2012-04-02

Avokadų ir žaliųjų citrinų šaldyti kąsniukai / Avocado and lime frozen bites

Kaip tyčia prisigaminau šaldytų desertų ir atšalo orai. Teks atsiprašyti savo žieminių batų ir vėl juos išsitraukti. Juokinga, kai vieną savaitę plius 24, o kitą - vos plius 5 traukia. Bet žmogus guodiesi, kad pavasariniai plius 5 vis tik šiltesni nei žiemos metu plius 5. Gal.. Bet organizmui šokas vis tik. Aplinkui ir girdi šniurkščiojančias nosis, kosėjimą ir čiaudėjimus. Taip ir noris užsipirkti citrinų, pasistatyt medaus stiklainiuką ir užsiplikyt imbierinės arbatos. Bet žiema jau praėjo bent jau čia Škotijoj. Citrinų neatsisakau, jų netgi daugiau vartoju nei žiemos mėnesiais, todėl kabinu šaukštais ir šaukšteliais citrininius jogurtinius ledus, ir gaminu citrininius desertus. Šiandien siūlau Jums skanauti žaliųjų citrinų ir avokadų duetu. Keista? Ogi pamėginkit. 


Susirandam:
adaptuota pagal Damy Health
Pagrindui:
1 puodelis (236 ml talpa) riešutų (naudojau pusę migdolų, pusę žemės riešutų)*
1/2 puodelio džiovintų datulių (pamirkytų vandeny apie 1 val (rizikos sulaužyti blenderį sumažinimas))
1/2 puodelio kokoso drožlių
1/2 puodelio tirpinto medaus
1 a.š. žaliosios citrinos žievelės
2-3 v.š. žaliosios citrinos sulčių
1 a.š. vanilės ekstrakto
žiupsnis druskos

Ant pagrindo dėsim:
2 prinokę avokadai (prinokimo lygis toks, kad patį avokadą galėtume tepti kaip sviestą)
2 žaliųjų citrinų sulčių
1 žaliosios citrinos žievelės, smulkiai nutarkuotos
1/2 puodelio tirpinto medaus/klevų/agavų sirupo/arba 3-4 v.š.Stevia ekstrakto
truputis druskos
1 a.š. vanilės ekstrakto

* riešutus rekomenduoju mirkyti sūdytame vandeny per naktį: jie bus lengviau virškinami dėl suardytų toksiškų fitinių rūgščių, apsaugančių riešutus nuo aplinkos poveikio (t.y. valgymo)


1. Kepimo formą (mano buvo apvali apie 20 cm skersmens) išklojam kepimo popieriumi.
2. Citrinas nuplikiau karštu vandeniu ir gerai nušveičiau šiurkščia kempinėle. Smulkiai nutarkavau reikiamą kiekį žievelės. Išspaudžiau sultis.
3. Pagrindui skirtus ingredientus sudedame į virtuvinį kombainą/ar į indą, kuriame blenderiuosim, ir viską sumalam iki vientisos masės. Na, masė nebus kaip tyrelė, bet tiesiog produktai pasiskirstys tolygiai.
4. Sukrečiam riešutų masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir drėgnais pirštais spaudinėjam, kad pasiskirstytų riešutų masė tolygiai per visą plotą ir pagrindas būtų vienodo storumo.
5. Žaliajai deserto masei skirtus produktus taip pat sublenderiuojam kombaine ar su blenderiu iki vientisos masės, ir galiausiai supilam ant riešutų pagrindo. Išlyginam paviršių.
6. Dedam viską į šaldymo kamerą mažiausiai 3 valandoms. Ištraukus, pjaustom kubeliais, trikampiukais, rutuliukais ir patiekiam iš karto. Nesuvalgytus laikom kameroje. Saldu rūgštu riešutiška :) Puikiai gaivina ir organizmą papildo labaii daug vitaminų ir mineralų ir visokių kitokių gėrių (riešutai, avokadai! citrinos!)


You will need:
adapted from Damyhealth

For a base
1 cup (236 ml) nuts (I used half almonds, half  peanuts)*
1/2 cup dried dates (soak in water for about 1 hour)
1/2 cup coconut shreds
1/2 cup of melted honey
1 tsp lime zest (grated)
2-3 tbs lime juice
1 tsp vanilla extract
pinch of salt

For filling:
2 ripe avocados
2 lime juice
1 lime zest (grated)
1/2 cup of melted honey / maple / agave syrup 
a little salt
1 tsp vanilla extract

* I suggest to soak nuts overnight in salted water to make them digested more easily because nuts contain toxic phytic acids which prevent nuts to be eaten in the nature (by animals, humans)

1. Put a sheet of baking paper onto round baking dish/springform/or other (mine was round 20 cm diameter).
2. Hold limes in the hot water and rinse with a sponge. Finely, grate a lime zest with a grater. Squeeze limes to make juices from them.
3. Put the base ingredients into the food processor / or the container in which you can blender with a hand blender, and blend everything until smooth/well combined.
4. Put the nut dough on a baking paper lined dish, wet your hands and distribute the nut mass on the dish evenly.
5. In the same processor or blender blend all the ingredeitns for a filling. Green mass must be smooth and pour the mass onto a nut base. Smooth the surface.
6. Placed everything in the freezer for at least 3 hours. Take it away, cut into cubes/triangle/balls and serve immediately. 
7. Keep leftovers in the freezer. Sweet sour nutty :) 


Enjoy green! :)

12 comments:

  1. kokia spalvota idėja :) ta žalia žalia tokia... labai jau pavasariška :) ir dar sveikuoliškai... išsisaugau vasarai :)
    (pas mus irgi kažkas su oru bus. žiemiško, sako. po galais, ką :)

    ReplyDelete
  2. mhm ta spalva kerinti.. tokia gaivi ir pavasariška. Skanu labai! Vasarą bus labai labai. Čia žiema-ruduo ar kas per pekla atėjo..o turėjom karščius... eh..iškęsim :)

    ReplyDelete
  3. O kokia žaluma gaivioji! Turėtų būti laaaaabai skanu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta, tikrai skanu! Iš kameros traukiu kubelius (vis tik skaniausia kubeliais pjaustyta) ir skanauju! Ta rūgštelė kaip gaivina...

      Delete
  4. puikumėlis !!! bandysim būtinai ;) teko kažkada ruošti avokadą saldžiai - tai labai patiko, na o šis turėtų būti pasakiško skonio... avokadas... datulės...medus...riešutai - įeina visas gėris koks tik įmanomas :) beje, ką manai apie klevų sirupą? kiek tai sveika? ar vis gi geriau apsistoti prie natūralaus skysto medaus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tikrai gėris. Ką tik pabaigiau- puiki atgaiva po darbo- ta rūgštelė... Avokadas būtinai prinokęs, nes aš vieną naudojau kietą, tai gabaliukai ne iki galo susimalė, bet kai susišaldė, visiškas gėris:)
      Dėl klevų sirupo. Tiesą sakant, nesu jo bandžius-brangus reikalas, bet pamėginimui nusipirksiu tikrai. Kaloringumas labai panašus kaip ir visų saldiklių/cukrų, nes jį sudaro cukrozė. Sakoma, kad jis geriau nei saldikliai kitokie, nes turi tam tikrų mineralų, antioksidantų, o kita pusė atrėžia, kad tų medžiagų yra vaisiuose ir daržovėse. Na amerikiečiams, kurie ant blynų varvina angl. corn syrup (kas sakoma ir yra jų nutukimo priežastis pagrindinė) tai geresnė alternatyva dėl tų mineralų. Aš manau, kad tai ne mums geografine padėtimi priklausantis maisto produktas, nepratę mes jo vartoti; mums nuo senų senovės medus buvo ir yra tas produktas (naminis, neperdirbtas, ne iš cukraus). Na, o organizmas priima tiek klevų sirupą, tiek medų vienodai beveik (insulino šuoliai... nes glikeminis indeksas abiejų yra panašus). Dar kiek žinau, tą išvarvėjusį klevų skystį, kaitina ir t.t. Perkant žiūrėt sudėtį, kad nebūtų jokių papildomų priedų ir berods esu skaičius, kad jis turi būti tamsios spalvos.

      Delete
  5. p.s. o koks būtų (maždaug) kaloringumas šio deserto? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žinau žinau, kad aktualu. Knieti man kartais suskaičiuoti, kiek suvalgau (ir ar suvalgau reikiamą kiekį..bet per riešutus ir sėklas manau surenku :D) ir kokie skaičiukai slypi skanėstuose, bet neapsiimu, nes neskaičiuoju kcal. Pati žiūriu angliavandenius labiau nei riebalus (aišku negeriu aliejaus šaukštais, tiesiog riešutai, sėklos, avokadai mano valgiarašty ir sportas, žinoma ;)) Pamėginsiu sudėt skaičiukus ... ;)

      Delete
  6. No English translation for this green dessert? Ban for you, on your own blog. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanessa, I can do a favour for you and translate it :) Do not BanVan :D

      Delete
    2. Thanks, Indre. I am very McGrateful for the translation and I'll give it a try. :)

      Delete