieno



1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.
2 Visus ingredientus sumaišom dubeny. Leidžiam pastovėti 10 minučių, kad pabrinktų.
3. Kepimo skardą (pas mane apvali, skersmuo 22 cm), ir tada kepame orkaitėje apie 20 minučių. Išimame, supjaustome norimo dydžio gabaliukais ir toliau pakepame apie 10-15 minučių, kad galutinai išdžiūtų.
4. Atvėsiname ir valgome.





Skanaus kramtymo!

No comments:

Post a Comment