2012-04-13

Apelsininė grikių granola



O viskas prasidėjo taip. Kurį laiką vis kirbėjo mintis atnaujinti granolos gaminimą, bet tai vis būdavo prisikepi duonelių, keksiukų ir pusryčiai jau aiškūs, tad nejau stovės granola? Na ne. Tad vis ir nusikeldavo mintis į tolumas... Bet gavus naujienlaiškį iš Green Kitchen Stories apie daigintų grikių granolą iškart puoliau traukti dėžutę nuo kakavos, ant kurios užrašyta Mix Fix, ir kurioje pūpso supiltos grikių kruopos, ir ėmiaus darbo. Juk reik užmerkt grikius, o paskui daigint. Taip receptas sako. Perploviau atsakingai, vanduo liko švarutėlis (hmm, ko tie grikiai tokie dulkėti buvo.. ?) ir ką susirandam stiklainį nuo raugintų agurkų ir merkiam grikius. Jie greit išmirksta, vadinas daiginimui suruošiu jau šiandien. O tu šventa dvasia! Po kelių grikių perplovimų toptelėjo visai nedurna mintis, bet į ne kokio proto aštrumo galvą - grikiai juk kepinti, nebegyvi! kaip tu juos sudaiginsi, protuole! O juoko iš savęs iki ašarų... Bet nuo to mintis apie granolą nepabėgo. Granolai tinka absoliučiai viskas, vadinas ir mirkyti grikiai tiks. Ir tiko. Ir neįprastinė avižų granola, o grikinė.



Tad pasiraitojam rankoves ir kimbam į 5 minučių darbą (neskaitant kepimo). Tikrai darbas toks kaip tep lep. Nes mums tereikia:
1 puodelio grikių, išbrinkusių gausis apie 2 (mirkom apie valandą, ar per naktį... jie greit išbrinksta)
1/2 puodelio avižinių dribsnių/5 grūdų dribsnių
1/2 puodelio kviečių sėlenų (nebūtinai)
sauja kokoso drožlių
sauja saulėgrąžų branduolių ar kt. riešutų
sauja vandeny pamirkytų razinų/datulių (paskui jas susmulkinam) (nusiplauna tie bereikalingi cukrai..)
1 apelsinas
prieskoniai: 2 a.š. cinamono, 1 a.š. prieskonių meduoliams, truputukas druskos
1/2-2/3 puodelio skysto medaus



1. Pajungiam orkaitę įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Nuplikom karštu vandeniu apelsiną, jį vandeny paliekam pabūti, vėliau nušveičiam kempinėle.
3. Nutarkuojam apelsino žievelę burokine tarka, išspaudžiam iš nutarkuoto apelsino sultis.
4. Dubeny sumaišom grikius (taip taip jie brinkinti, tai ir bus šlapi), naudojamus dribsnius, sėklas/riešutus, kokoso drožles, razinas/datules, apelsino žievelę, prieskonius, supilam apelsino sultis, skystą medų.
5. Viską išmaišom, kad tolygiai susimaišytų skoniai ir pasidengtų medumi.
6. Kepimo skardą išklojam kepimo popieriumi ir užpilam granolą ir paskleidžiam tolygiai. Dedam į orkaitę 20-iai minučių. Kepam ir prižiūrim, vis pamaišydami, kad tolygiai apskrustų. Pradžioje, viskas atrodo prilipę prie popieriaus dėl to, kad grikiai šlapi, bet kepant ilgiau viskas džiūna ir vėliau niekas nebebus prilipę ir puikiai maišysis. Aš perkepiau, tad grikiai kietoki patapo (valgosi vis tiek puikiai, galima jogurte pamirkyti truputį prieš valgant), todėl nesiūlau kepti ilgiau. Geriau po 20 minučių palikti granolą atvėsti pradaroje orkaitėje. Razinos išsipučia ir paskrunda, tad kas taip nemėgsta, gali razinas dėti į jau iškeptą granolą.
7. Valgom su jogurtu, varške, sultimis ar tiesiog iš veiklos neturėjimo atsidarom granolos indą ir 'vagiam' visas saulėgrąžas ar apskrudusias razinas:)




Pasiūlymai: labai tiktų juodo šokolado gabaliukai ...apelsinas ir šokoladas juk dera... tad smulkintą šokoladą suberti į atvėsusią granolą. Šokolado mintį pakišo Eglė.


Skanių pusryčių!

12 comments:

  1. Norfos parduotuvėse yra baltų grikių, tie tai nekepinti, turėtų sudygti. Reikės man su jais mirkytais pabandyti, aš tikrai nelauksiu kol sudygs :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aš ne Lietuvoje, tad kitaip juos čia man medžiot reikia, bet surasiu ir padaiginsiu kada :) Gėris turėtų ir būti :) O su mirkytais ir gėris, dantim mankšta rytais :)

      Delete
  2. Sveika, gal galetum mestelti nuoroda i daigintu grikiu granola? Radau zaliu, nekepintu grikiu!
    Aciu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, prašom >> http://www.greenkitchenstories.com/sprouted-granola-with-yogurt-blueberry-sauce-fresh-fruit/ Aš ir turiu žalių grikių, reiks užsiimti kada.. Beje, kažkur yra žaliavalgių mėgiama granola..tik kad aš žinočiau kur išsisaugojus nuorodą.. et.. :)

      Delete
    2. visas granolos receptas štai čia: http://mynewroots.org/site/2012/04/guest-post-from-green-kitchen-stories-raw-sprouted-granola-with-yoghurt-blueberry-sauce-and-fresh-fruit-2/ ;) Skanaus!

      Delete
    3. Aciu labai!

      Delete
  3. labas,turiu klausimeliu.kiek laiko tokia granola isbuna nesugedus? visgi brinkinti grikiai.ir ar nebandei daryti granolos su kitom kruopom? neskaitant aviziniu. is anksto dekui:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,
      granolą ant silpnos ugnies kepini orkaitėje arba džiovintuve, tad drėgmės kaip ir nelieka, tad turėtų išstovėti sandariame stiklainėlyje savaitę tikrai. Ilgiau neišsilaikys, suvalgysit ;)
      Su kitom kruopom nemėginau (su lęšiais galima pamėginti), nes nevartoju grūdinių beveik..

      Delete
  4. na labai skanu.buvai teisi del isstovejimo.vakar pasidariau ir suvalgiau:D tik grikiai kiek perkepe. bet buvo labai skanu

    ReplyDelete
    Replies
    1. on taip, taip jau būna :) Grikiai sudžiūsta greitai, tą pastebėjau ir... Bet vis tiek puikiai susivalgo su jogurtu kokiu (pamirksta ir suminkštėja :)) Smagu, kad patiko! ;)

      Delete