2012-04-10

Tradicinė prancūziška Socca su svogūnais ir cukinija

Avinžirniai puikus baltymų ir angliavandenių šaltinis. Iš tiesų, kur aš nesu tik naudojus ir naudoju avinžirnius ir jų miltus: ir pyraguose, apkepuose, sausainiuose, užtepuose (pikantiškuose, šaldžiuose), o dar laukia išmėginti skrudinti avinžirniai su medumi ir cinamonu...  Labai universalus dalykas ir skonis nei pupelių, nei žirnių, tiesiog kitoks, ir žymiai skanesnis. S, ar pameni, kai viešėjai pas mane Škotijoj, ir kaip mes ant grindų sėdėdamos kabinom šakutėm saldųjį avinžirnių apkepą? Sakei, kad tikrai gėris buvo :)



O šiandien mūsų virtuvėje ir ant pietų stalo avinžirnių miltų blynas. Receptas tiek paprastas, kad net keista, kad gali būti taip skanu. Beje, ir sveika! Socca kilmė sakoma yra Prancūzija, Nicos regionas. Ir dabar gatvėse pardavinėja tradicines Soccas - nebuvau, nemačiau, tik skaičiau... Receptų gausybė internete: visų mylimas David Lebovitz dalinas receptu, bet dar turiu tokį tinklapį, kuriame gausybė Socca variacijų - sesutės dvynukės iš Amerikos.



Susirandam:
už svogūnų ir cukinijos idėją ačiū Neeta
2 puodelius (puodelis 235 ml) avinžirnių miltų
2 1/4 puodelio vandens
2 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos, daug juodųjų pipirų, džiovintų žalumynų: čiobrelių, petražolių, Provanso žolelių
pusė raudonojo svogūno
maža cukinija, pjaustyta griežinėliais


1. Pakepinam pusžiedžiais pjaustytą svogūną, kol gražiai parus.
2. Dubeny sumaišom miltus, vandenį, prieskonius, kad neliktų miltų gumuliukų.
3. Suberiam kepintus svogūnus. Išmaišom. Tešlos konsistencija gaunasi panašiai, kaip kad lietiniams blynams. Pasūdom pagal skonį.
4. Paliekam tešlą 20-30-iai minučių, per tą laiką išbrinks miltai. Neišsigąskit, jei palaižius tešlą, jausis laaabaii žirniškas skonis. Iškepus jo neliks ;)
5. Supjaustom cukiniją griežinėliais.
6. Pasigaminam šviežių daržovių salotas, kokias mėgstam. Išgeriam arbatos, ar išsiplaunam indus, grindis etc.
7. Įkaitinam orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir užpilame tešlą. Apdėliojame cukinijos griežinėliais. Mano forma 35x25 cm. Blyno storis apie 0,5 cm.
8. Kepame apie 20-25 minutes, arba kol pjaunant peilis liks švarus. Iškepusi Socca nėra puri kaip biskvitas.
9. Pjaustome, dedame į lėkštę ir valgome su salotom.
10. Skonis: visai nežirniškas. Neapsunkina skrandžio.



Pasiūlymai:
- Socca galima kepti ir saldžią, įdėjus cukraus/medaus, apibarsčius cinamonu, valgyt apdėliojus bananų griežinėliais ir užtepus riešutų sviesto. Į saldžią tešlą įbėrus kakavos miltelių, bus šokoladinė Socca.
- Daržoves galima dėti įvairiausias.
- Tai superinis pagrindas vietoj įprasto picos papločio: iškepam pagrindą, tepam pomidorų padažo, dedam kumpį, tarkuojam sūrį ir vėl trumpam, kol sūris išsilydys, pašaunam į orkaitę.
- Iš tešlos galima kepti lietinius blynus, o jei dar įmaišius špinatų lapų... mmm žali lietiniai, į kuriuos dedam įdarą, ką fantazija sukuria...
- Supjausčius gabaliukais, puikus maistas neštis į darbą pietums, iškyloms, vakarėliams.




Genialumas paprastume, tad skanių prancūziškų pojūčių!

2 comments:

  1. puiku ! teks dabar ieškotis avinžirnių miltų ;)

    ReplyDelete
  2. Iš tiesų manau pavyktų kažkas ir su avinžirniais maltais, bet miltai šiuo atveju yra miltai...ir tai buvo pietūs iš serijos ''OMG kaip skanuuuuuu'' paragavus, nors man visada skanu viskas, ką gaminu:) Bet pasitaiko skaniau nei skanu :)

    ReplyDelete