2012-04-15

Aviečių kokosinukai



Čia labai brangu pirkti uogas.. viskas supakuota po keleta uogelių permatomose dėžutėse... nekyla rankos pirkti net sezono metu... nes žinai, kad tų penkių uogyčių neužtenks net 'ant vieno danties'... Radus, tarkim, akcijinių, nusiperki lyg didžiausią turtą, ir svarbiausia nenori taip paprastai sušlamšti. Noris kažką pagaminti skanesnio, nekasdieniško, kaip kad ir pačios uogytės... Taip nutiko ir su avietėm... Tai ne kaime pas močiutę pakilus iš lovos lėkti nuraškyti per naktį prisirpusių aviečių; tikriausiai studentų skintos uogos, kurie uždarbiauja žemės ūky, o aš paskui užslaptintas uogeles traukiu iš šaldymo kameros (norėčiau turėti tikrai ne puodelį uogų joje...) Yra kaip yra. Džiaugiamės ir smulkiais mažais atradimais ir skoniais.
Šiandien virtuvėj karaliavo aviečių puodelis su kokosu. Keistas derinys? Visai ne. Ne pati sugalvojau idėją. Radau. Nustebino spalvos. Žinojau iškart- gaminsiu kadanors, kai aviečių rasiu. Laimė, radau.



Kepinys pavykęs be galo. Saldus, rūgštokas, gaivus, vasariškas, kokosinis taip pat... O mintimis aš jau tarp besibraižančių aviečių krūmų ir uogauju...

26 sausainiams sunaudojau:
2 puodeliai nesaldintų kokoso drožlių (pamaltų blenderyje arba virtuviniam kombaine)
1/4 puodelio maltų migdolų miltų (nebūtinai)
3 kiaušinių baltymai
2-3 a.š. vaisių cukraus (fruktozės) (arba 2/3 puodelio cukraus)
keli lašai migdolų esencijos
1 puodelis aviečių (mano buvo šaldytos, atšildytos karšto vandens vonelėje)
žiupsnis druskos






1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklojam kepimo popieriumi.
2. Į virtuvinį kombainą suberiam kokoso drožles. Pamalam. Supilam kiaušinio baltymus, cukrų, migdolų esenciją, druską, avietes. Viską pamalam dar kelis apsisukimus, kol avietės susitrina. Aš viską maišiau dideliam inde, su šakute patrindama avietes, bet nevisiškai jas sutrindama.
3. Šaukšteliu kabinam kokosų masės ir formuojam  norimo dydžio sausainius, dedam ant kepimo skardos.
4. Kepam apie 20-30 minučių, kol viršus gražiai paskrunda. Paliekam atvėsti orkaitėje. Vėsdami sausainukai sutvirtėja, bet vidus išlieka sultingas.



Skanių vasariškų prisiminimų ir pasilepinkit!
p.s. sausainiai iškart buvo įvertinti vyriškos lyties atstovų:)

5 comments:

  1. Spalva ir forma tiesiog kviecia isbandyti recepta. Mazas pastebejimas. Rasote: "Viską pamalam dar kelis apsisukimus, kol avietės susitrina." Avietes ko gero deti supylus kiaušinio baltymus, cukrų, migdolų esenciją, druską. (Cia tik tarp kitko.....) Aciu uz ideja.

    ReplyDelete
  2. Reiks bandyt savaitgalį :).

    ReplyDelete
  3. O ka jei vietoj maltu migdolu ideciau migdolu miltu? Tik juos teturiu siuo metu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taip taip!
      Patikslinsiu recepte, nes miltus ir turėjau minty, tik neaiškiai išsireiškiau :)

      Delete