2012-05-04

Morkų-razinų keksiukai su kriaušėm

Ir kodėl vėl keksiukai?




Keksiukai, nes: greitai iškepa, lengva pagaminti, patogu neštis į darbą užkandžiams, porcijuota ir nereikia pjaustyti, puikiai pakeičia sausainius prie kavos puodelio, mielai skamba k e k s i u k a i, ir be galo skanu. Šis kepinys mano favoritas nuo pirmo tešlos kąsnio (taip taip, kol keksiukus dedu į formeles, nukabinu 'žalios' tešlos visada ... ).. Iškepę ir atvėsę keksiukai pakerėjo skanumu, minkštumu, purumu, drėgnumu, saldumu... O atrodo, kas kartą tik vos kelis ingredientus pakeičiu, iškepa vis kitokie.. Šį kartą dėjau daug razinų, ir dauug tarkuotų morkų (daržo skonio keksiukuose tikrai nepajusit! net morkų nesijaučia)... Jei būčiau dėjusi graikiškų riešutų bei meduolių prieskonių, būtų iškepę tradicinio morkų pyrago skonio keksiukai.. bet gal užteks kuriam laikui viską prieskoniuot kalėdų kvapais :)



Imam didelį dubenį ir išsikepsim 22-24 keksiukus:
1 puodelis sojos miltų
1 puodelis maltų riešutų miltų (2 puodelius mano naudojamų miltų galite keisti speltos, ryžių miltais)
1/2 puodelio avižinių dribsnių 
1,5 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
1/2 puodelio kokoso drožlių
1 v.š. linų sėmenų
1 puodelis razinų, pamirkytų vandeny 10 min.
2 puodeliai tarkuotų nevirtų morkų (tarkavau burokine tarka dalį morkų, kitą dalį susmulkinau smulkiau smulkintuvu)
2 kriaušės, supjaustytos kubeliais
1 a.š. vanilės
1/2 puodelio tirpinto medaus
1 puodelis pasukų ar natūralaus jogurto 
2 kiaušiniai




1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruošiam keksiukų formeles.
2. Suberiam į indą miltus, dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną, kokoso drožles, linų sėmenis, mirkytas razinas, tarkuotas morkas, kriaušes. Gerai išmaišom.
3. Atskirame inde išplakam kiaušinius su jogurtu, medumi ir vanile.
4. Plaktą kiaušinių masę supilam į sausus ingredientus ir gerai išmaišom. Tešla turi būti tiršta, kabinama šaukštu.
5. Tešlą dalinam į keksiukų formeles (užpildom 3/4, nes keksiukai iškils). Kepam apie 25 minutes - patikrinam, ar iškepęs keksiukų vidus mediniu pagaliuku- ištraukus iš keksiuko, pagaliukas/degtukas turi būti sausas, neaplipęs tešla. Paliekam atvėsti pradarytoje orkaitėje.
6. Viskas. Morkaujam! :)



P.S. keksiukai drėgni, juose netrūko nieko, bet graikiški riešutai puikiai tiktų. Vietoj kriaušių galima panaudoti konservuotą arba šviežią ananasą, ar obuolius.
Wanna cuppa? :)

14 comments:

  1. wanna wanna :)

    ir aš šiandien kepiau :) tik ne tokių sveikuoliškų, bet su meduoliniais prieskoniais, chacha :)) ir irgi mąsčiau, kad graikiniai riešutai tiktų - kepiniuose ir ypač su morkom jie gerai susigroja.
    skanios foto. man tokio drobės gabalo irgi reik, ei! :))

    ReplyDelete
  2. Pastaru metu meduolinių prieskonių visur pas mane kepiniuos - pradėjo darytis, kad vis tą patį tekepu :) Graikinių riešutų iš tiesų niekada neturiu, o tik jų pastos, bet ji baisios spalvos ir nudažo viską tamsiai - nenorėjau 'nuspalvint' morkainių :)) O kad su morkom meduoliniai prieskoniai ir graikiniai riešutai trio daro tai jau ryškus faktc :)

    ReplyDelete
  3. dėl 'drobės' geriau nepasakosiu :) kiki :)

    ReplyDelete
  4. Kepiau obuolinį pyragą- baisiai skanus, tik gal kiek trapus gavosi. :) Na, nepaisant visko net savo vyriškiams įsiūliau! Tiko ir patiko. Paskutinis gabaliukas laukia šiandien iš darbo grįžtančio draugo. :)
    Keksiukus kepsiu rytoj, mamos dienai. Pasivažinėjęs po Vieną mamyčiukas liks maloniai nustebintas :)
    Man labai įdomu- kiek sau leidi tokių visokių smagumynų per dieną suvalgyti? :}
    Žinau, kad sportuoji, todėl labai smalsu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trapokas pyragas, sutinku.
      Lengviau pasidarys, jei pasakysiu, kad visa, ką čia dedu iškepus, valgau viena? :) Beveik..retai kada vyriškis valgo.. tik paragauja... jam iki sveikų dalykų kaip iki kosmoso.. užtai jam tortus kepu kartkartėm, tuos rimtus, tikrus...
      Sportuoju kas dieną, arba dvi sporto, išeiginė, kaip išeina ar kaip motyvas tądien .. keksiukai kepti užvakar, šiandien jų yra likę 4.. Tiesiog tuos visokius kepinukus valgau rytais, užkandžiauju iki pietų, arba po darbo grįžus prie kavos. Pasitaiko, kad praeinant pro šalį ir sukertu.. :) Iš tiesų mano mityba yra labai tvarkinga. Tiesiog trumpas ir intensyvus sportas ir 'clean eating' viso to paaiškinimas tikriausiai, nes pati nesu iš tų, kurie valgo viską ir nestorėja..

      Delete
  5. Oho, matyt mums taip pat- stengiamės valgyt tvarkingai ir sveikai, o mūsiškiam toli gražu iki to... :) Aš lygiai taip pat saviškiui jau kai darau ką nors, tai jau taip "vyriškai" ir rimtai... :)
    Kaip smagu atrasti žmonių, kurie motyvuoja! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ačiū ;) Kaip pažįstama 'vyriškai ir rimtai' :) Dar užkandžiaut nelabai linkęs, kaip kad aš - po nedaug, bet dažnai. Ir tai pas mane požiūris, kad nevalgau to, kas man nieko naudingo organizmui neduoda(na taip nukrypimų būna, bet oi kaip retai.. jei būna tai naudingų dalykų perdozuoju :))

      Delete
  6. Aš manau, kad nukrypimų būna visiems ir visados. :) Bet su tokiu požiūriu kaip Tavo, jie turėtų būt lengviau aplenkiami. :) Aš kartą per savaitę leidžiu sau kažkuo pasimėgaut... :) Ne čipsais ar kitokia velniava, bet, pavyzdžiui, truputį riebesniais ledais ar baltu šokoladu, kurį taip dievinu... :) Čia, kaip sakoma, "moderation is the key" tikriausiai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iš tiesų esu pripratus per daug metų, kad man absoliučiai normalu nevalgyt visų tų lietuviškų dalykų (nors nebuvau mėgėja) ir tiesiog skrandis ir organizmas nebepriima, sunki ligota savijauta tikrai pasidarytų, net neeksperimentuoju taip. Aš gamindama ir tuos 'sunkius' dalykus paragauju, net ir tortus tepdama grietinėlių prisilaižau, bet patikėk, bloga būna ne nuo tų grietinėlių, bet cukrų... Grietinėlė retsykiais nėra blogis, jei tai ne riebalų mišinys.. bet tiesiog man nėra malonu jausti riebumą ant gomurio...
      Beje, kad ir kaip mėgsti, bet baltas šokoladas net negali vadintis šokoladu, ten tik viso kito sustingdytas mišinys... ;) O iš tiesų 'Everything in moderation, even moderation' ;) Ania?

      Delete
  7. Aš žinau žinau žinau! :( Tik vat būna, kad imu lipt sienom- reikia ir viskas. Kad ir pusės gabalėlio, bet reikia... :)
    Ir... tikrai taip :))

    ReplyDelete
  8. Mes siandien kepem, viska darem pagal recepta, tik vietoj sojos miltu dejau avizinius miltus, skonis gavosi superinis! Viena beda, neiskilo keksiukai :) Kodel taip galejo atsitikti? :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous, keksiukai ir neiškyla labai virš formelių, o naudojant avižų miltus ypač. Kadangi avižų miltai sunkesni nei sojos miltai, tai ir galėjo būti pagrindinė priežastis dėl neiškilimo iki jums norimo purumo. Tiesiog kitą sykį galima padidinti kažkokių 'skystųjų' ingredientų: kiaušinių, ar pasukų, bei truputį įdėt daugiau keliančių ingredientų: sodos ar kepimo miltelių.
    Mano ir tie keksiukai nebuvo labai iškilę, tiesiog užpildė keksiukų formeles.

    ReplyDelete
  10. jokių riebalų ir atlimpa nuo keksų formelių? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous, rekomenduoju įsigyti silikoninę keksiukų kepimo formelę - tiks viskam: koteltukams, kukuliukams, kiaušiniams kepti, keksiukams... Dalykas puikus labai, ir tik jį naudoju. Popieriukus įkloju ir puikiai kepa visi mano kepiniai ir be tų riebalų :) Riebalų norėdama gauti, geriau įberiu daugiau riešutų, nei aliejaus.. :)

      Delete