2012-02-24

Kakaviniai keksiukai su džiovintom slyvom

Labai paprasti ir skanūs bei purūs keksiukai. Mylimi ingredientai ir nieko sudėtingo, be to artėjant pavasariui ir sveikas saldumynų poreikiui numalšinti skanumynas.


Manau keksiukų kepėjos ir kepėjai žino, kad į keksiukus galima dėti daug ką: įvairias sėklas, vaisių ir daržovių piurė, ypač kokių moliūgų sezonu... Na ne sezonas, bet parduotuvėj moliūgų būna dar tik artėjant pavasariui, ką bekalbėt apie sezoną... Remdama Ispanijos, Peru, Venesuelos ar kokios Gvatemalos ūkį, vis tik ir tenka pomidorų paragaut, ir moliūgų nusipirkti žiemos-pavasario metu. Apie pomidorus patylėsiu... net atsimerkęs valgydamas nesuprasi, kad pomidoras.. bet kvapieji moliūgai čia brituose vis tik kvepia.. o jų sriuba, ar piurė skanumynas ar troškinių puošmena nereali.



Kaip ir sojų miltų keksiukuose, šiuose keksiukuose 1 kiaušinį pakeičiau moliūgo tyre, ir nuo to nieko blogo nenutiko! Moliūgas duoda saldumo, tad saldinti reikia mažiau, be to moliūgo skonio nesijaučia, jis tik reikalingas keksiukas, kad būtų drėgnesnis.

6 keksiukams:
1/2 puodelio (120 ml) kokoso miltų (maltų kokoso drožlių kavamalėj)
1/2 puodelio maltų migdolų
2 kiaušiniai (naudojau: 1 kiaušinis ir 3-4 v.š. moliūgo piurė)
1 a.š. kepimo miltelių
3-4 v.š. tamsios nesaldintos kakavos
4-5 v.š. juodųjų serbentų uogienės, tirštos
sauja džiovintų slyvų, nuplautų ir perpjautų pusiau
60 ml aliejaus (tinka alyvuogių, makadamijų, žemės riešutų, rapsų... sezamo aliejus bus per stipraus kvapo ir skonio)
3-4 v.š. cukraus/medaus; arba 2 a.š. natūralaus skysto saldiklio Stevia



1. Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Kiaušinio batymus atskiriame nuo trynių.
3. Visus ingredientus sumaišome iki vientisos masės.
4. Kiaušinio baltymus/-ą išplakame su trupučiu druskos iki standžių putų.
5. Išplaktus baltymus atsargiai įmaišome į keksiukų tešlą.
6. Tešlą paskirstome keksiukų formelėse (man tešlos užteko 6 keksiukams, bet būtų užtekę 7 vnt. tiesiog keksiukinė tik 6 vnt. skirta).
7. Dedame formą į orkaitę ir kepame apie 25 minutes iki kol gražiai keksiukai iškyla ir paviršius būna apkepęs (beje, mediniu pagaliuku tikrinu visada vidų - jei nelimpa, vadinas iškepę).
8. Atvėsinam ir skanaujam, kitaip galima nusiplikyti liežuvį :)



Skanaus savaitgalio!

2 comments:

  1. Jie atrodo puikus, esu tikra, kad ir be galo gardus! :) Bet as turiu dar viena kalusimeli..ir kur gi Tu pirkai siuos nuostabiuosius matavimo saukstelius-puodelius? Jie tokie mieliiiii! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne Lietuvoje jie pirkti :) Poundland parduotuvėlėj jie pirkti, kur viskas po svarą ;)

      Delete